Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018



ΠΩΣ  ΘΑ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Την ορθότητα των περικοπών του 2012( αυτές δηλαδή που ήρθε η κυβέρνηση να καταργήσει) με αφορμή την πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης- με την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Πάσχα ,Χριστουγέννων και αδείας σε συνταξιούχο – επικαλουνται στις εφέσεις που κατέθεσαν ο ΕΦΚΑ  και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης  και Εφαπαξ Παροχών(ΕΤΕΑΕΠ).

Δηλαδή η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, άσκησε εφέσεις κατά της ανωτέρω 3037/2018 απόφασης!!

 Στις αγωγές ,μεταξύ αλλων, επισημαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές που εγιναν στις συνταξεις από το 2010 εως το 2012(δηλαδή από τις προηγουμενες κυβερνήσεις) ‘’ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν  για το δημόσιο συμφέρον  το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών , αφου η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής  οικονομίας  εξαιτίας της  διεθνούς οικονομικής  κρίσης,θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά ολων των ελλήνων πολιτών’’.Μαλιστα στις εφέσεις επισημαίνεται ότι οι περικοπές που εγιναν είναι ‘συμβατές με το Συνταγμα’’

Επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’αριθ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (ν. 4051/2012, 4093/2012. Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α’ Μνημόνιο (ν. 3845/2010).Σύμφωνα με την απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή των Δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται στην εφεξής κατ’έτος κανονική καταβολή τους.

Ωστόσο το  δημόσιο  ακσεί εφέσεις σε ολες τις πρωτόδικες  αποφάσεις οδηγώντας σε μια ανευ προηγουμένου ταλαιπωρία   τους απόμαχους της δουλειάς.

Πάντως οι οδηγίες που παρέχονται από συνταξιουχικές οργανώσεις προς τους συνταξιούχους για την επιστροφη των αναδρομικών είναι οι εξης:

-- Οι συνταξιούχοι μπορουν  να διεκδικήσουν δικαστικά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015.
Ωστόσο η απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. Μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Δεκέμβριο του 2018. Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.

-Η  αίτηση ή η αγωγή θα πρέπει  να σταλεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 γιατί τότε θα δίδονταν το δώρο. Αν η δικαστική διαδικασία ξεκινήσει Ιανουάριο 2019 θα έχει χαθεί το Δώρο Χριστουγέννων του πρώτου χρόνου διεκδίκησης. Αν υποβληθεί τον Ιούνιο του 2019 θα χαθεί το Δώρο Χριστουγέννων και το δώρο του Πάσχα του πρώτου χρόνου διεκδίκησης.

-Η  ισχύς της αίτησης δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι (6) μήνες, ακόμα και αν δεν απαντήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή ΕΦΚΑ ή ΕΤΕΑΕΠ. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου ξεκινά και πάλι η παραγραφή. Δεν μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση.

-Η αίτηση από μόνη της αφορά στην υπενθύμιση της απαίτησης προς την πολιτεία και χωρίς να ακολουθήσει αγωγή δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. 

-Η αίτηση δεν απαιτεί δικηγόρο ή κάποιο κόστος. 

--Είναι γεγονός ότι η αθρόα υποβολή αιτήσεων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή ΕΦΚΑ ή ΕΤΕΑΕΠ είναι μοχλός πίεσης προς την κάθε κυβέρνηση. Κάτι που έγινε και στο παρελθόν.

Στο μεταξύ σε λειτουργία έθεσε από τη Δευτέρα (22/10/2018) η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.
 Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Tελος όπως είπε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο ‘’ Κόκκινο’,η  κυβέρνηση και ο ΕΦΚΑ θα περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τύχη του νόμου 4051/2012 επί υπουργίας Κουτρουμάνη με τον οποίο είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές περικοπές σττις συντάξεις. Όπως είπε, η η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποδοθούν τα σχετικά χρήματα προς όλους και συνέστησε για όσους το επιθυμούν την χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.
Αναφερόμενος σε απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας «βιομηχανίας αγωγών» κατά του ΕΦΚΑ, ο ίδιος διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο, καθώς αν το ΣτΕ κρίνει ότι καλώς αποφάσισε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τότε η κυβέρνηση θα φροντίσει να αποδοθούν τα σχετικά χρήματα στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών προς όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνον σε όσους είχαν υποβάλει σχετική αγωγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις