Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

 EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ:ΚΟΡΟΙΔΙΑ  ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ

Χωρίς τέλος είναι η κοροιδία της κυβέρνησης προς  τους συνταξιούχους σχετικά με την επιστροφή χρημάτων από παράνομες κρατήσεις.

Σημερα καμία δεσμευση για το πότε θα επιστραφούν τα ποσά που οφείλονται σε χιλιάδες συνταξιούχους δεν έκανε ο Τάσος Πετρόπουλος.Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δεν προσδιόρισε τον χρόνο επιστροφής των οφειλομένων. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι επιστροφής είναι έως 200.000 συνταξιούχοι στους οποίους βρέθηκε ότι έγινε λανθασμένη παρακράτηση στην επικουρική τους σύνταξη υπέρ Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγυης Γεννεών (ΑΚΑΓΕ). Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας έχουν διαπιστώσει ότι το συνολικό ποσό της οφειλής ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ. όμως ο υφυπουργός δεν δεσμεύτηκε πότε θα δοθούν τα ποσά αυτά στους δικαιούχους.Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση για να παρούν πίσω τα ποσά που τους οφείλονται. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε με την επιστροφή ποσών τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο κ. Πετρόπουλος προανήγγειλε έως τα τέλη Μαρτίου θα τεθεί σε ισχύ από τον ΕΦΚΑ ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις χρηστικού τύπου για να διευκολύνονται οι συναλλαγές τους με τον φορέα.
Ειδικά για τις ηλεκτορνικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, ο κ. Πετρόπουλος έκανε γνωστό ότι έχουν κατατεθεί 25.000. Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η επιτάχυνση της απονομής συντάξεων και η έκδοση προσωρινών συντάξεων δύο μήνες μετά την υποβολή της αίτησης.

Tονίζεται ότι σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την παράνομη κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ  (Ασφαλιστικο Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών ) στις επικουρικές συντάξεις, χιλιάδες  συνταξιούχοι ταλαπωρούνται καθημερινά με αποτέλεσμα στο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ  Παροχών)να επικρατεί  εικονα χάους. Οι συνταξιούχοι  ζητάνε, με  αιτήσεις τους, να τους επιστραφούν, μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τους, που έγινε τον Αύγουστο του 2016, όλες οι παράνομες κρατήσεις υπερ ΑΚΑΓΕ. Το υψος των αναδρομικών εκτιμάται ότι   ανέρχεται  για 150.000  συνταξιούχους στα 600 εκατ. ευρώ και αυτός ήταν ο λόγος που ο υφυπουργος Εργασιας Α. Πετρόπουλος ,στην πρόσφατη συνάντηση τους με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, δεν δεσμεύτηκε με σαφήνεια για το πότε θα γίνει η επιστροφή τους. Απλώς επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί όταν τα οικονομικά του Ασφαλιστικού Συστήματος το επιτρέψουν.Αυτό μεταφράζεται ότι η κυβέρνηση (για μία ακόμη φορά) θα επιδιώξει για καθαρά  ψηφοθηρικούς λόγους να κρατήσει ‘’όμηρους΄  τους συνταξιούχους.
Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι  στα ασφαλιστικά ταμεία,οι συνθήκες που επικρατούν στο μοναδικό σημείο που έχει το ΕΤΕΑΕΠ για όλη την Ελλάδα, στη οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα, για εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ξεπέρασαν τα όρια της βαρβαρότητας και της αθλιότητας και για τους υπαλλήλους και για τους συναλλασσόμενους. Καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχοι συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά για να κάνουν αιτήσεις επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Καθημερινά καταφθάνουν χιλιάδες φαξ, mails κλπ με το ίδιο αίτημα, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τα πρωτόκολλα και οι υπάλληλοι αυτών να υπηρεσιών να είναι αδύνατο να διεκπεραιώσουν το έργο τους. Λόγω του μεγάλου συνωστισμού επικρατεί μία χαώδης κατάσταση με αποτέλεσμα να εμφανιστούν και κρούσματα κλοπών από επιτήδειους που βλέπουν απελπισμένους ηλικιωμένους ανθρώπους να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά  ταμεία ( ΣΥΑΤ), «το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ως εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΕΠ μιας απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ (όλα τα πρώην επικουρικά Ταμεία) οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες, κάνοντας αιτήσεις κλπ, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να σταματήσει να γίνεται κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ (αρ. 44 του Ν. 3986/2011) σε ένα ανύπαρκτο μικτό ποσό σύνταξης, όταν οι συντάξεις τους με τις αλλεπάλληλες μνημονιακές μειώσεις από το 2011 έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί. Σωστά ζητάνε να τους επιστραφούν μετά τον επαναυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων τους, που έγινε τον Αύγουστο του 2016, όλες οι παράνομες κρατήσεις υπερ ΑΚΑΓΕ».Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν αναλυτικά πώς από την πλευρά του υπουργείου έχει στηθεί η «λαθροχειρία»: «Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μία κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% – 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές τον Αύγουστο του 2016 “επαναυπολογίστηκαν” και με βάση τα κριτήρια που δόθηκαν έγιναν μειώσεις στις συντάξεις.Τον επαναυπολογισμό τον ανέλαβε η ΗΔΙΚΑ εφαρμόζοντας τον νόμο, όπου αποδόθηκαν στον ΑΚΑΓΕ από το ΕΤΕΑΕΠ πολύ λιγότερα χρήματα τον 8/2016. Ο λόγος ήταν απλός. Επειδή η κράτηση αυτή ήταν κλιμακωτή, η μείωση των συντάξεων άλλαζε προς τα κάτω το συντελεστή ή δεν είχε και καθόλου, επειδή έπεφταν κάτω από τα 300 ευρώ. Τότε το υπουργείο έστειλε μία εγκύκλιο στην οποία λίγο πολύ έλεγε ότι σε όσες συντάξεις δεν υπήρχε μείωση από τον επαναυπολογισμό, η κράτηση υπερ ΑΚΑΓΕ θα πρέπει να μείνει στο ποσοστό που τις αναλογούσε πριν τον επανυπολογισμό, ΑΚΟΜΑ και αν ήταν κάτω από 300 ευρώ! Τον Σεπτέμβριο του 2016 ξαναϋπολόγισαν τις συντάξεις επαναφέροντας τους παλιούς συντελεστές και το ΕΤΕΑΕΠ απέδωσε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα είχε αποδώσει τον Αύγουστο».Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, «οι συνταξιούχοι διαπιστώνοντας σταδιακά τι συμβαίνει άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν τους αφορούσε ή όχι (δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους). Αποτέλεσμα της στάσης του υπουργείου αλλά και της Διοίκησης του ΕΤΕΑΕΠ ήταν να αρχίσουν χιλιάδες συνταξιούχοι να υποβάλλουν αιτήσεις, να τηλεφωνούν, να οδηγούνται σε δικηγορικά γραφεία κλπ».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς  στις καταβαλλόμενες   συντάξεις,από το 2019 , με την οποία θα μειωθούν περαιτέρω οι παλιές κύριες και επικουρικές συντάξεις, αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Εντος του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%.Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μειώσεις 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή, γιατί ο νόμος 4472/2017 λέει στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ότι η προσωπική διαφορά καταργείται την 1η/1/2019, αλλά η τελική μείωση που θα έχουν οι συντάξεις δεν θα υπερβαίνει το -18%.Τα ποσά των νέων συντάξεων επανυπολογίζονται με βάση τους μισθούς που είχαν οι συνταξιούχοι από εργασία πριν πάρουν σύνταξη. Με το νόμο 4387/2016, ένα τμήμα υπολογίζεται βάσει μισθού και ετών για τα οποία πληρώθηκαν εισφορές και είναι η λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη, και ένα άλλο τμήμα καταβάλλεται ως εθνική σύνταξη με ποσά από 345 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης ως 384 ευρώ για 20 έτη και άνω.Οσοι έχουν βγει με μειωμένη θα πάρουν με την αντίστοιχη ποινή μείωσης την εθνική σύνταξη, ενώ δεν θα υπολογιστεί πέναλτι πρόωρης εξόδου στην ανταποδοτική σύνταξη.


Οι επανυπολογισμός βγάζει όμως και αυξήσεις για αρκετούς χαμηλοσυνυταξιούχους. Περίπου 350.000 από τους 2,6 εκατ. δικαιούχους θα δουν θετική διαφορά, δηλαδή επιπλέον σύνταξη λόγω επανυπολογισμού. Ο νόμος 4472/207 που ψήφισε όμως η κυβέρνηση απαγορεύει κάθε αύξηση ως και το 2022. Επιπρόσθετα, ακόμη και όσοι έχουν «αύξηση» κινδυνεύουν να δουν μειώσεις όχι επειδή παγώνουν οι αυξήσεις ως το 2022, αλλά διότι στον ίδιο νόμο προβλέπεται και η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου ή και τέκνων). Τα επιδόματα, όπως λέει η παράγραφος 1 του άρθρου 1 του νόμου 4472/2017, συγκαταβάλλονται στις παλιές συντάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2018 και μετά (από 1ης/1/2019) καταργούνται. Αυτό σημαίνει μείωση συντάξεων ακόμη και αν ο επανυπολογισμός με τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές βγάλει κάπως μεγαλύτερη σύνταξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις