Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

ΑΛΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Πρωτοφανές αλαλούμ επικρατεί με τα  νέα χαρατσια στους επιστήμονες(δικηγόροι, μηχανικοι,οικονομολόγοι) αφού η εικόνα  διάλυσης του παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ οδηγεί σε σωρεία λαθών με τον υπολογισμό των εισφορών σε σημείο ακόμη και  ενήμεροι ασφαλισμένοι να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα!!! Μάλιστα σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής διπλών εισφορών για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια, οι οποίες θα επιβαρύνουν περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Οι πρόεδροι των τριών επιστημονικών φορέων, Κωνσταντίνος Κόλλιας(οικονομικο επιμελητήριο) Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ) και Δημήτρης Βερβεσός(ΔΣΑ), συναντήθηκαν χτες με  τον διοικητή του ΕΦΚΑ Αθανάσιο Μπακαλέξη, και συζήτησαν τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως είναι η νέα βάση υπολογισμού των εισφορών, ο επικείμενος συμψηφισμός αλλά και το γεγονός ότι ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα. Από τη συνάντηση η διοικηση του ΕΦΚΑ  επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, ελλειψη προσωπικού και  εδωσε  γενικόλογες υποσχέσεις.

Ειδικότερα οπως προκύπτει από τη χτεσινη συνάντηση:

-EΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ 2018: Στα ειδοποιητήρια του έτους 2018 συμπεριλαμβάνονται στη βάση υπολογισμού οι καταβληθείσες εισφορές κατά το έτος 2016, αντί των καταβλητέων εισφορών του έτους 2017, που είναι το ορθό κατ’ άρθρο 39 παρ.2 του Ν.4387/2016.   Τα στοιχεία αυτά κατέχει ο ΕΦΚΑ και επομένως είναι τεχνικώς ευχερές να υπολογιστούν κατ’ ορθό και νόμιμο τρόπο οι εισφορές. Αποτέλεσμα του εσφαλμένου καθορισμού της βάσης υπολογισμού είναι ότι  συνυπολογίζονται οι τυχόν καταβληθείσες εισφορές προηγουμένων ετών, οι τυχόν υψηλότερες των νομίμων ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, ποσά από δόσεις ρύθμισης, ποσά για αναγνώριση χρόνου κ.λπ.. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διογκώνεται παράνομα η ασφαλιστική οφειλή του 2018.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε το πρόβλημα και επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους. Εξήγησε ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την εκκαθάριση τον Σεπτέμβριο του 2018.Από την πλευρά των επιστημονικών φορέων εξηγήθηκε αναλυτικά ότι επειδή ο ΕΦΚΑ διαθέτει τα στοιχεία, μπορεί η εκκαθάριση να πραγματοποιηθεί από τον αμέσως επόμενο μήνα , άλλως από τον Απρίλιο, ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς παρανομίας, το οποίο επιφέρει δυσβάχταχτες οικονομικές συνέπειες ειδικά σε μία χρονιά όπου πλέον των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλλουν σε μηνιαία βάση διπλές ασφαλιστικές εισφορές ΕΤΕΑΕΠ.  Ο Διοικητής απάντησε ότι, παρόλο που δεν δεσμεύεται, θα μελετήσει την πρόταση των επιστημονικών φορέων.

-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ: Ενόψει της τεράστιας επιβάρυνσης με εισφορές οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την άμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ασφαλισμένους.Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ δεσμεύθηκε ότι, σύμφωνα με την εξαγγελία του αρμόδιου Υφυπουργού για άμεση επίλυση του θέματος, με την υπογραφή της σχετικής κανονιστικής διάταξης εντός της ημέρας, θα χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα (υγειονομική περίθαλψη) σε όσους ασφαλισμένους έχουν καταβάλει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές  ΕΦΚΑ του 2017.


-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ: Μεγάλη ταλαιπωρία υφίστανται οι επιστήμονες που απευθύνονται στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για αναζήτηση ασφαλιστικής ενημερότητας, καθόσον δεν έχουν ενοποιηθεί αρχεία και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να επισκέπτονται περισσότερες της μιας υπηρεσίες (ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ, ΤΑΝ και ΤΥΔΑ και ΙΚΑ κλπ.). Ζητήθηκε από την πλευρά των επιστημονικών φορέων η άμεση παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής αναζήτησης ασφαλιστικής ενημερότητας στα πρότυπα του taxis.Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του νέου φορέα και δήλωσε ότι προωθείται τεχνική λύση εντός των επομένων μηνών.

-ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται εντός του επόμενου μηνός η βεβαίωση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (ΕΤΕΑΕΠ) και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2017. Η ως άνω καθυστέρηση θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές και αναδρομικές. Παράλληλα, ο ασφαλισμένος θα κληθεί να καταβάλει εισφορές Χ 36 φορές το χρόνο (ειδοποιητήρια ΕΦΚΑ, ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ και ειδοποιητήρια ΕΤΕΑΕΠ για αναδρομικά), με επιβάρυνση σε χρόνο, γραφειοκρατία και έξοδα. Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν να συμπεριληφθούν οι εισφορές στο μηνιαίο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ και να υπάρξει ενιαία ενημέρωση των ασφαλισμένων.
Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ απάντησε ότι για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η έκδοση ενιαίου ειδοποιητηρίου, λόγω της ύπαρξης διακριτών νομικών προσώπων.  

--.ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ: Μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία υφίστανται οι ασφαλισμένοι στην εξόφληση δαπανών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος (προ του 2012) και σε χρήμα. Οι επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την άμεση επίλυση του ζητήματος με διάθεση του απαιτούμενου προσωπικού στους Τομείς Υγείας για την εκκαθάριση και εξόφληση όλων των εκκρεμών αιτήσεων.Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ αναγνώρισε το πρόβλημα και επικαλέστηκε έλλειψη προσωπικού.  Ανέφερε, όμως, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επισπευστεί η διαδικασία.

 Στο μεταξύ από τα μέσα Μαρτίου, οπότε θα γνωστοποιηθούν οι εισφορές Φεβρουαρίου, θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής διπλών εισφορών για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια, οι οποίες θα επιβαρύνουν περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.Η καταβολή θα ολοκληρωθεί σε 13 δόσεις
Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι που θα πληρώσουν τις διπλές εισφορές, είναι:

– Αρτοποιοί του πρώην ΟΑΕΕ.
– Βενζινοπώλες του πρώην ΟΑΕΕ.
– Δικηγόροι, συμβολαιογράφοοι, δικαστικοί επιμελητές του πρώην ΕΤΑΑ.
– Μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
– Γιατροί και φαρμακοποιοί του πρώην ΤΣΑΥ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις