Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018


ΤΟ  ΜΕΓΑΛΟ  ΧΑΟΣ  ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ

Ηταν Γενάρης του 2017  όταν η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Εργασίας(Αχτσιόγλου,Πετρόπουλος)  ειχε  παρουσιάσει ,με τυμπανοκρουσίες, το μεγαλόπνοο σχέδιο για το νεοσύστατο  υπερ ταμειο, τον ΕΦΚΑ  ( Ενιαιος Φορεας Κοινωνικης Ασφάλισης)με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και  2,6 εκατ. συνταξιούχους.Και μάλιστα τότε η ηγεσία  είχε δεσμευτεί ότι’’ η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της  αίτησης’’ ενώ  εξήγγειλαν ότι ‘’έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες  συντάξεις, όλα τα εφάπαξ και όλα τα μερίσματα’’.

Φυσικά (όπως και όλες τις κυβερνητικές  υποσχέσεις) δεν έγινε απολύτως  τίποτε  για να φθάσουμε σήμερα, 14  μήνες μετά τη λειτουργία του υπέρ ταμείου, για να διαπιστωθεί ότι ο ΕΦΚΑ ήταν μία   ακόμη ’φούσκα’’των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφού το ταμείο στήθηκε  σε σαθρές βάσεις , με προχειρότητα και πρωτοφανή ερασιτεχνισμό.Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα  είναι ανέφικτο να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με την διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις έως το τέλος Ιουνίου.Σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή την περίοδο  300.000 συντάξεις και εφάπαξ εκ των οποίων οι 100.000 αφορούν κύριες συντάξεις. Μάλιστα διαπιστώνεται ότι σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δυο Ταμεία) η σύνταξη εκδίδεται με τρία χρόνια καθυστέρηση και μέσω αλληλογραφίας, αφού δεν υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων. Χαρακτηριστικό τηα αδράνειας είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Όπως επισημαίνει ο γεν. γραμματέας του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων κ. Ποπη Μουρίκη,εδώ και 22 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο  δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφαπαξ  και στην συνέχεια η έκδοση των πετσοκομμένων επικουρικών συντάξεων.’’

«Ζήτησα την παραίτηση του κ. Μπακαλέξη, διότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε θέματα για τα οποία ο ΕΦΚΑ έχει ξεχωριστές ανάγκες, όπως είναι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, τα μηχανογραφικά συστήματα, η ταχύτερη έκδοση των συντάξεων και άλλα» εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος.Παντως την έκδοση 25.000 κύριων συντάξεων που εκκρεμούν έως το τέλος Απριλίου, προβλέπει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, ενώ η διαδικασία της εμβόλιμης καταβολής συντάξεων θα συνεχιστεί τον Μάιο και τον Ιούνιο.Η πρώτη εμβόλιμη καταβολή συντάξεων αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα και αφορά στις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2016, οπότε τέθηκε εν ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), με τον οποίο άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Η κατάσταση σήμερα στον ΕΦΚΑ είναι χαοτική.

Εκτός  από τις καθυστερήσεις  στην απονομή συντάξεων,οι βάσεις δεδομένων δεν έχουν επικαιροποιηθεί, οι υπηρεσίες δε διασυνδέονται μεταξύ τους, τα λάθη στο Μητρώο δεν έχουν διορθωθεί, οι εγκύκλιοι είτε δεν έχουν εκδοθεί είτε εκδόθηκαν με καθυστέρηση και οι υπάλληλοι δεν έχουν εκπαιδευτεί.Ειναι χαρακτηριστικό ότι το μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά των δεδομένων, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, για δύο γυναίκες με συνωνυμία υπήρξε συγχώνευση των μητρώων τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εγγραφή μόνο για τη μία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάγωμα διαδικασίας π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.. Πρωτοφανές αλαλούμ επικρατεί και με τα νέα χαράτσια στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους, αφού η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ οδηγεί σε σωρεία λαθών τα οποία φουσκώνουν τις εισφορές ενώ ακόμη και ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα!!! Μάλιστα σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής διπλών εισφορών για επικουρική ασφάλιση και πρόνοια που θα επιβαρύνουν περίπου 250.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της  Πανελ. Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ(ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) Βαγγέλης  Θεοδωρίδης ‘’ο ΕΦΚΑ υπάρχει μόνο στα χαρτιά’’. Έντεκα μήνες μετά την επίσημη έναρξή του εξακολουθεί να λειτουργεί με τη δυναμική που είχαν οι εντασσόμενοι φορείς έως 31/12/2016 και, βέβαια, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων του, οι οποίοι παρ’ ότι απαξιωμένοι και αβοήθητοι από τους καθ΄ ύλην «αρμόδιους» ανταποκρίνονται απόλυτα στις υποχρεώσεις τους, παρατηρεί ο κ. Θεοδωρίδης.Για να προσθέσει Δεν κατάφεραν να φέρουν σε πέρας και να τηρήσουν κανένα χρονοδιάγραμμα, δεν υπάρχει οργανόγραμμα (το προτεινόμενο προβλέπει έναν υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό οργανισμό), ούτε κανονισμός παροχών. Ακόμη και το ΟΠΣ του ΕΦΚΑ χρειάζεται πολλές παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει πλήρως και καθολικά λειτουργικό.Διοικητικά, ο ΕΦΚΑ συμβολίζει και αντιπροσωπεύει τη νεοσυντηρητική, αυταρχική αντίληψη σχετικά με τον τρόπο Διοίκησης ενός Δημόσιου φορέα, σε σχέση τόσο με τον τρόπο λειτουργίας και τη διάρθρωση του Δ.Σ. του, όσο και με τις αρμοδιότητες του Διοικητή του’’. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις