Τρίτη 27 Μαρτίου 2018


ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ  ΑΝΤΙ ΓΙΑ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


Επιδόματα αντί για συντάξεις, με άγριες  περικοπές  ύψους 61%, δίνει ο νόμος  Κατρούγκαλου κι ενώ έρχονται και νέες περικοπές από το 2019.

Επίσημη πράξη οριστικής  συνταξιοδότησης χηρείας,  που εδωσε στη δημοσιότητα η ΝΔ, δείχνει ότι ενας συνταξιούχος πριν το νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 995,13  ευρώ.Η χήρα του, με το Νόμο Κατρούγκαλου θα πάρει 392,41  ευρω.
(μείωση 61%!)!

Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου, αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , δηλωσε ότι η βασική αρχή του ασφαλιστικού συστήματος, η ανταποδοτικότητα, δεν ισχύει με το νόμο Κατρούγκαλου.Η κυβέρνηση δε μπορεί όμως πλέον να διαψεύδει την πραγματικότητα και να παραπλανεί τους πολίτες, ούτε και να αποποιείται των ευθυνών της για την κατάσταση του ασφαλιστικού σήμερα.".

Τονίζεται ότι με το νόμο Κατρούγκαλου(μετα και τη λετίωση που εγινε τον περασμένο Νοέμβριο) οσον αφορά τις συνταξεις χηρείας :
1. Παραμένει το ηλικιακό όριο των 55 ετών για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου στις/στους χήρες/ους.
2. Πέφτει το ποσοστό των συντάξεων θανάτου από το 70% στο 50%, στερώντας από χήρες/ους και τις οικογένειές τους τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
3. Σε περίπτωση που οι χήρες (κυρίως) είναι κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για μία τριετία και μετά αυτή διακόπτεται εφ' όρου ζωής, χωρίς έστω να λαμβάνουν τις καταβαλλόμενες εισφορές του θανόντος στο κράτος.

Επισημαινεται ότι συνολικά ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε 22  περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα.Ιδιατερα σημαντική  είναι  μείωση των νέων συντάξεων( αιτήσεις από τον Μάιο του 2016 και εφεξής) η οποία φθάνει και το 30% !

Την ιδια ωρα με προσωρινή σύνταξη 345 ευρω το μήνα καλούνται να επιβιώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι-θύματα της διάλυσης που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ. Σε περιπτώσεις εντασσόμενων ταμείων στον ΕΦΚΑ, δυο χρόνια μάλιστα μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου,δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό ώστε να εκδίδονται οριστικές αποφάσεις συνταξιοδοτησης σε κατηγορίες ασφαλισμένων. Έτσι δεν καταβάλλεται ούτε το 80% της προσωρινής σύνταξης αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της οριστικής!Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ όπου δεν εκδίδονται ακόμη οριστικές συντάξεις αναπηρίας και θανάτου με τους ασφαλισμένους να προσφεύγουν σε ένδικα μέσα ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις θανάτων σε αναμονή της σύνταξης!

Κι ενώ οι περικοπες στις συντάξεις δεν εχουν τέλος ,'' μπέρδεψαν'' τις ..γραμμές τους  στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επιστροφή  αναδρομικων στους συνταξιουχους. Μάλιστα δεν υπάρχει ούτε η τυπική συνεννόηση μεταξύ Υπουργού και Υφυπουργών για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.Το κόστος επιστροφής των αναδρομικών σε περίπου 200.000 συνταξιούχους υπολογίζεται σε 50 εκατ. Ευρω όταν ηδη οι συνταξιουχοι εχασαν  10 δίς.ευρω από τις 22 περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου και θα απωλέσουν επιπλέον αλλα 20 δις. ευρω από τις περικοπές που εχουν ψηφιστεί από το 2019!!!Κι ενώ η κ. Αχτσιόγλου δηλωνει ότι για την επιστροφη των αναδρομικων θα πρεπει να  υπάρξει εγκριση των θεσμων από την πλευρά του ο κ. Πετρόπουλος  μιλωντας στην ΕΡΤ (23/3)κάλεσε τους συνταξιούχους να μην κάνουν αιτήσεις για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στις επικουρικές, όπως τους προτρέπουν διάφοροι, γιατί αυτό θα γίνει αυτόματα από το σύστημα, «όπως πέρυσι επιστρέψαμε τις εισφορές του ΕΟΠΥΥ έτσι θα επιστρέψουμε αυτά τα ποσά και θα το κάνουμε σύντομα» διαβεβαίωσε.Για το ιδιο θεμα με χτεσινη του δηλωση ο   υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε ότι ειδικά για τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ «δεν χρειάζεται να κάνει κανείς συνταξιούχος αίτηση. Διότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση είναι λύση για όλους, όπως έγινε με την επιστροφή εισφορών ασθενείας που εσφαλμένα παρακρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τις συντάξεις».

Τέλος δύο εγκυκλίοι  που επιλύουν  προβλήματα των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ εκδόθηκαν από το υπουργειο Εργασίας.Η πρώτη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης με το Ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014.Η δεύτερη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η αναδρομική διαγραφή των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ ανατρέχει στην ημερομηνία διαγραφής τους από το ΤΕΕ ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη Νομαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις