Δευτέρα 29 Μαΐου 2017









ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ:ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ


Η Λευκάδα των ποιητών και των λογίων. Των ρεκόρ και του απέραντου γαλάζιου. Η Λευκάδα με το άλλο μπλε της θάλασσας. Με τα πεύκα να υποκλίνονται στα κύματα. Η Ομηρική Ιθάκη. Πρωτοπόρος στον πολιτισμό. Με τα μονόξυλα τους έρημους αλήτες στο μώλο. Η Λευκάδα των παιδικών μας χρόνων. Η μεγάλη ερωμένη. ''Η αβασίλευτη στο πέλαο δόξα', του Σικελιανού.Η Λευκάδα της καρδιάς μας. Με τις μοναδικές ομορφιές, τη καταπράσινη φύση, τον πολιτισμό της, την παράδοσή και τους ανθρώπους της. Όσοι έρχονται στη Λευκάδα ειναι σίγουρο οτι θα ξαναγυρίσουν. Γιατί η Λευκάδα ειναι μάγισσα. Σε κερδίζει, σε αιχμαλωτίζει. σε καθηλώνει.

Πολλά ειναι τα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Κατ΄αρχας ειναι η πλωτή γέφυρα του νησιού το οποίο το καθιστά γενικότερα προσβάσιμο για τον επισκέπτη, από οποιοδήποτε μέρος κι αν έρχεται, ο οποίος ταυτόχρονα κερδίζει χρόνο και χρήματα γιατί δεν επιβαρύνεται με έξοδα φέρρυ - μπόουτ. Επίσης γιατί οι παραλίες του νησιού (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι, Γύρα, Αη Γιαννης κα) είναι από τις πιο όμορφες της Μεσογείου ενω τα Πριγκηπονησσα (ενα σύμπλεγμα νησιών απέναντι απο το Νυδρί) ειναι απείρου κάλους(σσ μεταξύ αυτών και η Μαδουρη του Βαλαωρίτη και ο Σκορπιός του Ωναση).

 Ελάτε λοιπόν να κάνουμε ενα μικρό ταξίδι στη δική μου Λευκάδα. Να μυρίσουμε τον οργισμένο μάραθο του Κάστρου, να χαθούμε στα κύματα της Νηράς και να ''ακούσουμε'' τη συναυλία της αρμύρας και του πεύκου.

Στη Λευκάδα θα φτάσετε μετά από 3,5-4  ώρες οδήγησης(με τους νέους αυτοκινητόδρομους) με στάσεις (μέσω Αθηνών-Πατρών και γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), καθώς απέχει από την Αθήνα 350 χλμ. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε με ΚΤΕΛ (τηλ.210-5150108 Κηφισός, τηλ.26450-22364 Λευκάδα). Καθημερινά εκτελούνται 4 δρομολόγια διάρκειας  4 ωρων .


1.ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ:Η Λευκάδα φημίζεται για τις παραλίες της και το τυρκουάζ χρώμα της θάλασσας..Το Πόρτο Κατσίκι και οι Εγκρεμνοί κάθε χρόνο ψηφίζονται ως οι καλυτερες ,οχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και σε ολο το κόσμο.Βρισκονται και οι δυο 45-47 χιλιομετρα από την πόλη, νοτιοδυτικά του νησιού. Μια επίσκεψη στη Λευκάδα δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν δεν κολυμπήσετε στα βραβευμένα νερά του Πόρτο Κατσίκι.Η παραλία Εγκρεμνοί  λόγω του  σεισμού δεν είναι και  εφέτος προσβάσιμη.Μπορείτε ομως να πάτε με καραβάκι απο τη Βασιλική ή το Νυδρί.

Αλλες παραλίες είναι: το Κάθισμα(δίπλα στο χωριό Αγιος Νικήτας).Το Αγιοφύλι(κοντά στη Βασιλικη(η προσβαση γίνεται  με καραβάκι από τη Βασιλική),ο Μύλος ,διπλα στον Αγιο Νικήτα(κι  εδώ η πρόσβαση γινεται με καραβάκι από τον Αγιο Νικήτα ή μπορείτε να πάτε από ένα μονοπάτι). Εντυπωσιακή είναι η παραλία Γύρα-Μύλοι-Αγιος Γιάννης(εξω από την πόλη).Αλλες παραλίες είναι στο Καλαμίτσι,
ο Μικρός Γυαλός στον Πόρο(με χοντρό βότσαλο),η Αμμούσω(μετα το Μαραντοχώρι), ο Γυαλός στο Αθάνι κα.


2.Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ: Η Λευκάδα φημίζεται για τις φθηνές ταβέρνες (σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς)με μοναδικές γευσεις. Βουνό και θάλασσα συνδυάζουν ενα γαστρονομικό μωσαϊκό. Απο καλαμάρι γόνο μεχρι φρυγαδέλι και απο αλανιάρες τσιπούρες μέχρι αρνί στις κληματόβεργες.

ΠΟΛΗ: Στην πόλη της Λευκάδα τα πρωτεία κατέχουν τα 'Επτάνησα''(2645400073) δίπλα στη μαρίνα, με  μαγειρευτά φαγητά και σπεσιαλιτε τις σαρδέλες στα κάρβουνα.Μαγειρευτά φαγητά εχει και η ‘Μαργαρίτα’ στην παραλία.Σπέσιαλ πίτσα αλλα και καλη κουζίνα εχει το ‘OLD NAVY’ στο μώλο. Στο παγωτό ξεχωρίζει ο 'Σταυρακας΄' (στην κεντρική αγορά της πόλης )Δοκιμάστε το φημισμένο   γαλακτομπούρεκο από τον «Μπαρμπα-Ανδρέα»(αδελφοί Παπαδόπουλοι).Παράλειψη να μην πάτε  στο «Καφενείο του Αμερικάνου», στο δρόμο της Κουζούμπεης (Κουζούντελης για τους ντόπιους), για τη σουμάδα με το βρεγμένο παξιμάδι και τις πιο νόστιμες  σπιτικές τηγανητές πατάτες που εχετε δοκιμάσει.

ΛΥΓΙΑ: Η φημισμένη ψαροταβέρνα του 'Γιάννη'(2645071619) στο γραφικό ψαροχωρι της Λυγιας,ικανοποιεί τις απαιτήσεις ολων. Βρισκεται διπλα στη θάλασσα και πολλοι λένε οτι ''οποιος δεν πήγε στον Γιαννη δεν γνώρισε τη Λευκάδα''. Και δεν ειναι υπερβολή αν ληφθεί υποψην οτι δεν υπαρχει ντοπιος ή ξένος τουριστικός οδηγός που να μην εχει τον 'Γιαννη'' στις προτάσεις του. Ψάρια, καλαμάρια και γενικά ολα τα θαλασσινά φρέσκα και σε λογικές τιμές. Κι οχι μονο. Η ταβερνα προσφέρει σπιτικές πατάτες, μοναδικα κρεατά και μαγειρευτά (σε πλούσιες μερίδες)ενω στο τέλος προσφερονται γλυκά ταψιου με το καλύτερο γαλακτομπούρεκο. Ζητηστε απο τον Γιαννη(Λογοθέτη)να σας φτιάξει κόκορα αλανιάρη μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι.Ιδιαίτερα γραφική είναι και η παραθαλάσσια ''Ανάσα του Ζορμπά' στη Νικιάνα με φρέσκο ψάρι .

ΣΥΒΟΤΑ:Η «Σπυριδούλα» Ψαροταβέρνα από το 1970, δίπλα στιςψαροταβέρνες με επιλογή την αστανομακαρονάδα και ο «Σταύρος» στο λιμανάκι με φρέσκα θαλασσινά.

ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ«Εξαιρετική είναι η ταβέρνα ‘Ο Κάμπος’’(2645097278) στο  χωριό με πολλά μαγειρευτά.

ΚΑΘΙΣΜΑ(παραλία): Το ΄''Μονάτο'' . Με τοπική κουζίνα και θέα στο απέραντο γαλάζιο του πελάγους.

ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ:« Ο Παύλος» Όλοι έρχονται στο χωριό(σσ βρίσκεται μετά το Νυδρί) για τη φημισμένη ψησταριά με τα ντόπια κρέατα, παραγωγής της ταβέρνας. Δοκιμάστε κοκορέτσι, το ντόπιο φρυγαδέλι, κοντοσούβλι χοιρινό, σπληνάντερο και παϊδάκια.

ΧΟΡΤΑΤΑ: «Το Αλώνι». Μεσογειακή κουζίνα με ντόπια λευκαδίτικα υλικά και διεθνείς γαστρονομικές πινελιές.Ειναι από τις καλύτερες ταβέρνες στο νησί. www.t-aloni.gr. Τηλ.: 26450-33240. Κιν.: 6970019943.

ΠΛΑΓΙΑ: Η Πλαγιά ένα μικρό χωριό βρίσκεται απέναντι από τη Λευκάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σε δέκα λεπτά από την πόλη της Λευκάδας βρίσκεσαι στην Πλαγιά και στη φημισμένη ταβέρνα του 'Κολοκύθα''(2643051294) με τις τρεις ψησταριές στο ίδιο μαγαζί. Επίσης καλές ψησταριές θα βρείτε στην πλατεία της Καρυάς, στα Λαζαρατα, στον Συβρο στον Ευγηρο και στη Βαυκερή, στον Αγιο Πέτρο και στο Καλαμίτσι. Ο Πόρος, ο Άγιος Νικήτας το Νυδρί αλλά η Βασιλική έχουν καλές ψαροταβέρνες. Ταβέρνες θα βρείτε στο Αθάνι και στο δρόμο προς Πόρτο Κατσίκι-Εγκρεμνούς.

3. Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ:
 Η Λευκάδα διαθέτει:
- 110 εν ζωή καθηγητές Πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο.
- 67 επαγγελματίες δημοσιογράφους καθώς και εκατοντάδες επιστήμονες, λογοτέχνες και καλλιτέχνες.
---Από τους μεγάλους εθνικούς ποιητές της χώρας. Σολωμός, Α. Βαλαωρίτης, Κ. Παλαμάς, και Α. Σικελιανός) οι δυο(Βαλαωρίτης-Σικελιανός) είναι από τη Λευκάδα.
--Διαθέτει 15 μουσεία και βιβλιοθήκες.Τόσο η Χαραμογλειος Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη όσο και η συλλογή σπανίων δίσκων -φωνογράφων του Τάκη Κατωπόδη(Ντελημάρη) είναι μοναδικές, τουλάχιστον, στον Ευρωπαϊκό χώρο.Προσφατα άνοιξε τις πύλες του το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν(πόλη Λευκάδας), το πρώτο στην Ευρώπη.
- Επίσης η Λευκάδα διαθέτει μια από τις 3 καλύτερες αμμουδιές στη Μεσόγειο και ίσως στο κόσμο, το Πόρτο Κατσίκι.  Επίσης διαθέτει τις καλύτερες παράλιες της Μεσογείου σύμφωνα με δημοψηφίσματα στο διαδικτυο (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι).
-Ακόμη διαθέτει δυο από τις δέκα καλύτερες στο κόσμο περιοχές για σέρφινγκ: τον κόλπο της Βασιλικής και την περιοχή του Αη Γιάννη..
-Είναι νομός που αποτελείται από 24 συνολικά νησάκια(μεταξύ αυτών το Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, τη Μαδουρή του Α. Βαλαωρίτη κα).
-Ακόμη Διαθέτει το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, τη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι.
Και ας μην ξεχνάμε ότι η μικρή Λευκάδα απέδειξε στη δύσκολη δεκαετία του 1950, μέσα στις στάχτες του εμφυλίου, ότι η δύναμη της ψυχής και προπαντός η συλλογικότητα μπορούν να κάνουν θαύματα. Αξίζει να αναφερθεί η πρωτοπορία της Λευκάδας όχι μόνο στις γιορτές -Λόγου και Τέχνης (όπου βρήκαν στη συνέχεια πολλούς μιμητές) αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία καλλιτεχνικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και άλλων συλλογικών δραστηριοτήτων. Να θυμηθούμε ότι το 1850 ιδρύθηκε η "Φιλαρμονική", το 1875 η Λευκάδα είχε ένα από τα 16 σε όλη την Ελλάδα θέατρα, το 1937 ιδρύεται ο πρωτοπόρος "Ορφέας" και το 1927 ο "Τηλυκράτης(ποδοσφαιρικό σωματείο).

4.ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ:
ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ Πόλη Λευκάδας, Καρυώτες, Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι, Νυδρί, Βλυχό, Πόρος, Σύβοτα, Βασιλική, Αγ. Πέτρος, Αθάνι, Δράγανο, Εξάνθεια, Δρυμώνας, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Τσουκαλάδες, Λευκάδα. Λευκάδα, η πόλη, καλωσορίζει τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά, καθώς περνά από τις ακτές της Ακαρνανίας στο νησί από μια στενή λωρίδα γης και από μια πλωτή γέφυρα 50 μέτρων. Η γέφυρα επιτρέπει και τη διέλευση μικρών πλοίων από τη διώρυγα της Λευκάδας. Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας και αμέσως ο επισκέπτης αντικρίζει την Αμμόγλωσσα, καταπληκτική παραλία και συνεχίζει εάν το επιθυμεί να μπεί στη πόλη από τη Γύρα με τους ανεμόμυλους και την παραλία του Άϊ Γιάννη. Στην είσοδο της πόλης, τον επισκέπτη τον υποδέχονται οι μεγάλοι ποιητές της Λευκάδας, στο πάρκο των ποιητών. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη με τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη,το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φωνογράφου, οι πάμπολλες εκκλησίες (βασιλικές μονόχωρες), ο Ελαιώνας της, τα παραδοσιακά καφενεία της, η μοναδική φύση της, προκαλούν τον επισκέπτη για ένα ονειρεμένο ταξίδι στο νησί των ποιητών και των λογίων. Ακολουθώντας το δρόμο με νότια κατεύθυνση, παράλληλα προς την ανατολική ακτή του νησιού περνάμε από το χωριό Καλλιγόνι, 2 χλμ. νότια της πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν ερείπια της αρχαίας πόλης Νηρίκου, κατοικημένης από τη 2η χιλιετία π.Χ. Υπάρχουν υπολείμματα από κυκλώπεια τείχη, δεξαμενές, υδραγωγείο καθώς και ερείπια θεάτρου προρωμαϊκής εποχής που ανακάλυψε ο Γερμανός Αρχαιλόγος Δαίρπφελδ. Βρέθηκαν ακόμη τμήματα από βυζαντινά τείχη. Νοτιότερα βρίσκεται το χωριό Καρυώτες με τις αλυκές Αλεξάνδρου και η Λυγιά (6χλμ. από την πόλη), το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο του νησιού. Παραθαλάσσιο ψαροχώρι κτισμένο γύρω από ένα γραφικό λιμανάκι. Συνεχίζοντας συναντάμε τη Νικιάνα (10χλμ. από την πόλη), πανέμορφο καταπράσινο ψαροχώρι, κτισμένο στους πρόποδες των Σκάρων, συνδυάζει διακοπές βουνού και θάλασσας. Επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Αγίων Πατέρων σε ύψωμα του βουνού Σκάροι, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάληψη. Το Περιγιάλι, 1 χιλιόμετρο πριν το Νυδρί με ωραία θάλασσα και τουριστικά καταλύματα και με μαγευτική θέα προς τα Πριγκηπονήσια. Από το Περιγιάλι ξεκινάει μικρός δρόμος με δυτική κατεύθυνση για Πλατύστομα, χτισμένο σε ύψωμα με υπέροχη θέα.
Το  δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, Νυδρί (16χλμ. από την πόλη) προσφέρει υπέροχη παραλία, διάφανη θάλασσα, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, ενοικίαση σκαφών, πολλά ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Είναι σε γενικές γραμμές ένας κοσμοπολίτικος τόπος που παράλληλα όμως έχει πολλά ενδιαφέροντα και φυσικές ομορφιές. Κτισμένο σε γραφικό τοπίο με θέα τα γύρω νησιά. Κολυμπήστε στο Σκορπιό, το μαγευτικό νησί του Ωνάση, επισκεφτείτε τον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Δαίρπφελδ, το νησί του Βαλαωρίτη Μαδουρή, τους καταρράκτες στο Δημοσάρι, το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Στο λιμάνι του Νυδριού συνωστίζονται πολυτελή κότερα, ιστιοπλοϊκά, ψαρόβαρκες, καΐκια και κάθε λογής πλεούμενο. Επίσης το Νυδρί συνδέεται με φέρι-μπόουτ με Μεγανήσι, Ιθάκη και Κεφαλονιά.
Το Βλυχό (20 χλμ. από την πόλη), ανάμεσα από βουνό και θάλασσα, που φωλιάζει στο μυχό του ομώνυμου κλειστού όρμου και σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τον κατάφυτο λόφο Γένι όπου οι ελιές φτάνουν μέχρι την θάλασσα πάνω από την αμμουδιά Δεσίμι.
Ο Πόρος (27χλμ. από την πόλη) χτισμένος αμφιθεατρικά σε πλαγιά με πολύ πράσινο. Είναι ένα αυθεντικό Λευκαδίτικο χωριό με όμορφα διώροφα σπίτια με κεραμοσκεπή και περιποιημένους κήπους. Μέσα στην ηρεμία της φύσης και τη πλούσια βλάστηση προσφέρει στον επισκέπτη την πεντακάθαρη γαλαζοπράσινη θάλασσα του Μικρού Γιαλού και μεσαιωνικό Πύργο. Τα Σύβοτα (33χλμ. από την πόλη), είναι ένας γραφικός οικισμός σφηνωμένος μέσα στο γαλήνιο φιόρδ με τους κατάφυτους λόφους γύρω, με το τέλειο φυσικό λιμάνι του, όπου συνωστίζονται κάθε είδους σκάφη και τις μοναδικές ψαροταβέρνες στην άκρη της παραλίας. Η Βασιλική, (38χλμ. από την πόλη), γραφικό κεφαλοχώρι, χτισμένο στον κόρφο του απάνεμου ομώνυμου όρμου. Είναι περιτυλιγμένο από καταπράσινες πλαγιές, δαντελωτές αμμουδιές και πεντακάθαρες θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο και προσφέρει τουριστικά καταλύματα, κάμπινγκ, καταστήματα, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα και
δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Ο όρμος της Βασιλικής είναι φημισμένος για το Wind Surfing.
Ο Άγιος Πέτρος, χαρακτηριστικό Λευκαδίτικο ορεινό χωριό, με θαυμάσια θέα στη Βασιλική προς νότο.
Το Αθάνι, πανέμορφο καταπράσινο παραδοσιακό χωριό, σε θέση που ελέγχει τις μοναδικές και πεντακάθαρες παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Γιαλός, Εγκρεμνοί, και καταλήγετε οδικώς στο νοτιότερο άκρο του νησιού στο ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβος της Νηράς για να επισκεφθείτε τα ερείπια ναού του Απόλλωνα και την εκκλησία του Αγίου Νκολάου. Ο Δράγανος και το Κομηλιό,  ορεινα χωρια με το θαυμάσιο μέλι. Η Εξάνθεια με τα χρωματιστά, παραδοσιακά σπίτια, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά. Ο Δρυμώνας ένα από τα πλέον παραδοσιακά χωριά του Νομού. Το Καλαμίτσι (23χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης), είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Λευκάδας, ορεινό παραδοσιακό με γραφικούς ανεμόμυλους και παράδοση στην υφαντική, που προσφέρει στον επισκέπτη την φημισμένη παραλία Κάθισμα με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και την καταπληκτική άμμο. Τα Χορτάτα ενα ορεινό χωριό με γραφικά πέτρινα σπίτια. Έχει θαυμάσια θέα της Νοτιοδυτικής Λευκάδας Το Κομηλιό είναι ένα μικρό χωριό με πέτρινα σπίτια, στενά δρομάκια και λιγοστούς κατοίκους.Ο 'Αγιος Νικήτας (12χλμ. από την πόλη), ένα παραδοσιακό παραθαλάσσιο ψαροχώρι που έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθεριστικά κέντρα του νησιού, λόγω του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος, της κρυστάλλινης θάλασσας και των ωραίων παραλιών του. Με θαυμάσια θέα και ηρεμία σας προσφέρει την ομώνυμη παραλία του Αγίου Νικήτα και τις γειτονικές παραλίες Πευκούλια και Μύλος.Το παραδοσιακό χωριό Τσουκαλάδες (6χλμ. από την πόλη), με το πλούσιο πράσινο και τα γραφικά αγροτόσπιτα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Στη διαδρομή προς την πόλη της Λευκάδας επισκεφτείτε το υπέροχο μοναστήρι της Φανερωμένης,
ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ανηφορίζοντας από την πόλη 1ος σταθμός το χωριό Λαζαράτα (10χλμ. από την πόλη), έδρα του Δήμου Σφακιωτών, το χρώμα της φύσης, οι καλοσυνάτοι, φιλόξενοι και ευγενείς κάτοικοί του σας προσφέρουν μοναδικές και αξέχαστες διακοπές. Τα παραδοσιακά ορεινά χωριά Σπανοχώρι, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα και Πινακοχώρι, στεφανωμένα με πράσινο, κτισμένα αμφιθεατρικά στο βουνό έχουν ταιριάξει την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Προσφέρουν την ηρεμία της υπαίθρου και την ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία με σεβασμό προς τον επισκέπτη. Επισκεφθείτε το φαράγγι της Μέλισσας, το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο και δείτε τα πανέμορφα καμπαναριά των Εκκλησιών της περιοχής. Πιείτε τον καφέ σας στα Ασπρογερακάτα κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Στη θέση Φρυάς, μεταξύ Καβάλου και Ασπρογερακάτων, σώζονται «Τούρκικα πηγάδια» ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από την περίοδο 1478-1684. Ένα από αυτά υδροδοτούσε όλα τα χωριά του Δήμου.Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας θα συναντήσετε τους Πηγαδισάνους και στη συνέχεια την Καρυά (14χλμ. από την πόλη), ορεινό κεφαλοχώρι με πολλά νερά και βλάστηση. Είναι απλωμένο αμφιθεατρικά σε λόφους και έχει σπίτια χτισμένα με την τοπική αρχιτεκτονική αλλά και παλιούς μύλους. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς και το παλιό Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στο λιβάδι (17ος αιώνας) και να αγοράσετε χειροποίητα καταπληκτικής τεχνικής κεντήματα, τα «Καρσάνικα κεντήματα». Οπωσδήποτε βέβαια θα πιείτε τον καφέ σας ή θα απολαύσετε το ουζάκι σας στην όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Μην ξεχάσετε, όσο και ταλαιπωρημένοι να είστε, να συνεχίσετε την διαδρομή σας προς το χωριό Εγκλουβή. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε τις καταπληκτικές «φακές Εγκλουβής» και να ανεβείτε να θαυμάσετε τα αγροτικά μνημεία των Βόλτων, ανάβοντας και ένα κερί στο ξωκλήσι του Αγ. Δονάτου και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από το ψηλότερο μέρος του Νομού από το εκκλησάκι του Αγ. Ηλία. Επιστρέφετε στη πόλη με την ίδια διαδρομή ή έχετε και τις εναλλακτικές λύσεις κατεβαίνοντας από το χωριό Εγκλουβή: ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Πλατύστομα και να κατεβείτε προς το Περιγιάλι θαυμάζοντας τη θέα από τα πριγκηπονήσια ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Αλέξανδρος και να κατεβείτε προς τη Νικιάνα, περνώντας από το Μοναστήρι των Αγ. Πατέρων στους Σκάρους ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Βαυκερή και να κατεβείτε προς Νυδρί θαυμάζοντας από ψηλά την πανέμορφη θέα του νησιώτικου συμπλέγματος.


ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Από το Νυδρί καθημερινά με φέρυ - μπόουτ σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό κατάφυτο νησί της Λευκάδας το Μεγανήσι. ΄Εχει τρεις οικισμούς το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι και τρία γραφικά λιμάνια, τα Σπήλια, τον Αθερινό και το Βαθύ. Από την πόλη της Λευκάδας και το Νυδρί διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες με καΐκια για τα πριγκηπονήσια (Σκορπιός του Ωνάση, Μαδουρή του Αρ. Βαλαωρίτη, Σπάρτη, Σκορπίδι, Χελώνι και το Μεγανήσι). Επίσης από τη Βασιλική διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για για τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνούς και Αγιοφύλλι. Μπορείτε να νοικιάσετε από μικρά βαρκάκια έως ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά από γραφεία ενοικιάσεως σκαφών και να απολαύσετε τα απόμερα ερημικά λιμανάκια της χερσονήσου στο Γένι και το Δεσίμι (απέναντι από το Νυδρί) καθώς και του Μεγανησίου και να φθάσετε μέχρι τα κατάφυτα νησάκια Καστό (με την καταπληκτικής ομορφιάς φωκότρυπα) και Κάλαμο (με το πευκοδάσος που φθάνει μέχρι τη θάλασσα).


5. Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

Η Λευκάδα είναι ένα νησί με μεγάλη πνευματική παράδοση. Σήμερα  διαθέτει 11 μουσεία, 6  βιβλιοθήκες και 10 πολιτιστικά σωματεία.Η γεωγραφική της θέση – όπως και των άλλων νησιών του Ιονίου – της εξασφάλισε μια πιο στενή σχέση με τη Δύση στα χρόνια που η ηπειρωτική Ελλάδα γνώριζε τον πνευματικό μεσαίωνα της τουρκοκρατίας.Ο ιδιότυπος επτανησιακός πολιτισμός, αλλά και η ξεχωριστή φυσιογνωμία του νησιού που το κατακλύζει ο «βόγγος απ’ τα πέλαγα ο βόγγος απ’ τα πεύκα», έδωσαν τη δυνατότητα στη Λευκάδα να γεννήσει και να εκθρέψει μερικές από τις πιο αισθαντικές ποιητικές ψυχές. Εδώ γεννήθηκαν ή από δω κατάγονται κορυφαίοι καλλιτέχνες και επιστήμονες με πανελλήνια αναγνώριση και διεθνή καταξίωση και προβολή.
-Ιωάννης Ζαμπέλιος (1787-1856). Μετά τις σπουδές του στην Ιταλία και το Παρίσι (νομική, φιλολογία, φιλοσοφία), επιστρέφει στη Λευκάδα και διορίζεται εισαγγελέας του κράτους των Ιονίων Νήσων. Μυείται στη Φιλική Εταιρεία, αφιερώνεται ολόψυχα στον Ιερό Σκοπό της και καταξιώνεται ως ο κορυφαίος Φιλικός στη Λευκάδα. Έγραψε δώδεκα τραγωδίες εθνικού περιεχομένου.
-Λευκάδιος Χερν / Γιακούμο Κοϊζούμι (1850-1904). Ένας σπουδαίος Λευκαδίτης λογοτέχνης που μετανάστευσε στην Ιαπωνία και με το έργο του έκανε γνωστή τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και τον πολιτισμό της, στη Δύση. Θεωρείται εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας.
-Σπυρίδων Ζαμπέλιος (1813-1881). Γιος του Ιωάννη Ζαμπέλιου. Ιστορικός συγγραφέας, που με το σπουδαιότερο έργο του «Βυζαντιναί μελέται» (1857), προσπάθησε να αποδείξει την ενότητα του βυζαντινού κράτους. Διακρίθηκε και ως μυθιστοριογράφος.
-Αριστοτέλης Βαλαωρίτης (1824-1879). Κορυφαίος λυρικός. Η ποίησή του δονείται από την αγάπη του για την πατρίδα, την ελευθερία και το θαυμασμό του για τους αγωνιστές του ’21. Για χρόνια εκπροσώπησε τη Λευκάδα στην Ιόνιο Βουλή, όπου από τις γραμμές των Ριζοσπαστών αγωνίστηκε για την Ένωση. Όταν το όνειρο έγινε πραγματικότητα, έγινε μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου.
-Άγγελος Σικελιανός (1884-1952). Ο εμπνευστής της Δελφικής Ιδέας, ένας μεγάλος λυρικός ποιητής-μύστης, με οικουμενικό όραμα που μπόρεσε να συγκεράσει στην ποίησή του τις αρχαιοελληνικές με τις χριστιανικές αξίες, καταφέρνοντας να γίνει πανανθρώπινος.
-Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου. Ποιήτρια και πεζογράφος, η πρώτη Ελληνίδα που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
-Νίκος Σβορώνος (1911-1989). Βυζαντινολόγος και σπουδαίος μελετητής της σύγχρονης ιστορίας μας, με σπουδαίο έργο και διεθνή αναγνώριση.
-Αριστόξενος Σκιαδάς (1932-1994). Καταξιωμένος καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας που διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Νίκος Γ. Κατηφόρης (1903-1967). Πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και για πολλά χρόνια χρονογράφος του Ριζοσπάστη.
-Γεράσιμος Γρηγόρης (1907-1985). Λογοτέχνης βραβευμένος με δύο κρατικά βραβεία λογοτεχνίας (1958 και 1963).
-Θεόδωρος Στάμος (1922-1997). Ζωγράφος με παγκόσμια απήχηση, πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
-Νάνος Βαλαωρίτης. Σπουδαίος υπερρεαλιστής ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
-Αγνή Μπάλτσα. Κορυφαία λυρική καλλιτέχνης. Μεσόφωνος με αξιοζήλευτη διεθνή καριέρα.
-Ηλιας Λογοθέτης, δημοφιλής ηθοποιός.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ: Πρόκειται μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών για έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας. Από το 1955 όταν και πρωτοδιοργανώθηκαν, με πολλούς σταθμούς στην ιστορία τους όπως το 1964 όταν εμφανίστηκε η Μαρία Κάλλας, οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης κάθε Αύγουστο συνεχίζουν να δίνουν το δικό τους τόνο στο νησί. Κατά την πολύχρονη λειτουργία τους έχουν εμφανισθεί μεγάλες ξένες ορχήστρες και χορωδίες, συνθέτες, σολίστες και σύνολα δωματίου, γνωστοί ελληνικοί θίασοι καθώς και κρατικές σκηνές, έλληνες δημιουργοί της ποίησης και της πεζογραφίας, κριτικοί τέχνης, επιστήμονες, ερευνητές ελληνικά και ξένα συγκροτήματα κ.ά. Τηλ. 26450 26635 , www. lefkasculturalcenter.gr
ΔΙΕΘΝΕΣ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΚΛΟΡ: Χορευτές του κόσμου με τις εθνικές τους ενδυμασίες κατεβαίνουν στην κεντρική αγορά και το νησί γεμίζει χρώματα και μουσικές από κοντινές και μακρινές γειτονιές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ από την ίδρυσή του, το 1962, από τον Αντώνη Τζεβελέκη, ταξιδεύει μέχρι σήμερα με κεντρική ιδέα την προώθηση της ειρήνης, και της φιλίας των λαών του κόσμου μέσα κοινούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας, το χορό, την μουσική, την φαντασία και την παράδοση. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου το νησί νοιώθει για λίγο ομφαλός της γης και εκατοντάδες ξένοι και Λευκαδίτες καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή. Την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ όλοι οι χορευτές συγκεντρώνονται στη Μονή Φανερωμένης και το απόγευμα η πολύχρωμη παρέλαση κατεβαίνει στην πόλη και παρελαύνει στην κεντρική αγορά. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δίνονται παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο.

6.ΜΥΣΤΙΚΑ:
Ξεχάστε ότι ξέρετε για τσίπουρο και μεζέ.Ο ‘Ράκιας’’, στην πόλη(Στρ.Τσέγιου 10-τηλ.2645021502) θα σας καταπλήξει.Απολαυστε την παραδοσιακή σουμάδα στον ‘Αμερικάνο’ στην περιοχή Κουζέντελη και αγοράστε το τοπικό λικέρ ‘Ροζολί’ από την ποτοποιια ‘Φραγκούλη’ στο κέντρο της πόλης.Το  ηλιοβασίλεμα μπορείτε να το απολαύσετε στην περιοχή ‘Αη Γιαννης’,1 χλμ εξω από την πόλη.
----------------------------------------------------------------

7..ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ:

-Σαλάμι αέρος Λευκάδος '΄Ντελημάρη''-κοντά στο ΙΚΑ της πόλης- σε μεγάλη διασταύρωση. 8ης Μεραρχίας 2, Λευκάδα, τηλ.26450-23431..

--Μαντολάτο-παστέλι 'Φεξη''( απέναντι απο το σαλάμι Ντελημάρη).

---Λευκαδίτικη λαδόπιτα από τον «Σταύρακα».

----Ροζολί(τοπικό λικέρ) μόνο στην ποτοποιία Φραγκόύλη-πίσω από την εκκλησία της Μητρόπολης(πόλη).

----Κρασιά: 'Λευκαδίτικη Γή' και 'Πλαγιές''.

--Καρσάνικα κεντήματα(στο ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά).

-Φακές απο το ορεινό χωριο Εγκλουβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις