Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

ΣΕ ΤΕΛΜΑ 120.000 ΚΥΡΙΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 

Σε τέλμα εξακολουθούν να βρίσκονται 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη ενώ ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του δεν έχει εκδοθεί ακόμη ούτε μία κύρια(μειωμένη) σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου.Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα σε 7 καταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα  εργάζονται μόνο 37 υπάλληλοι-εισηγητές  για  50.000  αιτήσεις συνταξιοδότησης!!! Μάλιστα από το ποσό των  859 εκατ. ευρώ που εχει δεσμευσει η κυβέρνηση, για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν, έχουν απορροφηθεί  μόνο τα 73  εκατομ. ευρω.

Τα νέα  στοιχεία-φωτιά της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, για τις εκκρεμείς συντάξεις  ,δείχνουν ότι σήμερα εκκρεμούν 60.000 παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και  άλλες 60.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τον περσυρινό Μάιο με  τον νόμο Κατρούγκαλου).Από αυτές οι 40.000 αιτήσεις προέρχονται από  ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Συγκρίνοντας τα νέα στοιχεία(Απρίλιος) με τα  στοιχεία από  τον  περασμένο Φεβρουάριο,  προκύπτει ότι στα  7  υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα αναμονής για σύνταξη η κατάσταση βελτιώθηκε οριακά Ετσι ενώ τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης ήταν συνολικά  52.200(38.600 παλιές και 13.600 νέες) και ο αριθμός των υπαλλήλων εισηγητών ήταν 30  , δύο μήνες μετά, τον Απρίλιο, οι αιτήσεις έφθασαν στις 46.400(30.300 παλιές και 16.100 νέες) και ο αριθμός των εισηγητών ανέβηκε  στους 37.

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης. Ο Θεοδωρίδης προσθέτει ότι ο μέσος όρος αναμονής για έκδοση σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης (πάνω από δύο Ταμεία) αγγίζει και τα τρία χρόνια!

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη και δεσμεύτηκε ποσό 859 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν .Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. Διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τονίζεται ότι για τις συντάξεις ερχονται δυο  ακόμη περικοπές.Η πρωτη  προβλέπει την εφαρμογή όσων ήδη προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, με αιχμή την απόδοση νέων μειωμένων συντάξεων μέχρι τον Οκτώβριο και την περαιτέρω περικοπή του ΕΚΑΣ τέλη Δεκεμβρίου του 2017.Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, προβλέπει την αναίρεση βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (έναν χρόνο μετά την ψήφισή του), και συγκεκριμένα τη μείωση των "προσωπικών διαφορών" στις επανυπολογισθείσες κύριες συντάξεις το 2019, το σπάσιμο του "ορίου προστασίας" των 1.300 ευρώ και, ενδεχομένως, τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών και των εισφορών με βάση το ακαθάριστο δηλωτέο εισόδημά τους.

Στο μεταξύ στις 2 Ιουνίου 2017 και ώρα 9 το πρωί έχει οριστεί η δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα εκδικάσει την από 18/7/2016 κατατεθείσα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αίτηση ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).Η αίτηση αφορά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών των  διατάξεων λαιμητόμων, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του αλλά και με πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει - και επιζητά τη στήριξη όλων των συνταξιούχων για την υλοποίησή τους - θα αγωνιστεί για το δίκαιο της κατάργησης αυτών των διατάξεων.Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καλεί σε νέο ραντεβού τους συνταξιούχους έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας  (Πανεπιστημίου 47-49) στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις