Σάββατο 20 Μαΐου 2017
του  ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
------------------------------------------
ΝΙΚΟΣ ΘΑΝΟΣ-ΜΟΡΙΝΑΣ:Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
''Όποιος παλιός Λευκαδίτης δεν έζησε το 'Πανθεον' θα πάει στραβός στον Αδη''.
--------------------------------------------------------------------------
Νικος Θάνος- Μορίνας. Ένας άνθρωπος -μύθος, που το όνομα του συνδέθηκε με την πολιτιστική ανάπτυξη της Λευκάδας. Λευκαδολάτρης, αθεράπευτα ρομαντικός, ευαίσθητος. Δίδαξε, εμπνεύστηκε, πληγώθηκε, έφυγε. Ανακάλυψε, προώθησε και βοήθησε την Αγνή Μπάλτσα, τη Σοφία Κόγκα την Κική Σορογκραση, τον Νίκο Κατωποδη(Μαμούχαλο), και άλλους. Στη Λευκάδα ο Νικος Θάνος υπηρέτησε ως αρχιμουσικός στον Όρφέα' και στη ΄Φιλαρμονική', δημιούργησε τη 'Νέα Χορωδία' και τον Απόλλωνα Καρυάς. Συγκρότησε τη μουσική και χορευτική σχολή Λιβαδειάς, τον 'Ανακτόριο' Βόνιτσας, τον 'Αμφίλοχο' Αμφιλοχίας και τη Μουσική σχολή Θηβών. Δίδαξε ως καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στον 'Αττικό' και 'Δελφικό' ωδείο Αθηνών, ιδρυσε το 'Λευκαδιο' ωδείο και συγκρότησε τη Λευκαδίτικη ελαφρά ορχήστρα. Ειναι κάτοχος πτυχίων ωδικής κιθάρας, ακορντεόν, ειδικού αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, ενοργάνωσης ενορχήστρωσης, διεύθυνσης μπάντας και διπλώματος σύνθεσης.
Αυτός ο σημαντικός Λευκαδίτης -παρόλο που συνταξιοδοτήθηκε και αποσύρθηκε στην Αθήνα-, συνέχισε τη προσφορά του στη Λευκάδα με την ίδρυση Ναυτικού Μουσείου Λευκάδας. Χαρισε στη Λευκάδα ενα πραγματικό θησαυρό .Ετσι στον υπόγειο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Μονής Φανερωμένης λειτουργεί από το 2011 το Ναυτικό Μουσείο η Φανερωμένη του Νίκου Θάνου- «Μορίνα». Δωρητής της Συλλογής, 60 περίπου χειροποίητων ξύλινων ομοιωμάτων καραβιών και ναυτικών εργαλείων, είναι ο αρχιμουσικός Νικόλαος Θάνος-«Μορίνας» . Τα έργα, που κατασκευάστηκαν από τον γνωστό λευκαδίτη μαέστρο, είναι ξυλόγλυπτες απομιμήσεις διαφόρων διαστάσεων κινέζικων και αιγυπτιακών καραβιών (40-50 πόντων), τριήρεων (10 πόντων), γαλέρων, ναυαρχίδων. κλπ. Εκτίθενται μεταξύ άλλων η Κιβωτός του Νώε, η ναυαρχίδα της Κλεοπάτρας στο Άκτιο, ο Τιτανικός (1,5 μ.), το πολεμικό πλοίο Αβέρωφ (1,5 μ.) κ.α.
Μια συνέντευξη με τον Νίκο Μορίνα(σς. η συνέντευξη εγινε από εμένα το 2008) ειναι μια μεγάλη εμπειρία. Γιατί ο κυρ Νικος ειναι αυθεντικός μπρανέλος με άποψη, θέληση, κουλτούρα, ηθος και ψυχή.
ΕΡ: Η μουσική στη ζωή σας;
ΑΠ: Το Α και το Ω.
ΕΡ: Αγαπημένος μουσικοσυνθέτης;
ΑΠ: Ο Μπετόβεν.
ΕΡ: Το νόημα της ζωής;
ΑΠ: Η δημιουργία.
ΕΡ: Ηθικόν δίδαγμα;
ΑΠ: Ου σφετερίζεσαι.
ΕΡ: Μια μοναδική σας εμπειρία;
ΑΠ: Όταν διαπίστωσα την ευκολία που ορισμένοι άνθρωποι σου κλέβουν και καρπώνονται το έργο σου.
ΕΡ: Η ομορφότερη στιγμή στη ζωή σας;
ΑΠ: Όταν έγινα πατέρας.
ΕΡ: Η σημερινή νεολαία;
ΑΠ: Ειναι δυναμική, αντιστέκεται στη βρώμια της εποχής και επιβιώνει εξασφαλίζοντας ενα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας.;
ΕΡ: Η σύγχρονη μουσική στη χωρα μας.;
ΑΠ: Παραμένω κλασσικός.
ΕΡ: Αγαπημένο χόμπι;
ΑΠ: Ο μοντελισμός.
ΕΡ: Ενα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε;
ΑΠ: Το 'Ζαν Κριστόφ' του Ρομέν Ρολάν.
ΕΡ: Μια συμβουλή στους νέους;
ΑΠ: Να ανέβουν λεβέντικα την ανηφόρα της ζωής, να εχουν οράματα, να κοιτάζουν πάντα ψηλά αντλώντας δύναμη απο τους προγόνους μας.
ΕΡ: Η τηλεόραση στην εποχή μας;
ΑΠ: Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, όμως το μόνο που προσφέρει ειναι τα ντοκιμαντέρ της ΕΤ 1 και τα παιδικά προγράμματα. Ειναι ενα θαυμάσιο μέσον για τους επιτήδειους να προβάλλονται, να κερδίζουν και να κάνουν πλύση εγκεφάλου (για όσους τη δέχονται).
ΕΡ: Ενα τραγούδι που έχετε ερωτευθεί;
ΑΠµΤο 'Ελα για απόψε΄του Χαιρόπουλου.
ΕΡ: Το πάθος σας;
ΑΠ: Το τραγούδι.
ΕΡ: Και ενα μεγάλο σας λάθος;
ΑΠ: Πίστεψα σε μερικούς ανθρώπους που δεν αξίζουν.
ΕΡ: Ενα τοπίο στη Λευκάδα που λατρέψατε;
ΑΠ: Όλη η Λευκάδα ειναι ενα τοπίο που το γλέντησα, το έζησα, το τραγούδησα.
ΕΡ: Λευκάδα και πολιτισμός;
ΑΠ: Η Λευκάδα εχει απεριόριστες δυνατότητες με την πληθώρα των πνευματικών ανθρώπων που εχει σε όλο το κόσμο. Προτείνω να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος Ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος' για να κατευθύνουν τη τύχη τους.
ΕΡ: Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία;
ΑΠ: 'Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας'.
ΕΡ: 'Πάνθεον ';
ΑΠ: Η εποχή που έζησα με το 'Πάνθεον' ειναι οτι καλλίτερο θυμάμαι στη ζωή μου. Εκεί έζησα τα πιο δυναμικά μου γλέντια. Εκεί εδωσα τις περισσότερες συναυλιες μου. Όποιος παλιός Λευκαδίτης δεν έζησε το 'Πανθεον' θα πάει στραβός στον Αδη.
ΕΡ: 'Παλιά Λευκάδα';
ΑΠ: Λόγω επαγγέλματος δούλεψα σε πολλές πόλεις και γνώρισα πολλούς ανθρώπους. Κάθε φορά που γνώριζα κάτι καινούργιο, τόσο και πιο πολύ νοσταλγούσα την Λευκάδα και την παλιά Λευκαδίτικη ανεπανάληπτη προφορά μας πχ 'ασ' τβαλίτζα κάτ και τφέρνω απ΄τον Αη Μνά'. Αν ξαναζούσα πάλί θα ήθελα να ξαναζήσω την ιδια ακριβώς ζωή στην παλιά Λευκάδα χωρις τίποτε καινούργιο.
ΕΡ: Η σύγχρονη Λευκάδα;
ΑΠ: Είμαι ξενιτεμένος, δεν γνωρίζω.
ΕΡ: Δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
ΑΠ: Τον καλλίτερο πρόεδρο που γνώρισα, στον Όρφέα', τον κ. Ζορμπαλά, ο οποίος διοίκησε το σωματείο με ανιδιοτέλεια και το κυριότερο δεν επέτρεψε στο θεριό να αλωνίζει και μπόρεσα να κάνω απερίσπαστα τη δουλειά μου. Βέβαια υπήρχαν και άλλοι καλοί πρόεδροι, οπως ο Κ. Κοντομίχης, ο Π. Καββαδάς κα
ΕΡ: Αγνή Μπάλτσα;
ΑΠ: Αγνούλα την έλεγε ο πατέρας της, όταν με ρωτούσε πως πηγαίνει, ο πολύ καλός αυτός άνθρωπος. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην γράφονται άσχετα πράγματα, οπως πχ οτι ο Δ. Βλάχος υπήρξε δάσκαλος της στη μουσική. Το θέμα της μεγάλης πλέον Αγνής δεν εξαντλείται με δυο μόνο λέξεις, για αυτό θα επανέλθω πολύ σύντομα σ΄αυτο. Για τώρα έχω μόνο μια απορία: Την Αγνή τη βοήθησε η Λευκάδα να γίνει οτι ειναι. Αυτή τι έκανε ή τι θα κάνει για τη Λευκάδα;;;
ΕΡ: Αγαπημένο ρητό;
ΑΠ: Στερνή μου γνώση να σ΄ειχα πρώτη..
ΕΡ: Ποια θα ειναι η τελευταία σας επιθυμία;
ΑΠ: Όταν πεθάνω θέλω να φύγω αθόρυβα, απ΄' ευθείας στο νεκροταφείο και να ειναι μόνο η οικογένεια μου, ο νεκροθάφτης και ο παπάς του νεκροταφείου και να μου βάλουν λίγα φύκια και λίγο νερό απο την θάλασσα που αγάπησα τόσο!
ΥΓ Ο ΚΥΡ- ΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 88 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΖΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις