Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

’ΚΛΕΒΟΥΝ’’ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!!




Τα αποθεματικά υψους 700 εκατομ. ευρω, που προέρχονται  αποκλειστικά από τις εισφορές περίπου 500.000 εργαζομένων στον  ιδιωτικο τομέα - ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα(ΤΑΠΙΤ)- επιχειρει να υφαρπάσει η κυβέρνηση, Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου, τόνισαν χτες -κατά τη διάρκεια συνεντευξης Τύπου- ότι το Ταμείο διαθέτει ως αποθεματικά περισσότερα από 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο νεοσύστατο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) από την 1.1.2017 και μετά και ουσιαστικά θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή των επικουρικών συντάξεων.

 Οι κλαδικές Ομοσπονδίες που συναπαρτίζουν το ΤΑΠΙΤ( τουρισμός, επισιτισμός, ιδιωτικοι υπαλληλοι, μέταλλο κα)  αποφάσισαν να προσφύγουν  στο ΣτΕ κατά των Υπουργικών αποφάσεων  και για τις περικοπές στο εφάπαξ  και να κλιμακώσουν  τη δράση τους  οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29 την Τετάρτη στις 12/10/2016 και ώρα 12:00μ.μ.
Οι  διοικήσεις των Ομοσπονδιών που εκπροσωπουν  τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ιδιωτικοί  υπάλληλοι,τουρισμός, επισιτισμός, μέταλλο κα),.καταγγείλαν  τις κυβερνητικές πολιτικές για την αρπαγή της περιουσίας, των αποθεματικών και των εισφορών των εργαζομένων, χωρίς μελέτες και δημόσια διαβούλευση, κατ εφαρμογή του Ν.4387/2016 και των Υπουργικών αποφάσεων οι οποίες επέβαλαν το νέο κούρεμα στο εφάπαξ το οποίο πλέον οδηγείται σε επίπεδα επιστροφής εισφορών.Οπως τονισαν το ΤΑΠΙΤ διαθέτει σήμερα πάνω από 740 εκ. Ευρώ κατανεμημένα σε εμπορικές Τράπεζες και στην Τ.τ.Ε σε λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης και Κοινό Κεφάλαιο. Ποια άλλη σκοπιμότητα-αναρωτηθηκαν- οδήγησε στο νέο κούρεμα των εφάπαξ μέσω του μαθηματικού τύπου, δεδομένης της οικονομικής ευρωστίας, παρά η αρπαγή της περιουσίας μας μέσω της ενοποίησης με τα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία για την συνέχιση καταβολής των Συντάξεων.
Οπως τονισαν οι συνδικαλιστές ο  Υπουργός Εργασίας παρά τις δημόσιες δηλώσεις του για εξεύρεση λύσης στο ειδικότερο ζήτημα απονομής εφάπαξ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων με 20ετή προϋπηρεσία καθώς και στο ενδεχόμενο μετατροπής κάποιων τομέων σε ΝΠΙΔ, ουσιαστικά αναίρεσε τις δηλώσεις του επικαλούμενος την αναγκαιότητα διαπραγμάτευσης και έγκρισης από τους θεσμούς για να νομοθετήσει οτιδήποτε.
Στο μεταξύ εγκύκλιο με την οποία αποφεύγεται η περαιτέρω χρονοτριβή στην έκδοση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, καθώς τουλάχιστον 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 και περιμένουν τουλάχιστον 2,5 χρόνια το εφάπαξ τους, κινδύνευαν να δουν τον χρόνο αναμονής να αυξάνεται κατά τουλάχιστον ένα χρόνο.Με την εγκύκλιο  αλλάζει εκ νέου η βάση υπολογισμού του βοηθήματος, το οποίο σύμφωνα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι σημαντικά μειωμένο, έως και κατά 15% με 18% επιπλέον των προηγούμενων μνημονιακών μειώσεων.
Υπενθυμίζεται πως το νέο εφάπαξ είναι άθροισμα δύο τμημάτων:
1. Τα χρόνια μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας.
2. Από 1/1/2014 ισχύει νέο σύστημα που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση, ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας. Όπως εξηγούν ειδικοί, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της αμέσως προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.
Η εγκύκλιος, που στηρίζεται σε τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νόμο 4415/2016, καθορίζει το πώς θα υπολογίζεται η 5ετία του πρώτου τμήματος, για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Μαΐου 2016).Ορίζει ρητά ότι για τον υπολογισμό του μέρους της παροχής έως τις 31/12/2013 των ασφαλισμένων που αποχώρησαν από την 1η/1/2014 έως τις 13/5/2016, ως διάστημα για την εύρεση του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών θα λογίζεται αυτό των 5 τελευταίων ετών πριν από την αποχώρησή τους. Για παράδειγμα, για ασφαλισμένο με τελευταία ημέρα υπηρεσίας-μισθοδοσίας την 30ή Απριλίου του 2015, η πενταετία καταλαμβάνει το διάστημα από την 1η Μαΐου του 2010 έως τις 30 Απριλίου του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις