Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ 3,5 ΕΚΑΤΟΜ.ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ 2,6 ΕΚΑΤΟΜ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Με Βορειοοιρλανδικη  συνδρομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει -με σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα  από 1-1 – 2017 το νέο υπέρ ταμείο, ο ΕΦΚΑ(Ενιαιος Φορεας Κοινωνικης Ασφάλισης)με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους , 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία. και  με προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.

Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι θα υπάρξει μείωση των παροχών ενώ  υπάρχουν και  σοβαρές αμφιβολίες αν θα πετύχει το ολο εγχείρημα με δεδομένη την γνωστή ελληνική γραφειοκρατία. Πάντως κατά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, το νέο ταμείο θα παρουσιάσει σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του, έλλειμμα της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. Το 2017, στο οποίο θα μειωθεί στο -όχι και ευκαταφρόνητο- 1,1 δισ. ευρώ μετά από ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό (πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση) της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ!Μάλιστα και για το 2017, το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι -όπως και τα προηγούμενα έτη- θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.Είναι ενδεικτικό ότι από τα 8 ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (πλην του δημοσίου), μόνο ο ΟΓΑ, το ΝΑΤ και το ΤΑΥΤΕΚΩ θα παρουσιάσουν μικρά πλεονάσματα.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τον ΕΦΚΑ είναι ότι η Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Structural Reform Support Service - SRSS), που αντικατέστησε την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν, Task Force, χρηματοδοτεί τη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυβερνητική Βορειοϊρλανδική Εταιρεία NI-CO Ltd που έχει αναλάβει την οργάνωση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).Επικεφαλής της τεχνικής ομάδας υποστήριξης της NICO είναι ο κ. Τζέρυ Φιτζπάτρικ, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου έχει αναλάβει τη σύνθετη διαδικασία δημιουργίας ενός γιγάντιου Φορέα, του ΕΦΚΑ, με 3,5 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016!

Τονίζεται ότι :

-Στο διάστημα που έχει ξεκινήσει η Βορειοϊρλανδική αρωγή, δεν έχουν ενοποιηθεί τα μητρώα των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους ταμείων,

-- Η διοικητική αναδιοργάνωση, η στελέχωση των υπηρεσιών και η μεταφορά του προσωπικού δεν έχει προχωρήσει.

 -Η  καταβολή των έναντι συντάξεων και των άλλων παροχών έχει αισθητά «χελωνοποιηθεί»,

 Σημειωνεται ότι τα δυό πιο σημαντικά θέματα  που σχετίζονται με το νέο ασφαλιστικό υπερ –ταμείο είναι:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και αγροτών με βάση το πραγματικό εισόδημα των παραπάνω κοινωνικών ομάδων.
2. Ο επανυπολογισμός 2,3 εκατομμυρίων των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων (πλην ΟΓΑ) με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από σήμερα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2017. Με βάση Υπουργική Απόφαση της 8/6/2016, το 10% των συντάξεων πρέπει να έχει επανυπολογιστεί έως 31.12.2016, το 40% έως τις 31.3.2017, το 70% μέχρι 30.6.2016 και το 100% μέχρι 30.9.2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις