Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ



Υπό τη σκιά των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ ,ανοίγει ο διάλογος για  τις ανατροπές στα εργασιακά,με την κατάθεση πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων  για τα εργασιακά .Η διεθνής επιτροπή ειδικών προτείνει την αντικατάσταση του κατώτατου μισθού των νέων από ένα μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας με ανώτατη διάρκεια τα δυο έτη. Επίσης, προτείνει μισθούς κάτω από το κατώτατο και μειωμένο ωράριο εργασίας και επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, η απελευθέρωση των ομαδικών  απολύσεων,η πλήρης αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η επαναφορά του λόκ αουτ,του  πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων (δηλαδή να γίνεται δυσκολότερη η προκήρυξη απεργίας) καθώς και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις  είναι τα 5  θέματα-φωτιά που θα απασχολήσουν τη διαπραγμάτευση  με τους θεσμούς η οποία ξεκινήσει τον Οκτώβριο   για την αγορά εργασίας( βασικό θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος )

Ειδικότερα:

--Στις 13 Οκτωβρίου θα συζητηθεί, με πρωτοβουλία του Γ. Κατρούγκαλου, το πόρισμα της επιτροπής  εμπειργνομόνων για τα εργασιακά,στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
--Στις 17 Οκτωβρίου αναμένονται στην Αθήνα τα ανώτατα κλιμάκια των Θεσμών, στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Στο μεταξύ το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά παρουσίασε  ο  υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και προβλέπει τις παρακάτω βασικές αλλαγές σε όλο το εύρος των εργασιακών σχέσεων. 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων:

-βλέπει την ανάγκη για αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την απεργία
-δεν βλέπει κάποιον επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας
-το ισχύον σύστημα της προληπτικής διοικητικής έγκρισης (σσ. των ομαδικών απολύσεων) συζητείται ενώπιον του δικαστηρίου της ΕΕ.
-σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας, η εργασία μειωμένου ωραρίου μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις (...) Ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας για τις ώρες που δεν μπορεί να εργαστεί. 
- μέρος της επιτροπής σοφών υποστηρίζει πως συλλογικές συμβάσεις εργασίας χαμηλότερου επιπέδου δεν μπορούν να αποκλίνουν επί τα χείρω έναντι των εθνικών/κλαδικών συμβάσεων, εκτός αν και οι κοινωνικοί εταίροι ζητούν ρήτρες για συγκεκριμένα ζητήματα οι οποίες θα επιτρέπουν προσωρινές αποκλίσεις σε περιπτώσεις επειγουσών οικονομικών χρηματοοικονομικών αναγκών των επιχειρήσεων. 
- Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να διαπραγματεύονται για τις μισθολογικές ωριμάνσεις.  
- Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα πρέπει να θεωρείται έσχατο μέσο
- Η μετενέργεια και η διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους. Αν δεν λάβουν σχετική απόφαση για το πρώτο ζήτημα, η χρονική επέκταση πρέπει να διαρκεί  6 μήνες. 

Τονίζεται ότι το ΔΝΤ στο καυτό θέμα του κατώτατου μισθού,  αν και τονίζει πως πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος, προσθέτει πως παρά τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει, είναι πολύ υψηλός.Ζητάνε την κατάργηση ή αποσύνδεσή της προϋπηρεσίας από τις αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως αν υλοποιούνταν αυτή η πρόταση, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι θα έχαναν μέχρι και 30% από τον μισθό τους και θα έπεφταν από τα 761 ευρώ στα 586 ευρώ!Επίσης ζητούν να διπλασιαστεί το ποσοστό των απολύσεων που μπορεί να κάνουν οι επιχειρήσεις, από 5% στο 10%! Εκτός από τις διπλάσιες απολύσεις, έχουν για σίγουρη εξέλιξη, την κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν  στις ομαδικές απολύσεις, όπου και απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας

Πάντως ο διάλογος για τις αλλαγές στα εργασιακά ανοίγει όταν  σήμερα η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι πλήρως απορυθμισμένη και επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με εξευτελιστικούς μισθούς, ανασφάλιστη εργασία και πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.Η υψηλή ανεργία(1,5 εκατομ. άνεργοι) αναγκάζει όλο και περισσότερους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, κατάσταση που αφορά  τουλάχιστον 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα γενιά εργαζομένων, αυτήν των 300 ευρώ Ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται σήμερα με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 ευρώ μικτά). Πλέον η  μια στις δυο  προσλήψεις είναι  με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία με  μισά μεροκάματα .

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα:

-Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
--  300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδο-αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.
-- 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι' αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ.
-Περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ «παρελθόν» για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις. Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις, με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις