Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

ΠΩΣ ΔΙΟΓKΩΝΕΤΑΙ Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


 Σε αύξηση της  φτώχειας των συνταξιούχων  οδηγεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.Εφεξής ολο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιουχων θα πλήσιάζει το οριο της φτώχειας . Κι αυτό όταν το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας, λόγω υψηλής ανεργίας και φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους. Θα πρεπει να τονιστεί ότι εκτός  από τις  περικοπές(εως 30%) στις συντάξεις με το νέο νομοσχέδιο, η μειωση των συντάξεων αποδίδεται στη δραματική μείωση των μισθών, στην εκρηξη των ευελικτων μορφών απασχόλησης καθως και στην υψηλη και παρατεταμένη ανεργία.

Τον κίνδυνο «παραγωγής» φτωχών συνταξιούχων στο μέλλον αν εφαρμοστεί το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό επισήμανε ο καθηγητής  του Παντείου και ειδήμων του συνταξιοδοτικού  κ. Σάββας Ρομπόλης αποκαλύπτοντας ότι οι νέες συντάξεις δε θα  υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι:

-Ο μέσος όρος αναπλήρωσης για όλο τον εργασιακό βίο δεν υπερβαίνει το 1,15.
Δεν παρατηρούνται διαφορές για παλιές και νέες συντάξεις ,για ασφαλιστικό χρόνο έως τα 25 έτη. Για παράδειγμα , ασφαλισμένος με συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και 25ετία θα πάρει σύνταξη 655 ευρώ.
-Με την πρόταση Κατρούγκαλου από τα 25 έως τα 35 έτη ασφάλισης το ύψος της σύνταξης δε βελτιώνεται αισθητά (αντιασφαλιστικό κίνητρο) γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της μαύρης εργασίας.
--Μετά τα 35έτη και έως τα 40,42 έτη σημειώνεται αύξηση των συντάξεων . Αυτό προϋποθέτει βεβαίως ότι κάποιος έχει δουλειά για 40 χρόνια με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση.

Βέβαια, η φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και σε άλλες χώρες. Στη Γερμανία στο όριο της φτώχειας ζει το 12,5% των συνταξιούχων, στη Μεγάλη Βρετανία το 13,5%, στην Ιταλία το 9,5% των συνταξιούχων. Μόνο στη Γαλλία το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν στα όρια της φτώχειας είναι πολύ μικρό, γύρω στο 3,5% με 4%. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας, το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από 2.654.784) παίρνουν συντάξεις κάτω από τα 665 ευρώ. Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό φέρνει συντάξεις-φιλοδωρήματα και μάλιστα με περισσότερα χρόνια δουλειάς.Οι μειώσεις για τις συντάξεις που θα καταβληθούν από  εφέτος θα είναι μειωμένες έως 30% ενώ  βαθιά μπαίνει το μαχαίρι στις στο εφάπαξ,στις  αναπηρικές  συντάξεις   και στο ΕΚΑΣ. Τονίζεται, ότι  έχει ψηφιστεί η αύξηση  έως 17 έτη στα όρια ηλικίας  συνταξιοδοτησης.Από το 2022 και μετά, όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται για χορήγηση πλήρους σύνταξης είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλιση.

Ήδη από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 12 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια.Ειδικότερα οι συντάξεις ΙΚΑ των 700 ευρώ (τιμές 2010) έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 19,9%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η προσαρμογή στις συντάξεις των 1.500 ευρώ, καθώς οι σωρευτικές μειώσεις ανήλθαν στο 32%, ενώ η μείωση εκτινάσσεται στο 47%, στην περίπτωση υψηλών συντάξεων στο ΙΚΑ, της τάξης των 3.000 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, οι συντάξεις των 1.250 ευρώ έχουν υποστεί σωρευτικά μειώσεις της τάξης του 22,5%. Η μείωση ανέρχεται στο 34,1% στην περίπτωση παροχών 1.875 ευρώ, ενώ ξεπερνά το 50% στις πολύ υψηλές συντάξεις των 3.750 ευρώ, για τις οποίες βέβαια έχουν καταβληθεί αντίστοιχα πολύ υψηλές εισφορές για πολλά χρόνια. Όσο για τις συντάξεις του ΟΓΑ, οι οποίες κόντρα στο κλίμα της εποχής αυξήθηκαν το 2010, μειώθηκαν με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Σωρευτικά, οι μειώσεις στις πολύ χαμηλές συντάξεις των αγροτών αγγίζουν το 8,4%.
Τονίζεται ότι από τις μειώσεις των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας το ασφαλιστικό σύστημα επιδείνωσε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, εξοικονόμησε κάποιους πόρους, αλλά οι πόροι αυτοί απορροφήθηκαν από τις απώλειες του συστήματος από την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή, αλλά και από τον γοργό ρυθμό αύξησης των συνταξιούχων. 

 Επισημαίνεται  τέλος  ότι μειώσεις έχουν ήδη γίνει από την παρούσα κυβέρνηση στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις λόγω αύξησης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, λόγω μείωσης της κατώτερης σύνταξης για όσους  συνταξιοδοτούνται μετά την 1/7/2015 και λόγω αύξησης από 19-8-2015, της ποινής κατά 10% επιπλέον ετησίως για όσους  κάνουν χρήση του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις