Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Πανελλαδικό απεργιακό μπλακ άουτ προετοιμάζεται για αμέσως μετά το Πάσχα, όταν αρχίσει η  συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι,δικηγόροι,μηχανικοί, γιατροί ,επιστημονικοί φορείς, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εργαζόμενοι στα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι οποίες θα κορυφωθούν όταν  το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο εισαχθεί για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.Σημειώνεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο μειώνει από 30-40% τις  συντάξεις, αυξάνει τις  εισφορές και φέρνει αγρία φοροκαταιγίδα που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των εισοδημάτων.

Ειδικότερα:

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ  προσανατολίζεται στην προκήρυξη 48ωρης πανεργατικής απεργίας μόλις ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, που προσδιορίζεται για μετά το Πάσχα. Παρόμοιες αποφάσεις έχει πάρει και η Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία.
Την παράταση της πανελλαδικής τους αποχής μέχρι τις 7 Μαΐου αποφάσισαν σε νέα συνεδρίασή τους οι δικηγόροι, με την ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων να ενημερώνεται και να εξετάζει τις προτεινόμενες διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η ολομέλεια εκτιμά ότι το νομοσχέδιο παρά τις επιμέρους τροποποιήσεις, δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς κατά περιεχόμενο και οι προτεινόμενες διατάξεις εξακολουθούν να οδηγούν σε δήμευση του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματος των δικηγόρων, απειλώντας ευθέως την επαγγελματική και οικονομική τους υπόσταση.

Από την πλευρά τους οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν (πάλι) στην Αθήνα. Miλώντας στο ΣΚΑΪ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας εκπροσωπώντας τα 68 μπλόκα που στις πρόσφατες κινητοποιήσεις συντάχθηκαν με το μπλόκο της Νίκαιας, τόνισε ότι είναι έτοιμοι οι αγρότες για κάθοδο στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγελθεί για τις ημέρες που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου στη Βουλή.Χαρακτηριστικά, ο κ.Μπούτας δήλωσε: «Την πρώτη ημέρα θα συμμετέχουμε με τα τρακτέρ μας στους νομούς και τη δεύτερη θα κατέβουμε με λεωφορεία στην Αθήνα».

Εξάλλου από τις αρχές του Ιανουαρίου απέχουν οι μηχανικοί της χώρας με απόφαση του ΤΕΕ από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κ.λπ. Από τη Μεγάλη Δευτέρα μάλιστα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με απόφαση που έλαβε προ ημερών, αναστέλλει τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών. Η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούν να προχωρήσουν οι διοικητικές πράξεις και γενικά οι εργασίες που περιλαμβάνουν υπογραφή μηχανικού. Επιστολή προς τους βουλευτές μηχανικούς απέστειλε χτες  οΠρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, χαρακτηρίζοντας«αιτία πολέμου» τυχόν υπερψήφιση του ασφαλιστικούνομοσχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση.Στην ανοιχτή επιστολή που εστάλη σήμερα, ύστερα από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προς όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου που είναι μηχανικοί, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πιθανή υπερψήφιση αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εκατό χιλιάδες και πλέον Μηχανικούς με την κυβέρνηση, τους «Θεσμούς» αλλά και με όσους Βουλευτές το υπερψηφίσουν.
Δυναμικά στις κινητοποιήσεις έχουν αντιδράσει και οι οικονομολόγοι, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί. Με αποφάσεις του το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών απέχουν από κατάθεση φορολογικών δηλώσεων πελατών τους από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής εφαρμογής του taxisnet μέχρι και τις 6 Μαΐου.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί τα μέλη του γεωτεχνικούς, γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους να απέχουν από τα καθήκοντά τους. Σε  κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι γιατροί .Η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους από την Τετάρτη 4 Μαΐου 2016, έως και την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016, ενώ λόγω της αποχής δεν θα διενεργηθούν και οι προγραμματισθέντες για την 4η Μαΐου 2016 πλειστηριασμοί.

Σε κατάληψη προχωρούν την Πέμπτη 5 Μαϊου 2016 στους Χ.Υ.Τ.Α., τα Δημοτικά Γκαράζ, τα Δημαρχεία και όλα τα Δημοτικά κτίρια το σύνολο των εργαζομένων στους Δήμους, εκφράζοντας την αντίθεση τους, στο νέο αντι – ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Η ΠΟΕ – ΟΤΑ καλεί τους συλλόγους εργαζομένων να πάρουν αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να προσδιοριστεί σε ποια κτίρια θα γίνει κατάληψη. Επίσης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 48ώρη απεργία που θα κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΟΠΟΚΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, σε ανακοίνωσή της   αναφέρει: «...αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους θα αποτελέσει το ισχυρότερο και καθοριστικότερο βήμα από τη μεριά των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγάλης εργοδοσίας για την τελική διαμόρφωση της συνταξιοδοτικής παροχής σ’ ένα εύρος μεταξύ 200 και 700 ευρώ με περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στην καταβολή μιας εθνικής σύνταξης’’.

ΥΓ :Στο 55% του εισοδήματος φτάνει η νέα ασφαλιστική -φορολογική επιβάρυνση τονίζει η ΟΚΕ (Οικονομική –Κοινωνική Επιτροπή)για το ασφαλιστικό-φορολογικό  νομοσχεδιο.Η ΟΚΕ αναφέρει συγκεκριμένα πως "η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης που εάν εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει σε 55-56% του ακαθάριστου εισοδήματος".Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο ασφαλιστικό -φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως, ενώ ένας αγρότης με το ίδιο εισόδημα 9630 ευρώ.Παράλληλα, η ΟΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να διαχωριστεί η διαδικασία εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό από μία "αμφίβολης αποτελεσματικότητας και διατηρησιμότητας" ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις