Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αγώνα δρόμου για να εφαρμοστουν οι μνημονιακες δεσμευσεις στις συντάξεις ξεκινησαν οι υπηρεσιες του υπουργειου Εργασιας με τον υπουργό Εργασιας Γ.Κατρούγκαλο να δεσμευεται  ότι δεν θα γινουν οριζόντιες περικοπές.
H κυβέρνηση πρέπει να κόψει σχεδόν 4 δις. ευρώ ή το 12,7% από φέτος μέχρι το 2018 από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, βάσει της μνημονιακής συμφωνίας. Κατά 1,5% πρέπει να περικοπούν φέτος,  κατά 5,8% το 2016 και κατά 5,4% το 2016-17.
"Αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν με ισοδύναμα, θα γίνει περικοπή συντάξεων", σημείωσε χτες σε δηλώσεις του ο πρωην γεν.γραμ. του υπουργείου Εργασιας Γ. Ρωμανιάς, προσδιορίζοντας μάλιστα το μεσοσταθμικό ποσοστό της περικοπής για συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ στο 11%-13%.

Παράλληλα θα πρέπει εντός του Οκτωβρίου να έχει σχηματιστεί η κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται και το πόρισμα της έπιτροπής Σοφών’’ που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας.Η πρόταση που επικρατεί  προβλέπει την ενοποίηση της κύριας και της επικουρικής σύνταξης και την απονομή, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, μιας εθνικής σύνταξης συνδεδεμένης με το «κατώφλι» κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος) και μιας ανταποδοτικής, με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί στις ατομικές μερίδες κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης.
Παράλληλα θα πρέπει να εφαρμοστούν ταχύτατα  τα παρακάτω μνημονιακά  μέτρα για το ασφαλιστικό:
-Νομοθέτηση έως τον Οκτώβριο του 2015 και εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2016 των εξής:
- Στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών
- Διεύρυνση και εκσυγχρονισμό βάσης εισφορών για αυταπασχολούμενους με στόχευση στο πραγματικό εισόδημα (από το ονομαστικό που ισχύει σήμερα), εξασφαλίζοντας ένα ελάχιστο επίπεδο εισφορών. Εξετάζεται ήδη πρόταση για σύνδεση εισφορών ΟΑΕΕ με το πραγματοποιηθέν εισόδημα, θέτοντας παράλληλα ένα κατώτατο επίπεδο εισφορών.
- Αναθεώρηση και εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών συστημάτων εγγυημένων συντάξεων με βάση τις εισφορές και τον έλεγχο των πόρων.
- Διευθέτηση όλων των λοιπών ζητημάτων για την πλήρη ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και κατάργηση σε τρία έτη της χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους.
- Έως 31 Οκτωβρίου 2015 κατάργηση έμμεσων φόρων υπέρ συντάξεων και αντιστάθμιση είτε με μείωση παροχών ή με αύξηση εισφορών.
- Αναλογική και σταδιακή εναρμόνιση των παροχών ΟΓΑ με τα υπόλοιπα ταμεία.
- Επιπλέον 10% ποινή στην ισχύουσα (6% ανά έτος) για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
- Αύξηση συντάξεων στον ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους.
- Σταδιακή κατάργηση ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, αρχίζοντας με το υψηλότερο 20% των δικαιούχων από Μάρτιο 2016.
- Έως Οκτώβριο του 2015 εξεύρεση αντισταθμιστικών της δικαστικής απόφασης του 2012 για τα συνταξιοδοτικά μέτρα.
- Έως τον Δεκέμβριο του 2015 ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε μία ενιαία οντότητα, στηριγμένο στη δομή και την οργάνωση του ΙΚΑ, με κεντρικό μητρώο και ενιαίες υπηρεσίες. Μέχρι τέλος 2016 δημιουργία κοινού συνόλου κεφαλαίων, ενώ η δήλωση και η είσπραξη εισφορών μεταβιβάζεται ως αρμοδιότητα στη φορολογική διοίκηση μέχρι το τέλος 2017
Στο μεταξύ  αύριο αρχίζει η καταβολή των μειωμένων συντάξεων.Ετσι  αυριο θα καταβληθουν οι συντάξεις Οκτωβρίου  του ΙΚΑ .
Εξάλλου για το δημόσιο η καταβολή σύνταξης του μηνός Σεπτεμβρίου 2015 στους δικαιούχους, θα γίνει 29/09/2015 και για τους νέους συνταξιούχους στις 10  Οκτωβρίου Το ΝΑΤ  ΚΑΙ το  ΤΑ.ΠΟ.ΤΕ στις 1/10/2015.Οι  ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα καταβάλουν τις συντάξεις στους ασφαλισμένους τη 1/10/2015 .
Mε τις συντάξεις Οκτωβρίου  οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, αφού θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας (6% από 4% στις κύριες και επιπλέον 6% στις επικουρικές) για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου.Το τρίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, μαζί με τις νέες, αυξημένες εισφορές, θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις