Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΕ 10 ΣΗΜΕΙΑ

Τις  προτάσεις τους για ένα νέο, δημοσιονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα  το οποίο θα εφαρμοστεί  το 2106 αρχισαν να διατυπωνουν   τα 12 μέλη της  επιτροπής σοφών που εχει συσταθεί στο υπουργειο Εργασίας. Το εργο  της επιτροπής- με την παράδοση του σχετικού πορίσματος- θα πρέπει να ολοκληρωθεί  εντός του Οκτωβρίου. Το νέο σύστημα θα πρέπει να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και να εξασφαλίζει κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, μέσω ομοιόμορφων και γενικών κανόνων εφαρμογής.
Τονίζεται ότι το συστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται  στα ορια κατάρρευσης.Ειναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης υπολογίζεται να φτάσει το 2016 στα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αδύνατο να «καλυφθεί» από τα μέτρα που ήδη έχουν ψηφιστεί και τα οποία θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» από το 2018 και μετά (άμεση εξοικονόμηση φέρνουν μόνο οι αυξημένες εισφορές ασθενείας των συνταξιούχων που, όμως, αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ). Αλλωστε μνημονιακή δέσμευση είναι η μείωση της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ, έως το 2018, ήτοι κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
 Σύμφωνα  με πληροφορίες, μεταξύ  των προτάσεων που διατυπώνονται αλλα και τις μνημονιακές δεσμευσεις,το  περίγραμμα  του νέου  ασφαλιστικού  συστήματος θα αποτελείται από τα παρακάτω  10 σημεία:
1 :Τη χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του ν. 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους -που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.. Η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού όλων των συντάξεων θα  καταργήσει τα ειδικά καθεστώτα που εξακολουθούν να ισχύουν κυρίως στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών κ.α.) 
2.Τη δημιουργία ενός Ταμείου-γίγας το 2016 για ολους τους ασφαλισμένους με  την καταβολή μιας σύνταξης και ενιαίους όρους εισφορών και παροχών -το οποίο θα αφορά  6 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους . Οι παροχές του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τον ‘’οδηγό’’  στις νέες αλλαγές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες  περικοπές συντάξεων ή αυξηση των ασφαλιστικών εισφορών  και για τους ήδη συνταξιούχους. H επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στη κύρια  και στην μειωμένη καταβαλλομένη(ενιαία )σύνταξη θα υπάρξει πλαφόν. Το νέο σύστημα  μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας. Σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές.
3-Αυξηση  των εσόδων στο ασφαλιστικο συστημα όπως πχ νέοι πόροι από τα τυχερά παιχνίδια αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση φυσικού πλούτου της χώρας, όπως οι υδρογονάνθρακες.
4--Διαχωρισμό της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το συνταξιοδοτικό σύστημα .
5-Διασύνδεση των εισφορών των αυτοαπασχολουμενων  με τον τζίρο των επιχειρήσεων ή το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων .
6. Σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ως ισοδύναμο μέτρο για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
7. Μέτρα για την  πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που μπορεί να φέρει στα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων ποσά ως και 40 δισ. ευρώ ανά έτος δεδομένου ότι η αδήλωτη εργασία εκτιμάται στο 24% του συνόλου του ΑΕΠ της χώρας.
8 :Καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών.
9.:Κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία, με βάση το ΙΚΑ .
10-Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα ταμεία.


Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής για το ασφαλιστικό  είναι τα εξής:

1. Αννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως Πρόεδρος
2. Βασίλης Ανδρουλάκης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας.
3. Διονύσιος Γράβαρης, Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής.
4. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.
5. Κωνσταντίνος Κρεμαλής, ομ. Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.
6. Σταυρούλα Κτιστάκη, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας.
7. Φρόλη Κουσκουνά, Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
8. Σπύρος Μαρκάτης, Δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας.
9. Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα.
10. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης
11. Αθηνά Πετρόγλου, Δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα.
12. Αγγελος Στεργίου, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις