Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ 20 ΜΕΤΡΑ- ΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ(ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΕΝΦΙΑ-ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ)


Νέα  φοροεπιδρομή , μειώσεις  συντάξεων και  πρόσθετες δραματικές  οικονομικές επιπτώσεις στα ‘εξουθενωμένα ‘ νοικοκυριά φέρνουν τα μέτρα του νέου μνημονίου αμέσως μετά   τις  εκλογές. Καταλήγουμε δηλαδή  στην ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας και τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Νέες μειώσεις περιμένουν ειδικά τους συνταξιούχους ,για μετά  τις εκλογές, λόγω των μέτρων του τρίτου μνημονίου(4334/2015 και 4336/2015).Ήδη οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις τους  έως 45%. Τονίζεται ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρω και μάλιστα το 44.8% των συνταξιούχων παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής  φτώχειας των 665 ευρω. Συνολικά  η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 664,69 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη φτάνει έως και τα 168,40 ευρώ

Ο ΄πικρός’ λογαριασμός  με τα 20   μέτρα-φωτιά - που ερχονται μετά τις εκλογές- εχει ως εξης:

1.Στο τέλος  του Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα δουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση από αυτή που διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα, αφού θα παρακρατηθούν αναδρομικά οι αυξημένες εισφορές υπέρ υγείας (6% από 4% στις κύριες και επιπλέον 6% στις επικουρικές) για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου.Το τρίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, μαζί με τις νέες, αυξημένες εισφορές, θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου σε τρεις ισόποσες δόσεις.

2 .Σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ έως την κατάργησή του το τέλος του 2019. Το μέτρο αυτό αφορά 380.000 συνταξιούχους.Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, άμεσα(2016) προωθείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων με τα αναλογικά υψηλότερα εισοδήματα (το μέτρο αφορά 80.000 συνταξιούχους).
3.Χορήγηση της κατώτατης σύνταξης  μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, με περικοπή του μη ανταποδοτικού μέρους (καταβολή μόνο του «οργανικού» μέρους).Το μέτρο αυτό θα επιφέρει μείωση έως και 40% σε χιλιάδες πρόωρα συνταξιοδοτουμένους με τις προϋποθέσεις των ελαχίστων ορίων (4.500 ένσημα), δηλαδή στις χαμηλότερες συντάξεις.  

4--Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των ήδη συνταξιούχων αναμένονται σύμφωνα με εκτιμήσεις ,με την αρχή να γίνεται  από τους 122.000 συνταξιούχους ένστολους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, πρώην ναυτικούς και τεχνικούς Τύπου, καθώς σε εφαρμογή του 3ου Μνημονίου, από την 1η Σεπτεμβρίου τα ταμεία ή κλάδοι τους εντάχθηκαν υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο μετατρέπεται στο μοναδικό υπερ-επικουρικό, με συνολικά 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η πρώτη περικοπή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 5,2%, όσο δηλαδή μειώθηκαν και οι επικουρικές όλων των υπόλοιπων συνταξιούχων του ΕΤΕΑ από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2014.

5- Αύξηση της ποινής σε όσους επιλέξουν να στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, με μεγάλους χαμένους τους πενηντάρηδες. Η εξτρά περικοπή θα είναι 10% και θα διαρκεί μέχρι να φτάσει ο ασφαλισμένος το όριο της πλήρους συνταξιοδότησης (δηλαδή μάξιμουμ για μία πενταετία).
6- Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με μεικτό τρόπο, βάσει του νόμου 3863/2010. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2010 υπολογίζεται με τις διατάξεις που ίσχυαν. Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2011 έως την ημερομηνία εξόδου υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές των νόμων 3863 και 3865/2010, με την προσθήκη τμήματος της βασικής σύνταξης. Σε πολλές περιπτώσεις η αλλαγή αυτή οδηγεί σε μικρές μειώσεις στις συντάξεις.

7:.Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων χρηματοδότησης Ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών, με τη δομή και τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ για όλα τα Ταμεία από 1-7-2015. Τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν αυξήσεις των εισφορών σε ΟΓΑ, ΝΑΤ και ΟΑΕΕ, αφού θα επέλθει δραματική περικοπή της επιχορήγησης στον ΟΓΑ (σήμερα εγγίζει το 80% των εσόδων του), στο ΝΑΤ (σχεδόν το 90% των εσόδων του) και στον ΟΑΕΕ (πάνω από το 50% των εσόδων του).  
8:.Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων  που ακόμη λαμβάνουν κάποια Ταμεία μέχρι 31-10-2015. Αυτό θα επιφέρει δραστικές αυξήσεις στις εισφορές ή μεγάλες μειώσεις των παροχών. Το μέτρο αυτό θα έχει άμεση επίπτωση σε μια σειρά από Ταμεία που εισπράττουν έσοδα μέσω φόρων υπέρ τρίτων.

9: Νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε προσθετες  μειώσεις. 

10:.Πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021 .11:Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ στο ίδιο ύψος, αλλά σε πέντε δόσεις φέτος, αντί για έξι πέρυσι(σς τα ‘ραβασάκια’ ερχονται στο τέλος του μήνα) .
12: Η μείωση της επιδότησης του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες Εξάλλου  μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει τελειώσει το ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών με τον συντελεστή να αυξάνεται από το 13% στο 20% για το 2016 και στη συνέχεια στο 26%. Το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2017 και μετά.
13:Η πληρωμή φόρου εισοδήματος μετά τις συνεχείς παρατάσεις που χορηγήθηκαν στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων .
14: Η αυξημένη προκαταβολή φόρου .
15: Η πληρωμή των νέων εκκαθαριστικών μετά την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης .
16 :Η απόδοση ΦΠΑ, για πρώτη φορά με τους αυξημένους συντελεστές, τον Αύγουστο για τις μεγάλες επιχειρήσεις που αποδίδουν ανά μήνα και τον Οκτώβριο για τις μικρομεσαίες που αποδίδουν ΦΠΑ ανά τρίμηνο .
17. Η αύξηση των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων μετά την επιβολή ΦΠΑ 23% στους μη δημόσιους οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης .
18 :Η κατάργηση της έκπτωσης 30% και η αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ για τα «αναπτυγμένα» νησιά από 1 Οκτωβρίου 2015
19: Η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων κατά 25% για τον κλάδο πυρός και 50% για τον κλάδο αυτοκινήτων .
20: Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2016  καθως και η πληρωμή του αυξημένου φόρου πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη πάνω από 5 μέτρα και για αυτοκίνητα πάνω από 2.500cc .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις