Ημουν δεν ήμουν στα 16. Αύγουστος καυτός με τα μακροβούτια απο τον Πόντε και τα μουράγια, με την παλιά Λευκάδα στα φόρτε, η κλασσική βόλτα στου 'Πάπιου'και στου 'Αμερικάνου' στην Κουζούντελη, μπάλα ξυπόλυτοι στα τηγάνια(αλυκες), μπάνιο στο Κάστρο, ραντεβουδάκια στα Βαρδάνια, γλυκά στον μπάρμπα- Αντρέα, ξενύχτια με καντάδες. Και οχι μόνο. Ενα σκηνικό -ονειρο που ακομη και σημερα ανασύρω απο την μνήμη μου ως αντικαταθλιπτικό στη σχιζοφρένεια της οικονομικής κρίσης. Και μπορεί να χάθηκαν οι αναμνήσεις μαζι με τούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων αλλα θα μείνουν για πάντα αναμένες λαμπάδες στο μυαλό μου.
Και το φεστιβάλ. Αχ! αυτο το φεστιβάλ. Με τις μαζορέτες που μας 'εμειναν σαν ενα φλασάκι στην εφηβική μας μνήμη. Που τις περιμέναμε τόσο καιρό για να γεμίσουν τα άδεια καλοκαίρια της καρδιάς μας. Να φλερτάρουμε ζώντας την ψευδαίσθηση της κατάκτησης.Mε τα άτακτα καρδιοκτύπια. Και 'εφευγαν σαν τα κύμματα του Κάστρου, αφηνοντας πίσω υποσχέσεις αλλα και τη γλυκειά αίσθηση της μοναξιάς. Καθε φορά που τελείωνε το φεστιβάλ ερχόνταν το φθινόπωρο και στην καρδιά μου. Με τα μουντά πρωινά του Αη Γιαννιού και τις ψιχάλες στα τσίγκινα σπίτια .Το φεστιβάλ. Με τις παράξενες μαύρες φυλές, τους Κινέζους αλλα και τα ξέφρενα γλέντια. Φυλές που δεν ειχα ξαναδεί ποτέ.Και με(μας)εντυπωσίαζαν.. Με τις ζόρκες, τους μάο-μαο, τους Παραγουανούς. Αχ αυτο το φεστιβάλ. Με την παρέλαση και τον Βούλη με τα παράσημα του. Τον Ζακχαίο με τις καστανιέτες. Τις σερπατίνες, τα ξενύχτια.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας -το οποίο συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ζωής-είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στους τομείς του χορού και της μουσικής, της παγκόσμιας παραδοσιακής κληρονομιάς, με πανελλήνια και διεθνή καταξίωση. Πρόκειται για ένα θεσμό που προωθεί, από την ίδρυσή του το 1962 από τον Αντώνη Τζεβελέκη, μέχρι σήμερα, την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής. Είμαστε φυσικά περήφανοι για την πρωτοπορία της Λευκάδας και στο φολκλορικό φεστιβάλ. Μόνο που οι καιροί άλλαξαν και εκ των πραγμάτων θα πρέπει να αλλάξει και να βελτιωθεί και ο θεσμός. Εκτιμώ οτι μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που εχει δηλητηριάσει τη ζωη μας θα πρέπει να βρεθούν αντίδοτα πολιτισμού. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επανασχεδιαστεί ο θεσμός του φεστιβάλ με στόχο την μεγαλύτερη προσέλκυση θεατών και κυρίως νέων σε ηλικία. Και ευκαιρίας δοθείσης θα πρέπει στη φετινή επετειακή έναρξη των εκδηλώσεων να τιμηθούν όσοι προσέφεραν στο θεσμό και μεταξύ τους ο Βασίλης Θερμός.
Οπως σημειώνεται σε σχετικό σημείωμα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκαδας, μέσα από τις πλούσιες παραδόσεις και τους καταξιωμένους λαϊκούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας. Μέσα από τη γλώσσα της φαντασίας και της δημιουργικότητας οι λαοί του κόσμου συναντώνται κάθε Αύγουστο στη Λευκάδα ανταλλάσσοντας ότι πολυτιμότερο διαθέτουν: τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν δια μέσου των αιωνόβιων παραδόσεών τους. Για να συνεχίσουν μέσα από τη μέθεξη αυτή και μέσα από τη γλώσσα της δημιουργίας, τη δρομολόγηση νέων μορφών επικοινωνίας και συνεργασίας σε μια βάση που, εξ΄αντικειμένου, τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν από κοινού την πρόσβαση στο δικαίωμα της διαφοράς. Γιατί είναι σε όλους μας γνωστό ότι η γλώσσα της τέχνης αμβλύνει τις λοιπές
καταβολές: πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές κ.α. αφήνοντας ελεύθερο το επίπεδο της επικοινωνίας. Το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα την τελευταία εβδομάδα κάθε Αυγούστου, (από Κυριακή σε Κυριακή), ξεκινώντας με την μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, την βραδινή τελετή έναρξης (1η Κυριακή) με την ολιγόλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, τις σταδιακές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνει στο αποκορύφωμά του με την μεγαλειώδη τελετή λήξης, τις ανταλλαγές δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης από όλα μαζί τα συγκροτήματα την 2η Κυριακή.
-Συμμετοχές: Στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες συγκροτήματα από ανάλογες χώρες του εξωτερικού καθώς και από τη χώρα μας. Μπορούμε λοιπόν να αναφερόμαστε σε χιλιάδες ξένων και ντόπιων
καλλιτεχνών: χορευτών, τραγουδιστών, μουσικών κ.λπ.
-Εθελοντισμός:: Στην εκτέλεση της διοργάνωσης συμμετέχουν δεκάδες νέες και νέοι της πόλης της Λευκάδας, ηλικίας 15-18 ετών ως διερμηνείς, συνοδοί και ξεναγοί.
Οργανωτές Φεστιβάλ (1962-σήμερα):
1962-1965 Επιτροπή: Σύλλογος Λευκαδίων, Ορφεύς Λευκάδας, Δήμος Λευκάδας, Επιφανείς Λευκαδίτες.
Υπεύθυνος: Αντώνης Τζεβελέκης.
1966-1967 Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
1968-1973 Δήμος Λευκάδας.
Υπεύθυνος Προγράμματος: Γιάννης Αθηνιώτης
1974 Δεν έγινε λόγω των γεγονότων της Κύπρου.
1975-1978 Δήμος Λευκάδας.
Υπεύθυνος: Αντώνης Τζεβελέκης.
1979-σήμερα Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.
============================================
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ(1987,του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ).
Κινήσεις γοργές, φιγούρες, στροφές
θάλασσα, χρώματα, νότες τρελές,
σημαίες, στολές, βροχή μουσικής.
γέλια, χοροί, αγάπες, σκηνές
φωνές που σου λεν
ποτέ μην ξεχάσεις αυτό που θα δεις.
Λευκάδα του ήλιου, νησί της χαράς
του κόσμου τον πόθο για ειρήνη κρατάς,
κανόνια, πόλεμοι, μίση, φωτιές
για μας είναι λάθη π’ ανήκουν στο χτες,
απόψε μια ανάσα είμαστ’ όλοι οι λαοί
οι νέοι ελπίζουν, διψούν για ζωή.
====================================
ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ:www. lefkasculturalcenter.gr
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου