Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

 ΠΕΝΤΑΠΛΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Πεντε νέες   παρέμβάσεις  στο ασφαλιστικό- με    μέτρα που θα ανακουφίσουν τους  συνταξιούχους- φέρνει  νομοσχέδιο του  υπουργείου  Εργασίας  το οποίο σχεδιάζεται να  δοθεί  σε  δημόσια διαβουλευση το φθινόπωρο.Πρόκειται για ευνοικές  παρεμβάσεις στην Εισφορά  Αλληλεγγυης(ΕΑΣ)- η οποία  ροκανίζει τις  αυξήσεις στις  συντάξεις- για τις  συντάξεις  χηρείας  καθως και για το  επιδομα προσωπικής διαφοράς  το οποίο  καταβάλεται στους  παλιούς συνταξιούχους οι οποίοι δεν παίρνουν  αυξήσεις συντάξεων.Παράλληλα  θα   προωθηθεί  η  διάταξη με το νέο  μοντέλο  απασχόλησης  συνταξιούχων καθως και η νεα  ρυθμιση για  συνταξιόδότηση  των ελευθερων επαγγελματικων με  χρέη.Τονίζεται ότι στα μετρα αυτά θα πρεπει να προστεθεί η θεσμοθετημένη αυξηση των συνταξεων από 1-1-2024 η οποία  αναμένεται να κινηθει στο  4,5%.

Ειδικότερα :

1.ΕΙΣΦΟΡΑ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΑΣ) : ‘Ερχεται κούρεμα’ του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) αφού  διαπιστώθηκε ότι η εισφορά  αυτή μειώνει δραματικά τις  αυξήσεις στις  συντάξεις που καταβάλονται ετησίως.Η κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για το φθινόπωρο τις αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η στρέβλωση της ΕΑΣ, η οποία επί της ουσίας είναι μια κρυφή φορολόγηση στις 400.000 συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.Η βασική κυβερνητική επιφύλαξη είναι ότι έρχεται η βόμβα του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα που σημαίνει ότι ένα ‘κούρεμα’ της μνημονιακής ΕΑΣ θα έχει επιπτώσεις στον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφαλαίο Αλληλεγγύης Γενεών) στον οποίο καταλήγουν οι πόροι από την εισφορά.
Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).Η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται κυριως σε συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν.
Το πρωτο σενάριο προβλέπει να επιβάλλεται η κράτηση όχι σε όλη τη σύνταξη, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά στο τμήμα σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα. Για παράδειγμα, με σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό, με μόνο κατώφλι τα 1.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος με 1.600 ευρώ έχει κράτηση 48 ευρώ. Με το σχέδιο του υπουργείου θα επιβάλλεται κράτηση στο τμήμα σύνταξης από τα 1.400 ευρώ έως τα 1.600 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ σύνταξης, με συντελεστή 8% ή 10%, που σημαίνει ότι η ΕΑΣ από τα 48 ευρώ τώρα θα πέσει στα 20 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο είναι να παραμείνουν ίδιοι οι συντελεστές κράτησης και να αφαιρείται από το ποσό της σύνταξης 1.400 ευρώ. Έτσι για παράδειγμα, ένας που έχει σύνταξη 2.600 ευρώ να μην χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των 1.200 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε σχεδόν 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ με κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει επιβολή εισφοράς σε όλο το ποσό της σύνταξης, όμως μείωση ποσοστού στο 50%. Για παράδειγμα η 1η κλίμακα έχει μείωση από 1,5% – 3%. Η μείωση να πηγαίνει με το 1,5% για τα ποσά από τα 1.400 ευρώ. Η 2η κλίμακα έχει μείωση 3% από 6% και η 3η κλίμακα έχει μείωση 7%-9%
2.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ : Με  διπλό σύστημα παρακράτησης – άλλη φόρμουλα για μισθωτούς και άλλη για  ελευθερους για – έρχεται το φθινόπωρο το νέο «πέναλτι» για τους εργαζόμενους   συνταξιουχους .
Το νέο σύστημα θα μπει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2024, προκειμένου να αναπτυχθούν το ερχόμενο φθινόπωρο και τον χειμώνα τα απαραίτητα λογισμικά.
Η διάταξη βρίσκεται υπό επεξεργασία  με στόχο  να ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το φθινόπωρο.
Το  νέο σενάριο  προβλεπει να μην υπάρχει  τελικά  «αφορολόγητο» εισόδημα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και η νέα παρακράτηση να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι είχε πέσει σενάριο να υπάρξει ένας «κόφτης» προς τα κάτω στην παρακράτηση, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται σε εισοδήματα έως 413 ευρώ το μήνα (μια Εθνική  συνταξη) και 4.956 ευρώ το χρόνο. Ταυτόχρονα εξετάζονταν και «κόφτης» προς τα πάνω στην ποσοστιαία εισφορά, ώστε να μην υπερβαίνει σε ποσό τα 413 ευρώ το μήνα (μια Εθνική Σύνταξη).
Το βασικό σενάριο πλέον προβλέπει πως η ποσοστιαία παρακράτηση θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω. Το ποσοστό της παρακράτησης αναμένεται να είναι κοντά στο 15%.
Το νέο σύστημα του «πέναλτι» εξετάζεται να έχει διπλή φόρμουλα η οποία θα «κουμπώνει» στις ιδιαιτερότητες τόσο των μισθωτών όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στόχος - μεταξύ άλλων - είναι να μπορεί να εισπραχθεί ήδη από το 2024, καθώς αν εισπραχθεί για πρώτη φορά το 2025 με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024, του χρόνου θα δημιουργηθεί μια «τρύπα» στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.
Έτσι, αν για τους μισθωτούς η τελική φόρμουλα προβλέπει μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημα τους από τη μισθωτή απασχόληση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η παρακράτηση να υπολογίζεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι επαγγελματίες.
Έτσι ο συνταξιούχος που αυτοαπασχολείται κερδίζει το 100% της σύνταξής του και πληρώνει επαυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει. Για την μεγάλη πλειοψηφία που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, το νέο «πέναλτι» θα είναι 115 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά:
1η κατηγορία (εισφορά 230€): «πέναλτι» 115€ = Συνολική νέα εισφορά: 345€
2η κατηγορία (εισφορά 276€): «πέναλτι» 138€ = Συνολική νέα εισφορά: 414€
3η κατηγορία (εισφορά 331€): «πέναλτι» 165€ = Συνολική νέα εισφορά: 496€
4η κατηγορία (εισφορά 398€): «πέναλτι» 199€ = Συνολική νέα εισφορά: 597€
3.ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΧΡΕΗ :Άλλη διάταξη θα προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους για συνταξιοδότηση.
Για τους επαγγελματίες και τους αγρότες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα (έχοντας κλείσει τα 67 έτη και πληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης) θα προβλέπεται:
- Αύξηση των ορίων χρεών για τους επαγγελματίες στα 30.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ) και για τους αγρότες στα 8.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ).
- Ρύθμιση των χρεών αυτών σε έως 60 δόσεις - παρακρατήσεις χρεών επί της σύνταξής τους.
- Προϋπόθεση για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση θα είναι οι καταθέσεις του να μην ξεπερνάνε τα παραπάνω όρια χρεών (δηλαδή δεν ξεπερνάνε τα 30.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τα 8.000 ευρώ για τους αγρότες) και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
4.ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΧΗΡΕΙΑΣ Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου οι δικαιούχοι, μετά την 3ετία, χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%).Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο δημόσιο και θα επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ.
5. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ:Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να «σβήσει» εντελώς.Το μέτρο θα προωθηθεί στη Βουλή λίγο πριν τα Χριστούγεννα πιθανόν μαζί με το επίδομα στήριξης λόγω ακρίβειας των ευάλωτων ομάδων. Το μέτρο που αναμένεται να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα  προβλέπει την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024.Το μπόνους, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων θα δοθεί στο τέλος του 2023.


------------------------------------------------------------
πλαίσιο

ΟΙ ΠΛΉΡΩΜΕΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Την Δευτέρα 28 Αυγούστου ξεκινάνε οι πληρωμές για τις   συντάξες   Σεπτεμβρίου 2023  από τον ΕΦΚΑ. Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο.
Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2023 των συνταξιούχων που προέρχονται:
-Από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου 2023, ημέρα Δευτέρα.

--Από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) και  δημόσιο  που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου 2023, ημέρα Τρίτη.

-- Από τα πρώην ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, ΟΤΕ, λοιπών εντασσόμενων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ) και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 30 Αυγούστου 2023, ημέρα Τετάρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις