Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

 ΔΙΠΛΟ ΜΠΟΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

1--Προσαύξηση στη σύνταξη για τον έξτρα χρόνο απασχόλησης
2---Η  τελική  διάταξη  για το νέο  ευνοικό μοντέλο  απασχόλησης από 1-1-2024-Στο  10% η παρακράτηση



Σε  6  βηματα  θα εφαρμοστεί από 1-1-2024 η  διάταξη για το νέο  ευνοικό μοντέλο  απασχόλησης  συνταξιουχων  ενώ ολοκληρωνεται  το λογισμικο από τον ΕΦΚΑ ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος  ασφάλισης των  εργαζόμενων συνταξιουχων και θα  επέλθουν αυξησεις  στις συνταξεις τους
Για το νέο μοντέλο η διάταξη θα ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το φθινόπωρο. Για τους μισθωτούς η τελική φόρμουλα προβλέπει μια πρόσθετη, μη ανταποδοτική εισφορά στο εισόδημα τους από τη μισθωτή απασχόληση, για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η παρακράτηση να υπολογίζεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι επαγγελματίες.
Τονίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 δηλωμένοι συνταξιούχοι που εργάζονται, όμως υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός τους υπερβαίνει τους 100.000, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν και πληρώνονται «με μαύρα».

Τα  6  βασικά  σημεία της προωθούμενης διάταξης, για το νέο σχήμα απασχόλησης συνταξιούχων ,έχουν ως εξής :
1.Καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% για την απασχόληση των συνταξιούχων. Η σύνταξη θα καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή για εργασία συνταξιούχου που δηλώνεται.
2.Θεσπίζεται εισφορά  10%  στο εισόδημα που αποκτούν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους. Η εισφορά δεν θα είναι ούτε φορολογική, αλλά ούτε και ασφαλιστική. Θα είναι στην πράξη μια μη ανταποδοτική κράτηση στο εισόδημα, που θα μπαίνει πάνω στις κανονικές -ανταποδοτικές- ασφαλιστικές κρατήσεις που έχει σήμερα ένας εργαζόμενος συνταξιούχος και θα εισπράττεται από τον ΕΦΚΑ.
3.Το ύψος του εισοδήματος επί του οποίου θα επιβάλλεται η νέα αυτή κράτηση (10% ) δεν θα έχει καμία απαλλαγή. Η κράτηση, δηλαδή, θα εφαρμοστεί από το πρώτο ευρώ.
4.Προβλέπεται κόφτης στο ύψος της περικοπής, που θα σταματά στα 413,76 ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ύψος της εθνικής σύνταξης.
5.Για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται η παρακράτηση να υπολογίζεται στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει οι επαγγελματίες.Έτσι ο συνταξιούχος που αυτοαπασχολείται κερδίζει το 100% της σύνταξής του και πληρώνει επαυξημένη κατά 50% την ασφαλιστική εισφορά που έχει επιλέξει. Για την μεγάλη πλειοψηφία που έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, το νέο «πέναλτι» θα είναι 115 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά:
1η κατηγορία (εισφορά 230€): «πέναλτι» 115€ = Συνολική νέα εισφορά: 345€
2η κατηγορία (εισφορά 276€): «πέναλτι» 138€ = Συνολική νέα εισφορά: 414€
3η κατηγορία (εισφορά 331€): «πέναλτι» 165€ = Συνολική νέα εισφορά: 496€
4η κατηγορία (εισφορά 398€): «πέναλτι» 199€ = Συνολική νέα εισφορά: 597€
6.Διατηρούνται οι εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα από την παρακράτηση σύνταξης λόγω εργασίας και με το νέο σύστημα. Οι εξαιρέσεις κατά κύριο λόγο αφορούν τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση και μετά τη συνταξιοδότηση, τους πολύτεκνους, τους αναπήρους και τους συνταξιούχους που αποκτούν ετήσιο εισόδημα από γεωργική δραστηριότητα έως 10.000 ευρώ χωρίς να είναι αγρότες. Αυτές οι κατηγορίες συνταξιούχων θα συνεχίσουν να εξαιρούνται από την κράτηση στο εισόδημα που κερδίζουν λόγω της απασχόλησής τους.

Μια   δεύτερη  παρέμβαση   θα  αφορά την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται.Το σχετικό λογισμικό βρίσκεται στην ολοκλήρωση του από τον ΕΦΚΑ με  στόχο να  τεθεί σε  εφαρμογη από το νέο ετος.
Τονίζεται ότι  η διάταξη του νόμου μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να χάνουν την μηνιαία προσαύξηση της σύνταξή τους, η οποία μπορεί να φτάνει και τα 115 ευρώ για επιπλέον απασχόληση πέντε ετών.
Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4670/2020), οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.
Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:
– Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
– Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.
----------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ  ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ  ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Συνταξιούχος πριν το 2016 που τα τελευταία 5 χρόνια δούλευε ταυτόχρονα, δικαιούται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μισθός του από την απασχόληση ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.

------------------------------------------------ΠΛΑΙΣΙΟ
ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Αλλαγή στο ισχύον  καθεστώς των  συντάξεων   χηρείας φέρνει διάταξη του υπουργειου Εργασίας η οποία θα ενσωματωθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε από την περασμένη Παρασκευη σε  δημόσια διαβουλευση και θα   ψηφιστεί το φθινόπωρο.
Ειδικότερα με την προωθούμενη  διάταξη θα προβλέπεται διπλός υπολογισμός στις συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη 3ετία, ώστε στην περίπτωση που υπάρχει και δεύτερη σύνταξη να επιλέγουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι ποια από τις δύο θα μειωθεί κατά 50%.
Ουσιαστικά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος του έμμεσα ασφαλισμένου.
Ειδικότερα εξετάζεται να επιλέγεται το συμφερότερο ποσό που θα λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μετά την πρώτη τριετία αντί της υποχρεωτικής περικοπής της σύνταξης χηρείας στο μισό, όπως ισχύει μετά το νόμο Κατρούγκαλου για δικαιούχους συντάξεων χηρείας από 13/5/2016 και μετά.
Έτσι αν ένας συνταξιούχος έχει 500 ευρώ από τη δική του σύνταξη και 800 ευρώ από τη σύνταξη χηρείας θα μπορεί να επιλέγει μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της σύνταξης χηρείας ή μείωση κατά 50% να μη γίνει στα 800 ευρώ, αλλά στα 500 ευρώ. Με την επιλογή αυτή θα λαμβάνει 800 ευρώ από χηρεία και 250 ευρώ από τη δική του σύνταξη, δηλαδή συνολικά 1.050 ευρώ.
Με το ισχύον καθεστώς (νόμος Κατρούγκαλου) η σύνταξη που θα κοπεί μετά την τριετία είναι υποχρεωτικά αυτή της χηρείας, που σημαίνει ότι τα 800 ευρώ γίνονται 400 ευρώ και ο συνταξιούχος μαζί με τη δική του σύνταξη (500 ευρώ) θα παίρνει συνολικά 900 ευρώ. Η διαφορά με την επιλογή του συμφερότερου ποσού είναι πως κερδίζει 150 ευρώ επιπλέον και συνολικά θα λαμβάνει 1.050 ευρώ αντί 900 ευρώ.
Παράλληλα χιλιάδες συνταξιούχοι θα βγουν κερδισμένοι οι οποίοι για την πρώτη τριετία λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως όταν πρόκειται για συνταξιούχους ΟΓΑ, η μείωση δεν είναι μόνον ότι το 70% της χηρείας θα γίνει 35% μετά την πρώτη τριετία, αλλά ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος του ΟΓΑ οι εν λόγω συνταξιούχοι άπαξ και επιλέξουν να πάρουν τη σύναξη χηρείας θα χάσουν και ένα ποσό από τη δική τους σύνταξη, που είναι η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που έδινε ο ΟΓΑ και άρχισε να μειώνεται κατά 4% το χρόνο από το 2003 και μετά. Αυτό το κομμάτι σύνταξης «φεύγει» με το που θα ζητήσει ο συνταξιούχος τη σύνταξη χηρείας και πολλές φορές καταλήγει με λιγότερα απ’ ό,τι αν δεν έπαιρνε τη σύνταξη χηρείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις