Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

 ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

ΑΝΑΣΑ  ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ  ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ  ΧΡΕΗ


Πάνω από  25% αναμένεται να ενισχυθεί το εισόδημα των  συνταξιούχων που εργάζονται με την προωθουμενη  ρύθμιση του υπουργειου Εργασίας η οποία θα ισχύσει από 1-1-2024 και  συμπεριληφθεί  στο  σχέδιο νόμου που  δίνεται εντός  των ημερών σε  δημόσια  διαβούλευση.Με το σχέδιο νόμου επικυρώνεται  η οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 της 20ής Ιουνίου 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Με την σχεδιαζόμενη  διάταξη επέρχεται πλήρης αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου κρατήσεων για όσους συνταξιούχους εξακολουθούν να εργάζονται .Ετσι ερχεται εισφορά στο εισόδημα αντί για "κόφτη" στη σύνταξη.
Συμφωνα με τη  διάταξη θα καταργηθεί το πέναλτι 30% στη σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων και αντ' αυτού θα φορολογείται το ποσό του εισοδήματος που λαμβάνουν από την εργασία τους και ξεπερνά τα 5.000 ευρώ.
Βάσει του σχεδίου αυτό που θα ισχύσει από την 1η/1/2024, ο φόρος που θα εισπράττεται ετησίως από την ΑΑΔΕ θα μεταφέρεται στα ταμεία του ΕΦΚΑ, ως ανταπόδοση της κατάργησης του 30%.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 δηλωμένοι συνταξιούχοι που εργάζονται, όμως υπολογίζεται πως ο πραγματικός αριθμός τους υπερβαίνει τους 100.000, καθώς οι περισσότεροι δουλεύουν και πληρώνονται «με μαύρα».
Στο εξής, όταν το ποσό των αμοιβής υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, θα επιβάλλεται μια μικρή παρακράτηση της τάξης του 10-15%, είτε οι συνταξιούχοι απασχολούνται ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Με τον τρόπο αυτό, οι συνταξιούχοι που απασχολούνται θα κερδίσουν από την κατάργηση του πέναλτι του 30% επί της σύνταξής τους και θα επιβαρυνθούν μόνο από μια μικρή παρακράτηση, η οποία μάλιστα θα επιβάλλεται όταν το εισόδημά τους από την εργασία υπερβαίνει τα 4.956 ευρώ το χρόνο.
Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ και απολαβές από εργασία 400 ευρώ, με την περικοπή του 30% θα εισέπραττε μόλις 700 ευρώ από την σύνταξη και στο σύνολο 1.100 ευρώ (700+400=1.100 ευρώ).
Με το νέο σύστημα θα λαμβάνει ατόφια τα 1.400 ευρώ το μήνα, καθώς η σύνταξή του δεν θα περικόπτεται, ενώ δεν θα επιβάλλεται παρακράτηση στο εισόδημά του, καθώς είναι κάτω από το όριο της εθνικής σύνταξης.
Με  άλλη  διάταξη απεγκλωβίζονται   150.000  οφειλέτες οφειλετών τπου δεν μπορούν να βγουν στη  σύνταξη καθώς τα χρέη τους υπερβαίνουν το όριο συμψηφισμού.Πρόκειται για επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω χρεών, παρότι έχουν κλείσει τα 67 έτη. Σήμερα  το 20%  περίπου  των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.Με το σημερινό καθεστώς, δυνατότητα έκδοσης σύνταξης παρέχεται στους αυτοαπασχολούμενους που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης και δεν έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ (ή 6.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ).
Tα χρέη που υπερβαίνουν τα όρια συμψηφισμού, θα πρέπει να πληρωθούν εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση, αλλιώς ο ασφαλισμένος χάνει το δικαίωμα έως ότου εξοφλήσει το χρέος (άνω των 20.000 ευρώ).
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο, στο εξής θα εκδίδεται η σύνταξη και στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, καθώς θα συμψηφίζεται με το χρέος τους και από ένα όριο και μετά θα καταβάλλεται στους δικαιούχους.
Παρότι αρχικά υπήρχε στο «τραπέζι» το σενάριο αύξησης των ορίων χρεών για τους επαγγελματίες κατά 10.000 ευρώ και για τους αγρότες κατά 2.000 ευρώ, φαίνεται αυτό (αν ισχύσει) θα συνδυαστεί με παρακράτηση ποσού σύνταξης.
Πιο συγκεκριμένα, θα παρακρατείται όλο το ποσό σύνταξης για οφειλή που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο που θα καθοριστεί. Έτσι ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν δικαίωμα σύνταξης, αλλά θα παρακρατείται στο σύνολό της μέχρι το χρέος του να πέσει κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για αγρότες).
Όταν το χρέος υποχωρήσει έως το όριο συμψηφισμού που θα οριστεί, η εναπομένουσα οφειλή θα «πληρώνεται» από την σύνταξη, σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.
Προύπόθεση αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, προκειμένου να «κοπούν» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής της οφειλής τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 15-20% των αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ «κόβεται» λόγω χρεών που υπερβαίνουν τα δύο όρια συμψηφισμού, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη.
Σημειωνεται ότι στο υπο διαβουλευση νομοσχέδιο με την εφαρμογή της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 της 20ής Ιουνίου 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβλέπονται και τα παρακάτω:
 -Απαγορεύεται η  απόλυση εργαζομένου, επειδή άσκησε τα νομικά του δικαιώματα, όπως αυτά θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Σε περίπτωση απόλυσης, οι εργοδότες θα πρέπει να δικαιολογούν πλήρως και γραπτώς στον εργαζόμενο τους λόγους απόλυσής του, χωρίς αυτοί οι λόγοι να συνδέονται με την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση αυτών από πλευράς των εργαζομένων.
- Οι εργοδότες υποχρεούνται να ενημερώνουν τους εργαζομένους για τα ουσιώδη στοιχεία της σχέσης εργασίας.
- Οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία της σχέσης εργασίας και στις συμπληρωματικές πληροφορίες για τους εργαζομένους που αποστέλλονται σε άλλο κράτος μέλος ή σε τρίτη χώρα παρέχεται με τη μορφή εγγράφου από τον εργοδότη στον εργαζόμενο
- Όταν η σχέση εργασίας υπόκειται σε δοκιμαστική περίοδο, όπως ορίζεται στην εθνική νομοθεσία ή πρακτική, η εν λόγω περίοδος δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις