Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

 ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

6 ΜΕΤΡΑ- ΑΝΑΣΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

-------------------------------

1-ΑΥΞΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ  ΚΑΤΑ 6.5%-7%.

2.ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ  ΣΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ

3.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ  ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

4-ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΤΑ 5,5%( ΣΤΑ 751  ΕΥΡΩ). 

5-ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

6-ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

  

Πακέτο  6  μέτρων   τα οποία  θα ανακουφίσουν μισθωτούς και συνταξιούχους –οι οποίοι  πλήττονται από  την ακρίβεια-θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός  στη ΔΕΘ στις  10 Σεπτεμβρίου.Το πακέτο θα ‘κλείσει’ από το οικονομικό επιτελείο εντός των ημερών καί τελεί υπό την αίρεση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το  πακέτο των μέτρων- για την στήριξη της νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια -θα κλειδώσει αυτή την εβδομάδα και –μεταξύ άλλων  θα   περιλαμβάνει και τα παρακάτω μέτρα: 

1.Καταβολή  τα Χριστούγεννα  νέας  επιταγής ακρίβειας   στους χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλλωτους .Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν ζώνες επιδότησης που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ (ίσως και άνω).

Δικαιούχοι θα είναι οι :

-Χαμηλοσυνταξιούχοι-Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος-Άτομα με αναπηρία-Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

2.Στα   751 ευρω(από  713  ευρω)-δηλαδή στα προ μνημονίων επίπεδα μετά από 10  χρόνια – σχεδιάζεται  να φτάσει  την Πρωτομαγιά  του 2023 ο κατώτατος μισθός  στον  ιδιωτικό  τομέα. Οι σχεδόν 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως.Με τον βασικό μισθό να είναι σήμερα στα 713 ευρώ, η αύξηση στα 751 ευρώ ισούται με έξτρα 518 ευρώ τον χρόνο (14 μισθοί επί 37 ευρώ η αύξηση).Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ

3.  Αύξηση   6,5-7%(περίπου) θα πάρουν περίπου 1 εκατ. Συνταξιούχοι .Μετά από 12 χρόνια «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από 1-1-2023. Το ποσοστό της αύξησης καθορίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου, με αυτά τα δύο προστίθενται και διαιρούνται διά δύο.Ωστόσο οσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.  Επιπλέον αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού. 

4.Πρόγραμμα  για τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και με την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών- κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα- με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Στη  συνέχεια θα επιδιωχθεί η  δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own).

Το νέο στεγαστικό   προγραμμα θα είναι υψους 1,5  δις. ευρω

5. Θα καταργηθεί  η φορολογική Εισφορά Αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους, δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς .Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης,  επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Όλοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν την συγκεκριμένη εισφορά. 

6.Επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Παράλληλα μείωση των εισφορών θα  γίνει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. 

 -----------------------------------------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟ 2023 

---------------------------------------------- 

Με τη νέα  αύξηση(5.5%)  οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν από την 1η Μαιου 2023, ως εξής: 

-Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ). 

-Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ) 

-Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ) 

-Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ) .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις