Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ   ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΤΙΣ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ  ΤΡΙΑ  ΠΑΚΕΤΑ  ΑΥΞΗΣΕΩΝ   ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Αναδρομικά που φθάνουν  εως και  τα 9.000  ευρω θα  λάβουν οσοι αναμένουν εως και 2  χρόνια για  να λάβουν όριστική συνταξη με το νέο σύστημα  καταβολής της Εθνικής σύνταξης ως προσωρινή.

Η πλειοψηφία  των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από 1,5-2 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι :

- Θα λάβουν για 18 μήνες αναμονής αναδρομικά 18Χ384 ευρώ =6.912 ευρώ και θα λάβουν κάθε μήνα 384 ευρώ.

- Για 24 μήνες αναμονή θα λάβουν αναδρομικά 24Χ384=9.216 ευρώ και στην συνέχεια κάθε μήνα θα λαμβάνουν 384 ευρώ μέχρι την απονομή του τελικού ποσού της σύνταξης.

 - Αν κάποιος περιμένει σήμερα την σύνταξη του εδώ και 10 μήνες θα πάρει το επόμενο διάστημα αναδρομικά 10Χ384 ευρώ = 3.840 ευρώ και θα παίρνει έναντι της σύνταξης τους τα 384 ευρώ το μήνα μέχρι να βγει η οριστική

Ειδότερα το υπουργειο  Εργασίας  το επομενο  δίμηνο βαζει μπροστά μια προσωρινή λύση, έως ότου εκκαθαριστεί ο μεγάλος όγκος  των εκκρεμών συντάξεωνΠρόκειται  για  σχέδιο για την άμεση ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια ή και μήνες χωρίς ούτε ένα ευρώ(εκτιμάται ότι ανέρχονται σε  70.000),

Όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και είναι  σε  αναμονή  θα λάβουν αμέσως προσωρινή σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη(σς αντιστοιχεί στα χρόνια εργασίας τους) , Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους,  να  έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και  να έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.

Aυτο σημαίνει το ποσό ύψους των 345 ευρώ ή 384 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που έχουν, θα πάρουν όσοι ασφαλισμένοι περιμένουν να τους απονεμηθεί η σύνταξη τους και δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη.

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα θα ανοίξει σχετική πλατφόρμα ώστε όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης να μπουν και να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ώστε στην συνέχεια να ελεγχθούν τα στοιχεία τους και να γίνουν οι πληρωμές σε σύντομο χρονικό διάστημα.Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους που θα καταθέσουν μετά την πλατφόρμα αίτηση συνταξιοδότησης αυτή θα παίρνουν αυτόματα την προσωρινή σύνταξη. Οι εκτιμήσεις του e-ΕΦΚΑ είναι ότι πρόκειται για 70.000 ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία στις 31 Δεκεμβρίου 2020 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις φτάνουν τις 145.240 εκ των οποίων προσωρινή σύνταξη παίρνουν μόνο οι 14.519 συνταξιούχοι.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα δοθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης ως προσωρινή μαζί με αναδρομικά που θα είναι οι μήνες αναμονής της σύνταξης επί της εθνικής σύνταξης που θα πάρει ο συνταξιούχος. Να σημειωθεί ότι η Εθνική Σύνταξη είναι σήμερα 345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20ετία και άνω.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Η νέα ρύθμιση θα αφορά όλους και τους αγρότες και τους αναπήρους.

Για να δικαιωθεί ο εν αναμονή συνταξιούχος την νέα προσωρινή δεν απαιτείται να έχει υποβληθεί αίτηση για προσωρινή σύνταξη, αρκεί η βασική αίτηση για την κύρια. Ούτε και θα απαιτηθεί να υποβληθεί αντίστοιχη αίτηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες απαιτείται να ξέρουν μόνο τον ΙΒΑΝ του δικαιούχου και γι' αυτό όσοι ασφαλισμένοι δεν έχουν δηλωμένο ΙΒΑΝ στον φάκελό τους θα κληθούν να το δηλώσουν.Το μέτρο θα τρέξει παράλληλα με όλο το υπόλοιπο σχέδιο για την επιτάχυνση της οριστικής έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. 

 -Εξάλλου τονίζεται  ότι τρία  πακέτα αναδρομικών(μαζι  με αυξήσεις συντάξεων) περιμένουν οι συνταξιούχοι το τρίμηνο  Μαρτίου-Απριλίου  .Τα  τρία πακέτα  αφορούν  την εφαρμογή του νόμου Βρούτση όσον αφορά τους συνταξιουχους με  πάνω από  30 συνταξιμα ετη, τους συνταξιούχους που εργάζονται καθως και τους κληρονόμους.Ειδικότερα:

1. Οσον αφορά  τους συνταξιούχους,για  όσους  έχουν   πάνω από 30 συντάξιμα έτη,οι αυξήσεις και  τα αναδρομικά  σχεδιάζονται να καταβληθούν το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου (χρονοδιάγραμμα το οποίο μπορεί να  αλλάξει ),με  την ανώτατη μηνιαία  αύξηση να ανέρχεται  στα 215 ευρω.Πρόκειται για  τα αναδρομικά  17 μηνών(από  τον Οκτώβριο του 2019) σε  εφαρμογη του  νόμου Βρούτση  με τα νέα βελτιωμένα ποσοστά  αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων

 2.Αναδρομικά έως  και ενός  έτους  και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα   λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση  τον Απρίλιο,πριν το Πάσχα,    τρείς κατηγορίες  συνταξιούχων  που εργάζονται.

3.Τα  αναδρομικα  στους  δικαιούχους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν  ηλεκτρονικά  τη σχετική υπεύθυνη δήλωση/αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα δοθούν ως  εξή;ς:

– Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά  στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με  όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

– Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά  τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου 2021 είναι ενδεικτική  και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

 – Τέλος, στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

  Tην ιδια ωρα  σε  δόσεις- και πάντως όχι εντός του  έτους -λόγω των  τεράστιων προβλημάτων που   προκάλεί στην οικονομία η πανδημία- σχεδιάζει το  οικονομικό  επιτελείο  να  καταβάλλει τα αναδρομικά  από τις επικουρικές και τα δώρα, στην   περίπτωση που η απόφαση του ΣΤε –η οποία    αναμένεται να  εκδοθεί μέχρι το Πάσχα-είναι υπέρ  των συνταξιούχων(η δίκη  εγινε  στις  15/1/2021).Οσον αφορά την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ,κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε  χτες ότι  σε  περίπτωση που  το ανώτατο  δικαστήριο δικαιώσει τους  συνταξιούχους, θα  πρόκειται για μια τεράστια  δημοσιονομική ‘’ βόμβα’’ την οποία το  δημόσιο με  τα σημερινά  δεδομένα δεν   θα είναι σε  θέση   να ανταποκριθεί.

Πάντως  τα σενάρια για την επικείμενη απόφαση  του  ΣτΕ  είναι δυο:

1.Η καταβολή αναδρομικών 11μήνου στις επικουρικές συντάξεις με τα ανάλογα Δώρα για 1,2 εκατ. συνταξιούχους.

2.Η πληρωμή αναδρομικών στις επικουρικές για 400.000 συνταξιούχους που έχουν   υποβάλλει αγωγές ως τον Οκτώβριο του 2020 και πάντως όχι μετά τα αναδρομικά 11μήνου που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις.

Σύμφωνα με το Δημόσιο, τα διεκδικούμενα αναδρομικά ξεκινούν από 2,6 δισ. ευρώ εφόσον καταβληθούν μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν από τον Ιούνιο του 2015 αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ (επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ).  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις