Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ  ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΙ  ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διπλό  κέρδος-μπόνους  θα έχουν, από τον Οκτώβριο, χιλιάδες  ασφαλισμένοι που σχεδιάζουν να συνταξιοδοτηθούν ή εχουν υποβάλλει αιτήσεις αλλα δεν έλαβαν την οριστική τους συνταξη- καθως   καθιερώνεται η προκαταβολή στο  εφάπαξ και αυξάνεται η προσωρινή  τους  σύνταξη.

Ως  γνωστόν   ποτέ δεν προβλεπόταν προκαταβολή για το εφάπαξ,  και με νομοθετική παρέμβαση που εχει  ψηφιστεί (αρθρο 117 - Νόμος 4714/2020) θα παρέχεται  για πρώτη φορά προκαταβολή στους φορείς απονομής ολων των  31 πρώην  ταμείων  πρόνοιας  τα οποία εχουν συγχωνευθεί στο ΕΤΕΑΕΠ.Το ακριβές ποσοστό  της προκαταβολής  του  εφάπαξ  -το οποίο  εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται  από 50  εως 80%-θα καθοριστει το επόμενο διάστημα  με υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασιας  Γ. Βρούτση. Οι προκαταβολές θα χορηγούνται μέσα στο τρίμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης και σε κάθε περίπτωση το συντομότερο μόλις βγει η συνταξιοδοτική απόφαση.

Επίσης τον επόμενο μήνα θα  τεθει σε  εφαρμογή η  καταβολή της αυξημένης προσωρινής σύνταξης.Η προσωρινή  σύνταξη  στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

Οσον αφορά την προκαταβολή του  εφάπαξ -οπως  προβλεπεται  στη σχετικη(ψηφισμένη)  διάταξη - στην περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης σε πρώην Ταμεία, κλάδους, τομείς και λογαριασμούς του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ χορηγείται η εφάπαξ παροχή του τελευταίου Ταμείου, κλάδου, τομέα ή λογαριασμού και όταν βεβαιωθεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης εκδίδεται απόφαση χορήγησης της συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι η νεα  ρύθμιση καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς αιτήσεις. Με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η απονομή εφάπαξ στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της δικαιούμενης εφάπαξ παροχής στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Δικαιούχοι της προκαταβολής είναι οι άμεσα ασφαλισμένοι οι οποίοι έλαβαν κύρια σύνταξη λόγω γήρατος ή λόγω οριστικής αναπηρίας.

Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είναι:

α) η πάροδος τριών μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής.

β) η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας.

γ) η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης είκοσι ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ

ο ύψος της προκαταβολής προκύπτει ως ποσοστό επί ποσού της εφάπαξ παροχής ανά πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ. Το ποσοστό και το ποσό ανά πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ επικαιροποιούνται με συνυπολογισμό των νεώτερων διαθέσιμων στοιχείων.

Η έκδοση της προσωρινής απόφασης χορήγησης του ανωτέρω ποσού πραγματοποιείται από την αρμόδια Διεύθυνση του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του eΕ.Φ.Κ.Α. Για την εκτέλεση της απόφασης τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ελέγχου και παρακράτησης τυχόν οφειλών προς τον eΕ.Φ.Κ.Α., τη Φορολογική Διοίκηση, τα Ν.Π.Δ.Δ. και λοιπούς Φορείς του Δημοσίου.

Στην περίπτωση προκαταβολής ποσού μεγαλύτερου από εκείνο της οριστικής απόφασης απονομής εφάπαξ παροχής, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αποσβέννυται με μηνιαία παρακράτηση από το ποσό της κύριας σύνταξης σύμφωνα με τα ισχύοντα περί παρακράτησης σε κάθε πρώην Φορέα Απονομής Κύριας Σύνταξης και από το ποσό της επικουρικής σύνταξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 46 του ν. 4670/2020. Τα ποσά που παρακρατούνται αποδίδονται στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται το ποσοστό και το ποσό της προκαταβολής της εφάπαξ παροχής που χορηγείται ανά πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ, οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής εφάπαξ, που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, η διαδικασία απονομής της προκαταβολής, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού εντύπου απονομής της εφάπαξ παροχής, η διαδικασία επικαιροποίησης του ποσοστού και του ποσού ανά πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

Σημειωνεται ότι  τα εφαπαξ ειχαν υποστεί μεγάλες μειώσεις από  τα μνημόνια .Μειωσεις  ως 38%  επιβλήθηκαν στα εφάπαξ λόγω των παλιών Μνημονίων (2010-2012), ενώ με το  με το νόμο Κατρούγκαλου,(ΣΥΡΙΖΑ) ήρθαν και νέες μειώσεις ως και 22,3% .

Με  άλλη διάταξη του  ιδιου νόμου αυξάνεται το ποσό  της προσωρινής συνταξης.Ειδικότερα:

-Η προσωρινή σύνταξη για συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). -

-Η προσωρινή σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). Ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος βγαίνει από το άθροισμα του συνόλου των εισφορών που καταβλήθηκαν στο 12μηνο πριν από την αίτηση διά του 0,20 και στη συνέχεια διά του 12.

Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα παίρνουν εξαρχής την οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

-Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

-Οι διατάξεις για την αύξηση των προσωρινών συντάξεων εφαρμόζονται αναδρομικά σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

 

Επισημαίνεται ότι με τη διάταξη αυτή για την προσωρινη συνταξη εκτος από τις αυξήσεις  , έρχονται και  αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις οι οποίες  έχουν   εκδοθεί  από τις 13/5/2016 και μετά.Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές συν αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ από τον Οκτώβριο για χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη.

 


---------------------------------------

ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ  ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

-Στο Δημόσιο το μέσο εφάπαξ είναι περίπου στις 20.000-23.000  ευρώ, που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι από 10.000 ευρώ (με 50%) ως 16.000 ευρώ (με το 80%).

-Στα Ταμεία Πρόνοιας των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΣΕ, κ.ά.) αλλά και τραπεζών, τα μέσα ποσά εφάπαξ κυμαίνονται μεταξύ 35.000 και 50.000 ευρώ, που σημαίνει προκαταβολές από 17.500 ευρώ (με το 50%) ως και 40.000 ευρώ (με το 80%).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις