Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΤΣΟΥΝΑΜΙ  ΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ  ΚΟΜΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Μπαράζ  αγωγών, μετά την απόφαση  του ΣτΕ   για τα ‘κουτσουρεμένα’ αναδρομικά ,ξεκίνησε  από τους παλιούς συνταξιούχους, δημιουργώντας  νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. 

Μετά  την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ  (για επιστροφή  αναδρομικών μόνο  για κύριες συντάεις  υψους 1,4  δις. ευρω)εκτός αναδροµικών βρίσκονται περίπου 1,5 εκατοµµύριο συνταξιούχοι(κυρίως  χαμηλοσυνταξιούχοι), δηλαδή το 60% του συνόλου. Επιστροφές αναδροµικών θα λάβουν µέχρι το τέλος του έτους οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι είχαν το 2012 άθροισµα κύριων, επικουρικών και µερισµάτων πάνω από 1.000 ευρώ µεικτά, είτε έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε όχι.Τα ποσά, ωστόσο, που θα εισπράξουν θα είναι για όλους µειωµένα από 800 έως 2.000 ευρώ περίπου καθώς τα χαµένα δώρα που αφορούν όλους και οι περικοπές των επικουρικών βγήκαν τελικά εκτός επιστροφών. Η ρύθµιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή δίνει τα αναδροµικά του 11µήνου (11 Ιουνίου 2015 έως 13 Μαΐου 2016) µόνο από τις περικοπές των κύριων συντάξεων, ενώ προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν παραιτούνται από τις δυνητικές µελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις-µειώσεις δώρων και επικουρικών. Τα  εφάπαξ  ποσά  θα   καταβληθούν  στους συνταξιουχους σε  δημόσιο και ιδιωτικο  τομεα και ανεξάρτητα αν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι.

Νομικοί κυκλοι εκτιμούν ότι οι αίθουσες των δικαστηρίων θα γεμίσουν και πάλι από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που θα διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

 Οι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές  δεν θα βρεθούν μπροστά σε κάποιο δίλημμα, καθώς παραμένει εν ενεργεία το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά. Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη πρέπει καταρχήν να υπολογίσει το ύψος της απώλειας από τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών. χρόνο αναμονής, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 χρόνια μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Εφετείο

 Όπως  τονίζει  στα  ‘ΝΕΑ’ ο  εργατολόγος  Δημήτρης  Μπούρλος ‘’ο περιορισμός της συμμόρφωσης με την απόφαση ΣτΕ στην πρόσφατη πιλοτική δίκη που αφορούσε τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές μόνο στις κύριες συντάξεις, οδηγεί πολλές κατηγορίες συνταξιούχων σε διερεύνηση δυνατότητος άσκησης δικαστικής προσφυγής, προκειμένου να διεκδικήσουν αυτά που τελικά με νομοθετική ρύθμιση αφαιρέθηκαν από αυτά που θα του καταβληθούν. Το θέμα αφορά πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιούχων και είναι βέβαιο ότι νέο κύμα αγωγών θα κατακλύσει την διοικητική δικαιοσύνη. Άποψή μου-προσθέτει ο κ. Μπόύρλος- είναι ότι ο χειρισμός του όλου θέματος πρέπει να επανεξετασθεί, τόσο από το Υπουργείο Εργασίας όσο και από συνολικά την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι ο σκοπός διεξαγωγής της πιλοτικής δίκης που απέβλεπε σε αποτροπή άσκησης μαζικών αγωγών, τελικώς θα καταλήξει στα αντίθετα αποτελέσματα.’’

Όπως  επισημαίνει η  γεν. γραμματέας  του ΕΝΔΙΣΥ(Ενιαίο  Δίκτυο Συνταξιούχων)κ. Πόπη Μουρίκη,  ‘’ συνεχίζουμε και μετά την έκδοση της απόφασης της ολομέλειας του ΣΤΕ (πιλοτική δίκη ).να καταθέτουμε αγωγές ,στα   διοικητικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το ενδιαφέρον των συνταξιούχων πολύ μεγάλο,μετα την αγανάκτηση από  τον εμπαιγμό  που προκάλεσε η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ,επιστρέφοντας ψίχουλα στις άδειες τσέπες των συνταξιούχων μη εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣΤΕ σε κύριες και επικουρικές καθώς και τα δώρα  .Ο χρόνος κυλά για το ενδεκάμηνο .Όλοι οι συνταξιούχοι ,του Ιδιωτικού και του Δημόσιουτομέα,μπορούν και θα πρέπει να ασκήσουν αγωγές.           Εξάλλου-προσθέτει η κ. Μουρικη-     αγωγές μπορούν να ασκήσουν και οι κληρονόμοι των θανόντων που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του  κληρονομικού δικαιώματος..Αν δεν είχαμε καταθέσει αγωγές δεν θα περιμέναμε ούτε αυτό το ‘’κουτσουρεμένο’’ ενδεκάμηνο.Εμεις ως Ενιαιο  Δίκτυο  Συνταξιουχων-καταληγει η κ. Μουρίκη-θα προχωρήσουμε με προσφυγή στο Ευρωπαικό Δικαστήριο προσβάλλοντας την απόφαση του ΣΤΕ’.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δικαιούχοι των αναδρομικών, βάσει της διάταξης που έχει ψηφιστεί αλλά και αυτής που αναμένεται για το δημόσιο, είναι:

-Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας και αναπηρίας, που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και είχαν τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093.

-Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.

-Οι συνταξιούχοι που είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και πληρώθηκαν μετά το 2016 με προσωρινές ή οριστικές συντάξεις.

-Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.

-Όσοι είχαν μόνον προσωρινή σύνταξη στο 11μηνο των αναδρομικών.

-Συνταξιούχοι που εργάζονταν κατά το επίμαχο 11μηνο ή κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό.

Τα ποσά των επιστροφών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις των κύριων συντάξεων υπολογίζεται πως θα κυμανθούν από 550 έως 7.800 ευρώ, ενώ το μεσοσταθμικό ποσό κυμαίνεται σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης σε 1.300 – 1.500 ευρώ. Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:

-1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ

-1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ

-1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ

-2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Τα μεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως σε συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για διπλοσυνταξιούχους που εισπράττουν δυο η περισσότερες κύριες συντάξεις (π.χ. χηρείας και γήρατος ή δυο γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος από δήμοσιο και ιδιωτικό τομέα κ.α.) και υψηλοσυνταξιουχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ – Τραπεζών και του Δημοσίου που είχαν υψηλές και πολύ υψηλές συντάξεις το 2012.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις ως εξης:

-Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).

-Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις Οκτωβριου 2020 θα πληρωθούν ως εξής:

-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

-Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 29/9 / 2020

-Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων τη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

-Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

-Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

-Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις