Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020


ΕΡΧΕΤΑΙ Ο  ΨΗΦΙΑΚΟΣ  ''ΑΤΛΑΣ''  ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 

 Tην  εφαρμογή της  ψηφιακής σύνταξης  ΑΤΛΑΣ επισπεύδει το υπουργεΊο  Εργασίας  προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο κύμα φυγής στην σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους .Στόχος-σε  πρώτη φάση- είναι  να εκδίδονται γρήγορα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που αφορούν συντάξεις θανάτου (χηρείας) και συντάξεις πρώην ΟΓΑ που υποβλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά  ώστε να μην διογκωθεί  το στοκ των εκκρεμων συντάξεων οι οποίες  φθάνουν τις  265.000  (κύριες και επικουρικές).

Όπως     εγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’ καταγράφεται αύξηση των αιτήσεων  για σύνταξη καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς την πλήρη κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων που επιτρέπουν την πρόωρη έξοδο              συνταξη  πριν από τα 67 έτη ή τα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης .Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης.

  Πάντως  επειδή  υπάρχει σύγχυση, σχετικά με την κατάργηση, από 1/1/2022, των μεταβατικών ορίων για τη χορήγηση συντάξεων,θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξης:

1. Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι   μέχρι 31/12/21 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλαδή όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται  από τις ρυθμίσεις που επιβάλει η ισχύουσα  νομοθεσία  και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022  οποτεδήποτε , χωρίς κανέναν περιορισμό.

 2. Η κατάργηση αφορά  όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης

Ο πως δήλωσε ο υπουργός  Εργασίας    Γιαννης  Βρούτσης ‘’βασική επιδίωξή μας είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Η απάντηση σε αυτή την παθογένεια είναι η "ψηφιακή σύνταξη-ΑΤΛΑΣ", η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23.7 και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε με τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου (χηρείας) και τέως ΟΓΑ, οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.Γιά να   προσθέσει ο  υπουργός  Εργασίας:Μέσα στο επόμενο δίμηνο (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος), ο e-ΕΦΚΑ προγραμματίζει για πρώτη φορά τη σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες από 1.1.2017 και μετά.Η επίτευξη και αυτού το στόχου σηματοδοτεί την οριστική εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες, αφού θα απονέμονται και αυτές, όπως οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις, σε λίγα δευτερόλεπτα.’’

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα  του  e-ΕΦΚΑ  για την  ψηφιακή  συνταξη οι συντάξεις αναπηρίας γήρατος υγειονομικών, πρώην ΤΣΑΥ θα απονέμονται πιλοτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 και κανονικά από τον Μάρτιο του 2021. Οι συντάξεις γήρατος μισθωτών πρώην ΙΚΑ, γήρατος Δημοσίου και γήρατος μηχανικών πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν πιλοτικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιούλιο του 2021. Επίσης οι συντάξεις γήρατος (πρώην ΟΑΕΕ), γήρατος νομικών και γήρατος (πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα ενταχθούν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά τον Νοέμβριο του 2021.

Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στην πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και οι ουρές έξω απο τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΆΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στην συνέχεια βάζουν το ΑΜΚΑ τους και το email τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα μετο είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

Οι αποφάσεις χηρείας και γήρατος πρώην ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής ΑΤΛΑΣ. Κάθε απόφαση γνωστοποιείται αποκλειστικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος.
Για τα υπόλοιπα αιτήματα συνταξιοδότησης ισχύουν ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα (ΓΓΠΣ).

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ προβλέπεται να υποβάλλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.

Τονιζεται ότι με την ισχύουσα  νομοθεσία  σύνταξη πλήρη στα 60 και πρόωρη στα 55 προλαβαίνουν να πάρουν για το 2020 και το 2021 εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί ασφαλισμένοι που έχουν έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993 ή και πριν από το 1983 (αν πρόκειται για Δημόσιο).
Τα ποσά που θα πάρουν με τη συνταξιοδότηση θα είναι αυξημένα ως προς το σκέλος της ανταποδοτικής σύνταξης σε ποσοστά 2% ως και 16,8%.
 Η αύξηση αφορά  μόνο στο κομμάτι της λεγόμενης ανταποδοτικής σύνταξης ενώ η εθνική σύνταξη μένει σταθερή στα 384 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο (εθνική+ανταποδοτική σύνταξη) η αύξηση θα είναι μικρότερη γιατί μένει σταθερή η εθνική σύνταξη.
Η αύξηση αφορά όσους αποχωρούν έχοντας συμπληρώσει 30 και άνω έτη ασφάλισης, καθώς η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τους νέους και βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης που ισχύουν με το νόμο 4670/2020 από τα 30 έτη και πάνω. Για συνταξιοδότηση μέχρι τα 30 έτη ασφάλισης παραμένουν σε ισχύ με τον νέο νόμο οι παλαιοί συντελεστές του νόμου 4387/2016.
Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων καθορίζεται από την ηλικία που συμπληρώνουν μετά τον Αύγουστο του 2015. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που θα έβγαινε στα 58, αλλά τα συμπληρώνει το 2020, θα πάρει νέο όριο ηλικίας που ανάλογα με το Ταμείο και τις προϋποθέσεις μπορεί να είναι στα 60-61.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις