Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

΄
ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ  ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Ερχεται τετράμηνο πληρωμών(Ιούλιος,Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος)  για τις νέες αυξημένες συντάξεις και  τα αναδρομικά  στους συνταξιούχους- όπως προβλέπεται από  το νόμο Βρούτση- μαζι με την μείωση του ‘πέναλτυ’’από 60%  σε  30%  στους συνταξιούχους  που   εργάζονται. Τα  αναδρομικά   οκταμήνου ντων επικουρικών,  υψους  150  εκατομ.ευρω, τελικά θα καταβληθούν  στις  9 Ιουλίου αντί τον Οκτώβριο που είχε  προγραμματιστεί.Παράλληλα οι  παλιοί συνταξιούχοι(πριν  το 2016) περιμένουν την κρίσιμη απόφαση του  ΣτΕ οσον αναφορά  τα παλιά αναδρομικά με την κυβέρνηση να  προσανατολίζεται(εφόσον είναι θετική η απόφαση) να τα δώσει από το νέο έτος και σε  δόσεις.Η  απόφαση ανεμένεται να εκδοθεί  εως τις  3  Ιουλίου  2020.
Ειδικότερα  το  τρίμηνο των πληρωμών για τους συνταξιούχους  εχει ως εξης:
1:ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Η καταβολή των αναδρομικών των επικουρικών  συντάξεων σε  245.000  δικαιούχους  θα γίνει τελικά στις 9 Ιουλίου και όχι τον Οκτώβριο, όπως και ήταν προγραμματισμένο. Όπως είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μετά την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων που θα γίνει στις 2 Ιουλίου θα ακολουθήσει στις 9 Ιουλίου η καταβολή των αναδρομικών 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων.
Από τα 21 Ταμεία που αφορούν οι επιστροφές υπάρχουν και αναδρομικά που φτάνουν σε μέσο όρο στα 1.894 ευρώ, καθαρά μετά τον φόρο, που σημαίνει ότι στα εν λόγω Ταμεία (κυρίως τραπεζών) θα πληρωθούν και αναδρομικά πάνω από τον μέσο όρο με ποσά ακόμη και 2.500 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μεσοσταθμική αύξηση που δόθηκε στις 2 Ιουνίου φτάνει σραω99,57 ευρώ το μήνα μεικτά. Σε απόλυτους αριθμούς  τα ποσά που θα λάβουν συνταξιούχοι εχουν  ως εξης:
- τραπεζουπάλληλοι των πρ. Τραπεζών Πίστεως και Εμπορικής και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του τ. ΟΑΕΕ - πήραν κοντά στα 200 ευρώ μεικτά θα πάρουν συνολικά 1.600 ευρώ
- ναυτικοί του τ. ΚΕΑΝ και ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες του τ. ΤΕΑΥΝΤΠ - πήραν κοντά στα 150 ευρώ μεικτά θα πάρουν 1.200 ευρώ
- εμπορουπάλληλοι και δικηγόροι - κοντά στα 130 ευρώ μεικτά θα πάρουν 1.040 ευρώ
- μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), συμβολαιογράφοι και τραπεζουπάλληλοι της πρ. ΕΤΒΑ - πήραν κοντά στα 100 ευρώ μεικτά θα πάρουν αναδρομικά 800 ευρώ
- εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Προσωπικό Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων – 50 έως 100 ευρώ μεικτά θα πάρουν 400-800 ευρώ
- Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά Ταμεία, τραπεζουπάλληλοι της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, μηχανικοί, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τεχνικοί Τύπου – έως 50 ευρώ μεικτά θα πάρουν αναδρομικά 400 ευρώ.

2-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΜΕΙΩΣΗ ‘ΠΟΙΝΗΣ’ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Από τον  Αύγουστο(για   τις συντάξεις  Σεπτεμβρίου)-με σημαντική καθυστέρηση-θα τεθεί σε  εφαρμογή(με αναδρομικότητα από τις  28/2/2020) το νέο  ευνοικό  καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων .Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν έως τον Φεβρουάριο  ενώ υπάρχουν αναδρομικά από τις συντάξεις του Μαρτίου 2020.Ειδικότερα  με το νέο καθεστώς από τις 28 Φεβρουαρίου 2020  ισχύει η περικοπή της σύνταξης κατά 30% (από 60%)  κατ΄εφαρμογή του νομου  4670/2020(νόμος  Βρούτση).Οι αυξήσεις συντάξεων θα φανούν στις πληρωμές του Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.Η εφαρμογή της νέας και μικρότερης ποινής μείωσης των συντάξεων ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου 4670, δηλαδή από 28 Φεβρουαρίου 2020, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα έχουν αναδρομικά την αύξηση συντάξεων λόγω μείωσης της ποινής για έξι μήνες και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο ως και τον Αύγουστο 2020.
Τονίζεται ότι εξαιρούνται από τη μείωση κατά 30% του ποσού της σύνταξης οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων και του Δημοσίου, των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς, επίσης, εξαιρούνται και από την καταβολή εισφορών για το ίδιο όριο εισοδήματος. Για τους συνταξιούχους ΟΓΑ προβλέπεται καθολική εξαίρεση από την περικοπή σύνταξης και τις εισφορές ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που λαμβάνουν ως «συνταξιούχοι αγρότες».
Οι συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία με διατάξεις που ίσχυαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και είχαν ποινή 70% μόνον για το τμήμα σύνταξης πάνω από τα 1.000 ευρώ ή όφειλαν να πληρώσουν εισφορές αν η σύνταξή τους ξεπερνούσε τις 2.000 ευρώ διατηρούν το ίδιο καθεστώς για δύο χρόνια και η ένταξή τους στον νέο νόμο θα ισχύσει από την 1η.3.2022 ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να ενταχθούν από 1/3/2021.
Σημειώνεται ότι ο νόμος για την απασχόληση συνταξιούχων προβλέπει την πλήρη αναστολή της σύνταξης στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος έχει αναλάβει ή αναλαμβάνει εργασία σε φορείς της γενικής κυβέρνησης με βάση το όριο ηλικίας για όσους δεν συμπληρώσουν το 61ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021 και για όσους δεν συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας από 1η Μαρτίου 2022. Μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους ή του 62ου αντίστοιχα αίρεται η ποινή της αναστολής και οι συνταξιούχοι μπορούν να έχουν απασχόληση στο Δημόσιο με τη μικρή ποινή μείωσης της κύριας και της επικουρικής τους σύνταξης κατά 30%.
3.ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ(ΝΟΜΟΣ  ΒΡΟΥΤΣΗ):Αυτό το μήνα θα καταβληθούν οι νεες  αυξημένες  κύριες συντάξεις για συνταξιούχους  εχουν πάνω από 30  συντάξιμα έτη, σε  εφαρμογή του νόμου Βρούτση(ισχύει  από τις  28/2/2020).Η αύξηση κινειται από 12  εως 252 ευρω. Θα αφορούν τόσο τους "παλιούς", όσο και τους "νέους" συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους "νέους" συνταξιούχους.Θα  πρέπει να τονιστεί ότι οσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις.Η  μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).
4.ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: Τον Οκτώβριο  θα καταβληθούν   εφάπαξ και  τα αναδρομικά ενός   έτους(δωδεκάμηνο)  των κύριων συντάξεων (εως 80  ευρω μεσοσταθμικά)σε  εφαρμογή  του νόμου  Βρούτση  σε οσους εχουν πάνω από 30  συντάξιμα ετη  αφού αυξάνονται  τα ποσοστά  αναπλήρωσης.
Οσον αφορά  τα αναδρομικά  των παλιών  συνταξιούχων εκτιμάται ότι τo τελευταίο  δεκαήμερο του Ιουνιου(το αργότερο εως 3  Ιουλίου) πρόκειται να  εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ  για τα  αναδρομικά  των παλιών συνταξιούχων  που αφορούν δηλαδή   τους συνταξιοδοτηθέντες πριν από το νόμο Κατρούγκαλου(2016).
Όπως  εγραψαν ‘ ΤΑ ΝΕΑ’,το βασικό   σενάριο  για την επικείμενη απόφαση-σύμφωνα με  ασφαλείς  πληροφορίες-,προβλέπει     να δοθούν τα αναδρομικα, δηλαδή η  απονομή των περικοπών, για 11 μήνες(συνολικόύ υψους 4  δις. ευρω), από τον Ιούνιο του 2015 ως και το Μάιο του 2016 .Το θέμα είναι αν αυτά τα αναδρομικά  θα αφορούν το συνολο των συνταξιούχων ή  μόνο σε  όσους συνταξιούχους εχουν υποβάλλει αγωγές.
 Οσον αφορά τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαϊου 2016 και θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης του ΣτΕ, διαμορφώνονται ως εξής:
-Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι 360-800 ευρώ.
-Για 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ τα  αναδρομικά κινούνται από 900 έως 4.000 ευρώ.
-Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ φθάνουν έως και 7.500  ευρώ.
Τέλος  ο υπουργός  Εργασίας  Γ. Βρούτσης επανέλαβε χτες ότι η κυβέρνηση θα  σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ  ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι στο τέλος Ιουλίου για πρώτη φορά θα πληρωθούν μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις