Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019


KΛΟΠΗ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ 200.ΟΟΟ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Σε περίπου 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ ανέρχεται η κλοπή της κυβέρνησης από  τους 200.000  υποψήφιους συνταξιουχους που περιμένουν εως και 3 χρόνια για να πάρουν τη σύνταξη τους με στόχο να εμφανίσει πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ.Την ιδια ωρα αποκαλυπτικά  ειναι τα στοιχεία  για τη διάλυση του ΕΦΚΑ, τις  περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου καθως και για μεγάλες καθυστερήσεις  στις συντάξεις που εδωσε χες στη  δημοσιότητα η ΠΟΠΟΚΠ(εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία).
Εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ (με ημερομηνία άντλησης στοιχείων 30 Απριλίου 2019), αποδεικνύει ότι:
■ Ο πραγματικός αριθμός των συνταξιούχων που έχουν καταθέσει αίτηση και περιμένουν να λάβουν την κύρια σύνταξή τους από τον ΕΦΚΑ ξεπερνά τις 167.000. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε έγγραφο τέτοιος αριθμός εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, τετραπλάσιος από τις 40.000-45.000 που ανακοινώνει επισήμως εδώ και μήνες το υπουργείο Εργασίας!
■ Το έγγραφο του ΕΦΚΑ καταγράφει τις αιτήσεις ανά Ταμείο, δεν συμπεριλαμβάνει όμως όσους αναμένουν σύνταξη από την πρώην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτοί ανεπισήμως υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25.000-30.000 επιπλέον, αν και ουδείς ανακοινώνει τον αριθμό τους, καθώς η Υπηρεσία Συντάξεων υπολειτουργεί και οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι έχουν εγκαταλειφθεί «από συστάσεως ΕΦΚΑ» στην τύχη τους. Κι έτσι όμως, ο συνολικός αριθμός των εν αναμονή συνταξιούχων αγγίζει σχεδόν τους 200.000, όντας πενταπλάσιος από τον επισήμως ανακοινωθέντα.Οπως αποκαλύπτει όμως το νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Μελετών του ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα του 2014: ανέρχονται συνολικά στις 167.243 με βάση στοιχεία που αντλήθηκαν στις 30 Απριλίου 2019 (έναντι 168.922 πριν από πέντε χρόνια) αλλά χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον και οι τουλάχιστον 25.000-30.000 εκκρεμείς συντάξεις Δημοσίου που εκδίδονται από το ΓΛΚ!Οποιος όμως δεν έχει πάρει κύρια σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, δεν μπορεί να λάβει ούτε την επικουρική του από το ΕΤΕΑΕΠ, ούτε οποιαδήποτε άλλη συνταξιοδοτική παροχή (μέρισμα ή εφάπαξ κ.λπ.).Ετσι, πίσω από τις 167.243 εκκρεμείς αιτήσεις νέων συνταξιούχων τον Απρίλιο (ή σχεδόν 200.000 συνολικά μαζί με του Δημοσίου) κρύβονται αιτήσεις για τουλάχιστον 320.000-350.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. Δηλαδή σχεδόν όσες ήταν και το 2014, με το κόστος τους να προσδιορίζεται από το υπουργείο Εργασίας σε 2 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ οι εκπροσωποι  της ΠΟΠΟΚΠ επεσήμαναν χτες ότι ξεπερνούν τις 188.000 οι οι κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ οι οποίες εκκρεμούν. 
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα φτάνει τις 80.000, (δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου). "Παραμένουμε σ’ αυτό το συγκεντρωτικό μέγεθος στο οποίο καταφέραμε να φτάσουμε με εντελώς εμπειρικό τρόπο και με τη βοήθεια των υπαλληλων διότι δυστυχώς, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ– με ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας και της Διοίκησης – είναι "χειραγωγημένα". Επιμέρους κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις – ελαστικές και ανελαστικές περιπτώσεις, ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες κλπ – ουσιαστικά θολώνουν την πραγματική εικόνα στην οποία εμείς καταλήξαμε λαμβάνοντας στοιχεία από τα τμήματα συντάξεων των Ταμείων. Για τις υπόλοιπες εκκρεμότητες (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κλπ) ήταν αδύνατο να υπάρξει αντίστοιχη διαδικασία, αφού αυτές είναι εκατοντάδες χιλιάδες”, αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ.Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η κατάσταση είναι ακόμη τραγικότερη στο Γενικό Λογιστηριο: "Οι χρόνοι έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων Δημοσίου & Δήμων ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα δύο έτη, λόγω της υποβάθμισης της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων Δημοσίου του Γ.Λ.Κ. σε απλή Διεύθυνση και την υπαγωγή της στον ΕΦΚΑ, την υποστελέχωσή της, την ασυμβατότητα που παρουσιάζεται στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των Δημοσίων & Δημοτικών υπαλλήλων σε σχέση με τα άλλα Ταμεία και την αδυναμία υποστήριξής τους από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον ΕΦΚΑ. Τ


Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία έκαναν λόγο ότι έστησαν μια «βιτρίνα» της ενοποίησης, η οποία εκ των πραγμάτων όπως τους είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι περιορίζεται στις κεντρικές υπηρεσίες και στα γραφεία των εννέα νέων γεν. διευθυντών που τοποθέτησε η Διοίκηση κατ’ εντολή του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου.«Γενικά, δε, στην περίπτωση των τοποθετήσεων στις θέσεις ευθύνης, χωρίς να γενικεύουμε ή να αφορίζουμε, οι επιλογές δεν μπορεί παρά να προκαλούν σοβαρές επιφυλάξεις από τη μεριά μας, δεδομένων των δεκάδων αυθαιρεσιών και της αδιαφάνειας στη διαχείριση του προσωπικού ήδη από το καλοκαίρι του 2016, πριν δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ την 01/01/2017. Αυθαιρεσία και αδιαφάνεια που νομιμοποιήθηκαν και έλαβαν θεσμικό χαρακτήρα με την ψήφιση ειδικών νόμων με τους οποίους όλες οι σχετικές αρμοδιότητες συγκεντρώθηκαν άμεσα ή έμμεσα στο πρόσωπο του κου Πετρόπουλου, αναστέλλοντας ουσιαστικά τις σχετικές διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα. Γι' αυτό μιλήσαμε παραπάνω για «πιλοτική» οργάνωση και λειτουργία των νέων οργανισμών», αναφέρει η ΠΟΠΟΚΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις