Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΕΠΙ 36 ΜΗΝΕΣ  ΖΟΥΝ ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!!!
Με προσωρινή σύνταξη- πείνας 400 ευρω εδώ και 36 μήνες,   αναγκάζονται να ζουν περίπου 1300 συνταξιούχοι με ευθυνη του ΕΦΚΑ και του  υπουργείου Εργασίας.
Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του ν. 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων.Μαλιστα ο ΕΦΚΑ, για το ιδιο θέμα, εξέδωσε δυο εγκυκλίους και στη  συνέχεια τις ακύρωσε, δειγμα της διάλυσης που επικρατεί στο υπερταμείο.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής. Ο ΕΦΚΑ στις 29/05/2019 αναρτά στο διαδίκτυο την πρωτΗ  εγκύκλιο με αριθμ. Πρωτ. Σ60/13/653554. Στης 04/06/2019 αναρτά  δευτερη  εγκύκλιο με αριθμ. Πρωτ. Σ57/4/684058. Στη συνέχεια στης 13/06/2019 με εξαιρετικά επείγον έγγραφο και με αριθμ. Πρωτ. Σ57/7/726978 και με θέμα <<αναστολή εφαρμογής οδηγιών>> των σχετικών εγκυκλίων, τις αποσύρει. Με την αιτιολογία δήθεν, να επανεξεταστούν οι συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων των εν λόγο ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.Επισημαινεται ότι η μη έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης έχει ως συνέπεια την μη έκδοση απόφασης για την καταβολή του εφάπαξ καθώς και την μη έκδοση της επικουρικής σύνταξης.
Για το όλο  θέμα το ΕΝΔΙΣΥ(Εναιίο Δίκτυο Συνταξιούχων)  σχεδιάζει να καταθέσει μηνυτηρια αναφορά  για τυχον ποινικές ευθυνες.Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νικος  Χατζόπουλος, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εδώ και 36 μήνες προσπαθούν να επιβιώσουν με προσωρινή σύνταξη 400 περίπου ευρώ. Οι περισσότεροι –προσθέτει ο ίδιος-δεν δύνανται να καλύψουν το ενοίκιό τους, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, εφορία, ΕΝΦΙΑ  και το δάνειό τους αφήνοντας απλήρωτους όλους αυτούς τους λογαριασμούς επιβαρύνονται με τόκους. Οι περισσότεροι δε, λόγω ηλικίας έχουν επιβαρυμένη υγεία και βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους.’’
Την ιδια ώρα μεγάλα διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα διαπιστώνουν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο για το παρόν αλλά και για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας.Κατά τη διάρκεια του 34ου τακτικού τους συνεδρίου, οι συνδικαλιστές εκτίμησαν ότι οι εκκρεμότητες των δύο ταμείων κοινωνικής ασφάλισης είναι εκατοντάδεςχιλιάδες, χωρίς ακόμη και οι ίδιοι, όπως καταγγέλλουν, να έχουν πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία. Εμπειρικά και βάσει των δικών τους υπολογισμών, εκτίμησαν ότι συνολικά, μόνον ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών ξεπερνά τις 250.000.  Αναλυτικά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ φτάνει τις 80.000. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου, που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες
Στο μεταξύ συνεχίζεται το μπαράζ πληρωμών σε συνταξεις  και  επιδόματα
-Την Πέμπτη 27 Ιουνίου:Θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των υπολοίπων ταμείων του υπουργείου Εργασίας, του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
-Την Τρίτη 2 Ιουλίου:Θα καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ).
Επίσης η τρίτη δόση του επιδόματος ενοικίου μπήκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Δευτέρα 24 Ιουνίου και αφορά όσους έκαναν αίτηση έως και 31 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται πως μπορεί να φτάσει έως τα 210 ευρώ τον μήνα για πενταμελές νοικοκυριό ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα παιδιά.
Όσον αφορά στην πληρωμή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), θα γίνει την Παρασκευή 28 Ιουνίου.Το ποσό καταβάλλεται εξ’ ημισείας στον λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών, στις περιπτώσεις που είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 100 ευρώ ανά μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις