'BOYΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 1,5 ΕΚΑΤΟΜ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ('ΤΑ ΝΕΑ' 16/8/2018)
Την οικονομική εξαθλίωση των συνταξιούχων απο τις αλλεπάληλες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις περιγράφει ο προεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων(ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος.Ο ιδιος εκτιμά ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση,για να ισχύσουν από 1/1/2019.Ο κ. Χατζόπουλος προβλέπει δυσοίωνο το μέλλων των συντάξεων και ζητά δικαιοσύνη οσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.
1.ΕΡ:Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χωρο των συνταξιούχων με τις αλλεπάλληλες περικοπές των συντάξεων??
ΑΠ:Μας κλέβουν τη ζωή.Τα μνημόνια επέφεραν διεύρυνση της φτωχοποίησης του πληθυσμού των συνταξιούχων. Ερχονται στα γραφεία μας συνταξιούχοι που ζουν σε απόλυτη ένδεια.Δεν εχουν να πληρώσουν ούτε τα φαρμακά τους. Δεν εχουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο. Ντρέπονται που δεν εχουν να δώσουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους. Σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης.Μαλιστα με τις νέες περικοπές που έρχονται στις παλιές συντάξεις από 2019 (μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου) η μέση σύνταξη θα φθάσει στα 450 ευρω ενώ για τους συνταξιούχους οι δύο αυτές περαιτέρω μειώσεις θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημα τους μία μείωση που θα αντιστοιχεί από 1-3 συντάξεις.Εκτιμάμαι ότι επιπλέον 20 δισ. ευρώ θα χάσουν οι συνταξιούχοι με τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση,για να ισχύσουν από 1/1/2019, όπως είναι η μείωση κατά 18% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των οικογενειακών παροχών στους συνταξιούχους, το «πάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις μέχρι το 2022 καθώς και η κατάργηση του ΕΚΑΣ από 1-1-2020. Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 67 δισ. ευρώ που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές.
2.ΕΡ:Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο συστημα κοινωνικής ασφάλισης και στους συνταξιούχους με το νόμο Κατρούγκαλου.
ΑΠ:Ο νόμος Κατρούγκαλου κατέστησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.Πρωτον οι εισφορές που καταβάλλονται είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις. Ετσι παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία.. Δευτερον καταγράφονται αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Και τριτον ο νόμος αυτός επέφερε δραματικές περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α, ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές .Οι συνταξιουχοι εγιναν φτωχότεροι.
3.ΕΡ:Η κατάσταση με τις συντάξεις που εκκρεμουν ???
ΑΠ:Η κατάσταση είναι απελπιστική και σχεδιάζουμε να στραφούμε δικαστικά κατά των υπευθυνων. Σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται 240.543 συντάξεις και εφάπαξ, εκ των οποίων 103.441 αφορούν κύριες συντάξεις. Ο χρόνος αναμονής για την
έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει τα δύο χρόνια κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά τα τρία χρόνια. Μάλιστα εκτιμάται ότι είναι ανέφικτο να διεκπεραιωθούν τον Αύγουστο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν, όπως δεσμεύτηκε πρόσφατα το υπουργειο Εργασίας.
4.ΕΡ:Πως κρίνεται τις τελευταίες εξελίξεις με τις αποφάσεις του ΣτΕ:
ΑΠ:Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, στις 18 Ιουλίου του 2016, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών - ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.Οχι δυο μέτρα και δυο σταθμά.Όταν στις 6 Μάρτη 2018, το μισθοδικείο (Ειδικό Δικαστήριο άρ. 88Σ.) με τις αποφάσεις 1-4/2018, εκτός των άλλων βγάζει ομόφωνα αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου για τους δικαστές, δεν μπορεί να βγει για εκατομμύρα συνταξιούχων άλλο αποτέλεσμα. Ζητάμε δίκαιη δίκη από το ΣτΕ.
5.ΕΡ:Το μέλλον των συντάξεων?
ΑΠ:Δυσοίωνο.Η συνεχής υποχώρηση των μισθών και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στις συντάξεις.Η αύξηση του πλήθους των συνταξιούχων σε συνδυασμό με την παράλληλη έκρηξη των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και την ανεργία προκαλεί εκρηκτικές επιπτώσεις. Σήμερα 1,2 εργαζόμενοι (οι 6 στους 10 είναι με μισούς μισθούς λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας) συντηρούν έναν συνταξιούχο. Σε ένα υγιές αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία είναι 4 προς 1. Η τάση είναι κατά τη δεκαετία του 2020 ένας εργαζόμενος να συντηρεί έναν συνταξιούχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου