Κυριακή 19 Αυγούστου 2018







‘’ΒΡΩΜΙΚΗ’’ ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ 5 ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ !

Με  5 νέα μέτρα-φωτιά κατά των συνταξιούχων, από το 2019, η κυβέρνηση ετοιμαζει την εξοδο από τα μνημόνια.Αντί να καταβάλει τη 13η σύνταξη- όπως ειχε υποσχεθεί- η  κυβέρνηση εξόντωσε τους απόμαχους της  δουλειάς.Και συνεχίζει με σειρά  μέτρων που οδηγούν στη φτωχοποίηση των  συνταξιούχων.
Η πρώτη ψυχρολουσία για τους συνταξιούχους ηρθε το 2016 με τον περιφημο νόμο Κατρούγκαλου ο οποίος με 22 περικοπές  αφαιρεσε  10 δίς. ευρω από τις  τσέπες  των συνταξιούχων.Και η συνέχεια είναι οδυνηρη  αφού από το 2019  θα περικοπούν οι συντάξεις μεσω της προσωπικής διαφοράς και θα  μειωθεί το αφορολόγητο.Οι περικοπές στις παλιές συντάξεις από την ερχόμενη Πρωτοχρονιά(οι μειώσεις θα  εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι συνταξιουχοι τον Δεκεμβριο) με  τα μέτρα που ηδη εχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση θα φθάσουν εως τα 350 ευρω.Συνδυαστικά, με τη νέα μείωση του αφορολογήτου που έρχεται θα επηρεαστούν συνολικά όλοι οι συνταξιούχοι της χώρας (2,6 εκατομμύρια), καθώς θα απωλέσουν από 1 έως 3 συντάξεις 
Ειδικότερα τα νέα  δυσβάσταχτα μέτρα που έρχονται-αντι για την ‘καθαρή έξοδο’’ που επικαλείται  η κυβέρνηση- είναι τα εξής:
1.Συντάξεις.Από 1-1-2019  μειώνεται η "προσωπική διαφορά τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά την 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορά και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας.  H "προσωπική διαφορά"  θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου..Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο "προσωπική διαφορά" νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλομένης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική  –δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη–, τότε θα κοπεί.Ωστόσο η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% της καταβαλλομένης σύνταξης. Αν "προσωπική διαφορά" είναι θετική -δηλαδή η επανυπολογισθεία σύνταξη είναι υψηλότερη της καταβαλλομένης- τότε η καταβαλλόμενη θα αυξηθεί μέχρι του σημείου να φτάσει την επανυπολογισθείσα. Ωστόσο αυτή η αύξηση θα γίνει σταδιακά, σε πέντε ετήσιες δόσεις.
Επισημαίνεται ότι- εκτός από τις 22 μειώσεις που επέφερε ο νόμος  Κατρούγκαλου-οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου( το οποίο  ψηφίστηκε προσφατα)σχετικά με την περικοπή των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέσω επανυπολογισμού μέχρι 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης (εκτός των συντάξεων υπερηλίκων ΟΓΑ, ΟΓΑ και Τραπέζης της Ελλάδος), η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, το πάγωμα των συντάξεων και το 2019, καθώς και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε μη μισθωτούς κατά 17,64% ανέρχονται σε 3,02 δισ. ευρώ.  Μετά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2.650 εκατ. ευρώ το 2019, η ετήσια απώλεια θα είναι 1,25 συντάξεις. Εάν δε προστεθεί και η μείωση του αφορολογήτου από 9.545 ευρώ (2014) σε 5.680 ευρώ (2020), η απώλεια θα ανέλθει από 1 έως 3 συντάξεις ετησίως. Οσον αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου οι περικοπές θα είναι οι πλέον επώδυνες!!! Η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη Μαρτίου 2018  για τους 471.845 συνταξιούχους του Δημοσίου είναι 500,226 εκατ. ευρώ (μηνιαίως) ή 6.002,7 εκατ. ευρώ (ετησίως). Η περικοπή ανέρχεται σε 1.121 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή διαμορφώνεται στα 4.881,7 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η ετήσια απώλεια ανέρχεται σε 2.371 ευρώ ή 2,24 συντάξεις. Δηλαδή, είναι μεγαλύτερη από τη μείωση του 18% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης! Εάν δε προσθέσουμε και τη μείωση του αφορολογήτου, τότε οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα χάσουν 3 συντάξεις ετησίως! Επίσης η περικοπή των επικουρικών (επίσημα στοιχεία) ανέρχεται σε 232 εκατ. ευρώ ετησίως.Το ποσό των απωλειών έρχεται να προστεθεί στα 64 δίσ. ευρω που έχασαν μέχρι τώρα οι συνταξιούχοι από τις 27 μνημονιακές περικοπές , οδηγώντας στη φτωχοποίηση τους απόμαχους της δουλειάς
 2.Αφορολόγητο. Με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μισθό 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 620 ευρώ. Με όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα. Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020.Mε το μέτρο αυτό 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν για πρώτη φόρο καθώς μέχρι σήμερα βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
3.  Από το 2022, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
 4..Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, μετά από μία περίοδο (2015 -2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχήσει ήδη το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
 5.Από το 2019 έως και το 2022, επίσης, δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις
Στο  μεταξύ πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα οργανώνει στις 3  Σεπτεμβρίου στην  ο Συλλογος Συζύγων Θανόντων .Ως γνωστον ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, μπορεί να επιφέρει μείωση έως και 66% στις  συντάξεις χηρείας. 
 Ο σύλλογος διεκδικεί τα εξης:
1. Άρση των ηλικιακών κριτηρίων χορήγησης σύνταξης χηρείας που καθορίστηκαν με το άρθρο 12 ν.4387/2016, που φαίνονται παρακάτω:
(α) Είσαι 52 έως 55 ετών την ημέρα που απεβίωσε ο/η σύζυγος, χορηγείται σύνταξη για 3 έτη, διακόπτεται και χορηγείται ξανά στην ηλικία των 67 ετών.
(β) Είσαι κάτω των 52 ετών την ημέρα που απεβίωσε ο/η σύζυγος, χορηγείται σύνταξη μόνον για 3 έτη και μετά διακόπτεται οριστικώς.
2. Επαναφορά του ποσοστού της σύνταξης στο 70% που θα εδικαιούτο ο εκλιπών, όπως ήταν στο πρόσφατο παρελθόν και όχι στο 50% που καθορίσθηκε με το άρθρο 12 του ν.4387/2016, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η διατήρηση του 70% στους παλαιούς δικαιούχους Σύνταξης Χηρείας.
3. Μη εφαρμογή του επαναϋπολογισμού των συντάξεων των εκλιπόντων από τον Μάιο του 2016 αλλά να ισχύσει ότι και στους άλλους συνταξιούχους.
4. Να μειωθεί η διάρκεια έγγαμου βίου για χορήγηση σύνταξη.
Σημειωνεται ότι διπλή μείωση-σοκ θα εχουν από 1.1.2019 οι κύριες συντάξεις  χηρείας οι οποίες  πλέον  μετατρέπονται σε  επιδόματα , δείγμα της κυβερνητικής κοινωνικής αναλγησίας.Η πρώτη  μείωση θα πραγματοποιηθεί επί της βάσης υπολογισμού τους, δηλαδή τη σύνταξη του θανόντος ενώ η δεύτερη, θα πραγματοποιηθεί λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους.Εκτιμάται ότι το νέο ετος οι περικοπές στις κύριες  συνταξεις χηρειας  θα κινηθουν εως και το 66%.Και αυτό γιατί οι καταβαλλόμενες ή καταβλητέες κατά τη 12η Μαΐου 2016 συντάξεις  χηρείας πρέπει να επανυπολογισθούν βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.Ειδικότερα  θα πρέπει να  επανυπολογισθούν οι κύριες συντάξεις τις οποίες έπαιρναν οι θανόντες συνταξιούχοι (σ.σ.: πριν από τον θάνατό τους, εφόσον επήλθε έως και τη 12η Μαΐου 2016), εφόσον αυτές είχαν ήδη εκδοθεί προ της 12ης Μαΐου 2016 (ή είχαν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις προ της ημερομηνίας αυτής).Έπειτα θα πρέπει να επανυπολογισθούν αυτές καθαυτές οι κύριες συντάξεις χηρείας τις οποίες λαμβάνουν οι δικαιούχοι μετά τον θάνατο των συζύγων τους.

ΥΓ: Νεα  χαράτσια σοκ έρχονται το 2019 αφου θα υπάρξει αύξηση εισφορών εως και 18% το μηνα σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι κλπ.) Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος. Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.Επίσης από 1/1/2019 αυξάνεται, επίσης, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).Τονίζεται οτι  ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές από αυτόν τον μήνα. Ο λόγος για πάνω από 500.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για τους οποίους ο ΕΦΚΑ καταλογίζει χρεωστικό υπόλοιπο στα ειδοποιητήρια τα οποία έχει ήδη αναρτήσει, μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Δηλαδή, πέρα από αυτά που ήδη πληρώνει κάθε μήνα ως τρέχουσες εισφορές, θα καταβάλει ένα επιπλέον ποσό ως αναδρομική επιβάρυνση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται και νέα εκκαθάριση τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτήν τη φορά για τις εισφορές του 2018. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις