Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ  ΓΙΑ ΤΟ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΥΛΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγίου Νικήτα Λευκάδας ενάντια στην άδεια που  δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παρθένα παραλία Μύλος η οποία είναι η  τελευταία φυσικού κάλους ανοργάνωτη παραλία του νησιού της Λευκάδας.
Η παρθένα παραλία Μύλος της Λευκάδας βρίσκεται στη 10δα των προτιμήσεων των επισκεπτών του TripAdvisor για το 2018. Τα πλεονεκτήματά της; Τα πεντακάθαρα νερά της, η αμόλυντη παραλία της από ανθρώπινη παρέμβαση και η τεράστια οικολογική της αξία λόγω των αποικιών σπάνιων αμμόφιλων, όπως ο «Κρίνος της Θάλασσας» που έχει καταγραφεί σε 34 περιοχές Natura.
Στις 4-6-2018 η Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινοφελών Περιουσιών, παραχώρησε στους  ιδιώτες το δικαίωμα χρήσης κοινόχρηστης έκτασης αιγιαλού-παραλίας για ομπρέλες-ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα κι ένα μήνα μετά η παραλία του Μύλου μετατράπηκε σε αμιγώς εμπορευματοποιημένη παραλία.
Οι  κάτοικοι και τοπικοί φορείς  αντέδρασαν και προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ενώ   σχετικη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του ‘Ποταμιού’ Γ. Αμυρά.
Στο ψήφισμα τους οι κατοικοι του Αγίου Νικήτα τονίζουν μεταξύ αλλων :’’Όλες οι γενιές που έζησαν, μεγάλωσαν και ταξίδεψαν στη Λευκάδα θαύμασαν τη μοναδικότητα της παραλίας Μύλος. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο οικοσύστημα φυσικού πλούτου με αμμοθίνες, σπάνια είδη φυτών όπως ο «Κρίνος της Θάλασσας», πεντακάθαρα νερά και μια παραλία χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Μύλος δεν είναι, όμως, μόνον ένα παρθένο τοπίο. Είναι ένα σημείο αναφοράς για εμάς τους κατοίκους. Είναι τα βιώματα, οι εικόνες και οι μνήμες που συνιστούν την ταυτότητα της περιοχής μας. Από τον Ιούλιο του 2018, για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, ένας ντόπιος επιχειρηματίας τοποθέτησε εκατοντάδες ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο. Η άδεια δόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) στη Αθήνα, που σκοπός της είναι να ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο για να πληρώνει τους δανειστές και τις τράπεζες. Αυτό κατέστη δυνατό με τον μνημονιακό νόμο του 2017, όπου η δικαιοδοσία των παραλιών, κατά τη θερινή περίοδο, αφαιρέθηκε από τους Δήμους και πέρασε αποκλειστικά στην κτηματική υπηρεσία και την ΕΤΑΔ. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον κανένα λόγο πάνω στα μέρη στα οποία ζουν! Κανείς δεν μας ρώτησε αν συμφωνούμε να μετατραπεί η παραλία μας σε ένα συνονθύλευμα ξαπλωστρών και καντινών. ‘’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις