Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017


ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ  ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Εως και 30%  φθάνουν οι προσωπικές διαφορές στις καταβαλλομενες συνταξεις (κυριως στις στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ ) όπως προκύπτει από  στοιχεία του επαναυπολογισμου των συνταξεων. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους. Με την περικοπή  της προσωπικής οι απώλειες δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα. Μαλιστα ο προεδρος του Ενιαιου Δικτύου Συνταξιουχων(ΕΝΔΙΣΥ) Νικος Χατζόπουλος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019.


Ειδικότερα το 2018 περίπου 2,5 εκατομμύρια σημερινοι  συνταξιούχοι (συνταξη πριν τον Μαιο του 2016) θα πάρουν την μεγάλη  ψυχρολουσία από το μαχαίρι του 2019, καθώς θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους. Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 87% των συντάξεων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και του Δημοσίου  και μέχρι τον Ιανουάριο θα γινει ο επανυπολογισμός για τις  ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλές συντάξεις εμφανίζουν μηδενικές ή οριακές προσωπικές διαφορές, ενώ στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ οι προσωπικές διαφορές φθάνουν έως και 30%.  

 Οι μειώσεις στις προσωπικές διαφορές  θα επιβληθούν, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το 2019.Ωστόσο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, οι νέες συντάξεις θα περάσουν και θα εμφανιστούν στα ενημερωτικά σημειώματα των συνταξιούχων.Η διαφορά παλιάς και νέας σύνταξης που θα έχει ο κάθε συνταξιούχος (προσωπική διαφορά) θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές του αποδοχές θα είναι ίδιες ως και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019 θα δουν μειώσεις συντάξεων που βάσει νόμου θα έχουν οροφη το -18%.

Εκτιμαται ότι περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν    από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Σύμφωνα με την διάταξη του νόμου που έχει  ψηφιστεί από τη σημερινή  κυβέρνηση  η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Πάντως ο κίνδυνος να υπάρξει πλήρης περικοπή της προσωπικής  διαφοράς  είναι ορατός.

Από όλους όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών, περίπου 450.000 θα υποστούν και το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά, απορροφώντας όλη την μείωση του 18%. Μεταξύ αυτών είναι

-- Συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ(ΟΑΕΕ).

-Δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.α.).

-Μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ, όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση

-Συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί,

-Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).


Εξαλλου τονιζεται ότι  μειωμενο κατά 80 ευρώ θα είναι το ΕΚΑΣ που θα χορηγηθεί το 2018 σε περισσότερους από 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του 2018 όπως προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο. Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων το επίδομα θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, καθώς το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το μνημόνιο την τριετία 2016-2018 από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά 808 εκατ. ευρώ.

Ο προεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νικος Χατζόπουλος επισημαίνει ότι σε πλήρη  φτωχοποίηση των συνταξιούχων οδηγούν  οι νέες  περικοπές στις συντάξεις που θα εφαρμοστούν από το 2019 την ίδια ώρα που χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι(αιτήσεις μετά το Μάιο του 2016) ‘αναστενάζουν ‘ από τις άγριες περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.Ήδη περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Το ΕΝΔΙΣΥ παρατηρεί ότι οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις