Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017


ΝΕΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 2018 ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

Χωρίς τέλος είναι τα χαράτσια  στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.Με ήδη ψηφισμένη  κυβερνητική ρύθμιση έρχεται από το 2018 νέο ο χαράτσι, το οποίο θα επιφέρει  έως το 2021 πρόσθετες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους. Παράλληλα εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα καταβάλλουν από 1-1-2018 όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών .
Την ίδια ώρα με δυσβάσταχτες και λανθασμένες εισφορές, τιμώρησε η Κυβέρνηση περίπου 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.
Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης αποκαλυψε ότι τα συνεχή ατοπήματα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχουν τέλος. Tο επιβεβαιώνουν, τα νέα σημειώματα των ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Ενώ θα έπρεπε - από τον Ιούλιο 2017 - να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού των εισφορών, παρέμεινε ανεφάρμοστη.Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, μεθόδευσε συνειδητά τη μη εφαρμογή του συμψηφισμού με σκοπό να παρουσιάσει πλασματικό πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ. Και αυτό σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών της χώρας, που καλούνται να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές - για 6ο συνεχόμενο μήνα - με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι με βάση τα εισοδήματα του 2016, όπως προβλέπει ο νόμος.Με δεδομένη τη σημαντική μείωση στα εισοδήματα του 2016 - κατά 900.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2015 - οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείται σήμερα να καταβάλει το πιο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας μας είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που θα έπρεπε και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά τους εισοδήματα. Η Κυβέρνηση αναγκάζει εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να πληρώσουν - για το 2018 - ταυτόχρονα επιπλέον εισφορές. Τους καταφέρνει ένα “τριπλό χτύπημα”, αφού καλούνται να πληρώσουν συνολικά και τις τρέχουσες εισφορές αυξημένες και τις εισφορές του 2016 και αναδρομικά από 1/1/2017 τις εισφορές 7% και 4% αντίστοιχα για επικουρική και εφάπαξ.

Τονίζεται ότι οι  νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολουμένους αφορούν στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία θα αγγίξει το 130% έως το 2021.
Την ίδια ώρα η  πρώτη μηνιαία δόση των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία, με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν στην Εφορία για το 2016 οι επαγγελματίες ,θα πρέπει  να καταβληθεί έως 31/1/2018 .Μαζί με τις νέες τρέχουσες εισφορές θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31/1/2018 όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 και η διαφορά μεταξύ των εισφορών που καταβλήθηκαν µε βάση το εισόδημα του 2015 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το εισόδημα του 2016.Η διαφορά αυτή θα καταβληθεί εφάπαξ, δηλαδή όλη μαζί με την πρώτη  δόση των εισφορών τον Ιανουάριο του 2018, ειδικά αν αυτή είναι σχετικά μικρή, ενώ δεν αποκλείεται και η τμηματική καταβολή αν η διαφορά είναι μεγάλη.Όσοι δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα θα λάβουν ως αναδρομική επιστροφή τη διαφορά αυτή, εφόσον, όμως δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή, ρυθμισμένη ή μη, προς τα Ταμεία.
Παράλληλα στις αρχές του 2018  θα πρέπει 200.000 επαγγελματίες (π.χ., νομικοί, γιατροί) να καταβάλουν διπλές εισφορές για το επικουρικό (7%) και το εφάπαξ τους (4%).Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλουν μηνιαίως τις τρέχουσες εισφορές τους για το 2018 υπέρ επικουρικού-εφάπαξ (αθροιστικά 11% x 1/12 x καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016) και ταυτόχρονα μία αναδρομική δόση για τις εισφορές υπέρ επικουρικού-εφάπαξ τις οποίες δεν κατέβαλαν το 2017.Παράλληλα Οι ασφαλισμένοι του τέως Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (δικηγόροι – συμβολαιογράφοι, γιατροί, μηχανικοί) θα πρέπει να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2016, όπως αυτές έχουν προκύψει με βάση το προ ισχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2018.

Τέλος εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία θα καταβάλλουν από 1-1-2018 όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπανών σύμφωνα με τροπολογία που προωθείται στη Βουλή.Οι εισφορές θα παρακρατούνται από τον εκδότη του παραστατικού και θα κατατίθενται από τον ίδιο στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης,που σημαίνει ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών.Η εισφορά θα υπολογίζεται επί της καθαρής αξίας του παραστατικού, αφού έχει αφαιρεθεί ο φόρος που ανέρχεται στο 20%.Επίσης,στην περίπτωση της απόδειξης δαπάνης δεν θα υπάρχει κατώτατο πλαφόν για τις εισφορές , όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.Σημερα το ετήσιο όριο αμοιβής που μπορούν μπορεί να λαμβάνει κάποιος από εργοδότη με απόδειξης δαπάνης, δηλαδή με μια απόδειξη την οποία εκδίδει η επιχείρηση χωρίς να απαιτείται καμιά φορολογική ή άλλη διαδικασία από τον αμειβόμενο,ανέρχεται έως 10.000 ευρώ μεικτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις