Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ερχονται αυξήσεις σε φόρους, εισφορές και μειώσεις  στις συντάξεις



2018-2019:ΔΙΕΤΙΑ  -ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΦΟΡΩΝ-ΝΕΕΣ  ΜΕΙΩΣΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Νέο κύμα μειώσεων συντάξεων αλλά και έκρηξη της υπερφολογήσης φέρνει η επόμενη διετία με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση οδηγώντας  στη φτωχοποίηση εκατομμύρια ελληνες.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, τα χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις  τράπεζες  αυξάνονται συνεχώς . Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 22 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ

Σήμερα περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους, ενώ δεν έχουν χρήματα ούτε για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου. 

ΦΟΡΟΙ: Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιβάλλει συνολικά 27 νέους φόρους και 21 περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, έχει μειώσει, και μάλιστα 2 φορές, το αφορολόγητο, έχει αυξήσει τους πιο άδικους έμμεσους φόρους και δημιούργησε τη γενιά των 360 ευρώ

Από την 15η-7-2015 μέχρι και σήμερα έχουν νομοθετηθεί 41 φοροεισπρακτικά μέτρα, από τα οποία τα περισσότερα και το πιο επαχθή επιβαρύνουν υπέρμετρα τους οικονομικά ασθενείς πολίτες.Τονίζεται ότι από την 1η-1-2019 ή την 1η-1-2020 μειώνονται τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες από 8.636 έως 9.545 σε 5.682 έως 6.591 ευρώ.Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως. Η Ελλάδα έχει, επίσης, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη φορολογικούς συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τα έσοδα αφενός από τον καπνό και το αλκοόλ, και, αφετέρου από τα καύσιμα, να ανέρχονται σε 1,6% και 3,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,8% και 1,9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη, αντιστοίχως. Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, όπου τα έσοδα από τον επαναλαμβανόμενο φόρο κατοχής, όπως ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 2,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,6% του ΑΕΠ στην Ευρώπη.

Εξάλλου- σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τα κρατικά έσοδα (Revenue statistics)- στην Ελλάδα το ποσοστό των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 38,6% το 2016 από 36,4% που ήταν το 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ(σσΟ μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 34,3%, δηλαδή τέσσερις μονάδες λιγότερες)

Την ιδια ωρα οι ελληνες καλούνται για το  2018 να πληρώσουν νεους φόρους υψους  48,156 δισ. ευρώ ( αύξηση κατά 951 εκατ. ευρώ ).Αυτοι είναι:

- Η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες.

- Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου.

- Η επιβολή ειδικού τέλους στις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα.

- Η κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά στα Δωδεκάνησα.

- Επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών, όπως την Airbnb.


   ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ:Νέο χαράτσι - σοκ, το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, έρχεται από το 2018. Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Για να αποφευχθεί η απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, προβλέπεται το 2018 να λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή των ασφαλίστρων στον ΕΦΚΑ το 85% του φορολογητέου εισοδήματος μαζί με τις αναλογούσες εισφορές (θα γίνεται έκπτωση 15%). Και από το 2019 να ισχύσει το νέο μέτρο πλήρως για το 100% του εισοδήματος συμπεριλαμβανομένων των εισφορών. Εκτιμάται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία θα αγγίξει το 130% έως το 2021.
Οι εισφορές θα υπολογίζονται για όλους ως ποσοστό στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες για παράδειγμα για πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ανέρχονται στο 27%.

Την ιδια ωρα εχουν  ήδη δρομολογηθεί μια σειρά από επιβαρύνσεις που θα κληθούν οι παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, να εξοφλήσουν εντός του 2018. Οι επιβαρύνσεις αυτές, αφορούν τόσο στο σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Είναι προφανές ότι, αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που επίσης πρέπει να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, το πεδίο για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους γίνεται πολύ ασφυκτικό. Πιο αναλυτικά, οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις της νέας χρονιάς, όπως έχουν προκύψει από τα έως τώρα δεδομένα έχουν ως εξής:
--Επικούρηση – εφάπαξ: Έχει υπολογιστεί ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βενζινοπώλες, αρτοποιοί), που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οφείλουν από την αρχή του έτους εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ. Οι εισφορές αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν να εισπράττονται ή τον Δεκέμβριο της τρέχουσας χρονιάς ή τον Ιανουάριο του 2018. Επειδή η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, σε 11 ή 12 δόσεις, αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξει πρόσθετη «διπλή» επιβάρυνση, σχεδόν για το σύνολο του 2018.
-- «Παλιές» εισφορές: Πρόκειται για εκείνες τις εισφορές που έπρεπε να έχουν καταβληθεί για το 2016, αλλά η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ την 1.1.17 και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού τους, «πάγωσε» τη διαδικασία. Η νέα παράταση που έχει δοθεί, είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 και αφορά περίπου 650.000 αγρότες και αυτοαπασχολούμενους - επιστήμονες που θα πρέπει έως τότε να καταβάλλουν τις εισφορές αυτές.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Eως 25%  θα φθάσει  η νεα μείωση στις  καταβαλομενες συνταξεις από 1-12019 με  τις περικοπές που ψηφισε η σημερινη κυβέρνηση δημιουργώντας μια νεα τάξη συνταξιουχων των 500 ευρω!Εκτιμάται ότι  οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.Εκτός   από τις 22 μειώσεις που  επέφερε στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου(έως 30%) περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν    από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Προσωπική διαφορά είναι η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καθαρό ποσό των σημερινών συντάξεων (είχαν απονεμηθεί ή είχε υποβληθεί γι αυτές αίτηση μέχρι 12/5/2016) και στο ποσό που θα προκύψει μετά τον επανυπολογισμό τους.Σύμφωνα με την διάταξη του νόμου που έχει  ψηφιστεί από τη σημερινή  κυβέρνηση , η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην μειώνεται πάνω από 18%. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων. Πάντως ο κίνδυνος να υπάρξει πλήρης περικοπή της προσωπικής  διαφοράς  είναι ορατός.Με την περικοπή  της προσωπικής οι απώλειες δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα.Από όλους όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών, περίπου 450.000 θα υποστούν και το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά, απορροφώντας όλη την μείωση του 18%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις