Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ‘ΚΟΜΜΕΝΕΣ’’  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!!!
------------------------------------------------------------------H  εξαγγελία της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτιόσλου  στις 3  Ιανουαρίου 2017 ήταν σαφέστατη :«μέχρι το τέλος του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης  ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης».Την ίδια ημέρα -με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας  του ΕΦΚΑ - ο υφυπουργός Τάσος  Πετρόπουλος  επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αποκοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις τονίζοντας ότι μετά το 2018, θα αυξηθούν οι συντάξεις’’!!!.Φυσικά  όσα ειπώθηκαν -και φυσικά δεν έγιναν- αποτελούν  ένα κρίκο της μεγάλης αλυσίδας του ψεύδους  που έχει ‘δέσει΄’ τη σημερινή κυβέρνηση.Υποσχέσεις επί υποσχέσεων και ψέματα επί ψεμάτων  που έχουν σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.Η αναμονή για μια  ψαλιδισμένη σύνταξη φθάνει και τα 3 χρόνια ενώ με το κόλπο της προσωρινής σύνταξης προσπαθούν να ‘ξεγελάσουν ‘  τους αγανακτισμένους υποψήφιους συνταξιούχους.

Σήμερα   η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική .Εκτός από την προβληματική  λειτουργία του ΕΦΚΑ, το φιλόδοξο σχέδιο   για την έκδοση 70.000  περίπου  εκκρεμών κύριων συντάξεων(οριστικών  και όχι προσωρινών) έως το τέλος του έτους είναι ανέφικτο.Συνολικά σήμερα σε αναμονή βρίσκονται περίπου 140.000 κύριες συντάξεις, 129.000 επικουρικές  και  59.000  εφάπαξ, με αναμονή έως 3 χρόνια, αριθμός - ρεκόρ που αποδεικνύει την εικόνα διάλυσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ,σε  εγκύκλιο της  προς τις  οργανικές  μονάδες του υπέρ ταμείου,  δίνει οδηγίες  για τη λειτουργία των κλιμακίων-ομάδων εργασίας για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδοτησης.Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί  ούτε ένα κλιμάκιο εργασίας  με στόχο το επόμενο τρίμηνο να εκδοθούν οι 70.000 αιτήσεις που εκκρεμούν.Παράλληλα  δινονται συνεχώς  προσωρινές συντάξεις ( το ποσό είναι το 50% της πλήρους  σύνταξης )και όχι οριστικές .

Έτσι αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Εργασίας  συνέταξε ένα-ανεφάρμοστο-σχέδιο δράσης το οποίο  προβλέπει σύσταση 100 κλιμακίων με 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ως μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως (190 καθαρά) για να τρέξουν την έκδοση των συντάξεων. Στόχος  είναι την 31/12/2017 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, που ανέρχονται σήμερα σε 139.000, να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και οι υπόλοιπες να ανέρχονται σε 70.000 περιπτώσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος βέβαια θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες οριστικές  αιτήσεις, πλάνο  εξαιρετικά  δύσκολο .

Όπως  δήλωσε   ο πρόεδρος της  ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης το σχέδιο αυτό του υπουργείου είναι ανεφάρμοστο και μοιραία ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων θα επιμηκυνθεί.

Έτσι ανέφικτος εκτιμάται ότι είναι και ο τελικός στόχος να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM (σ.σ.: επισημαίνεται ότι καθημερινά υποβάλλονται και νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου).

Είναι χαρακτηριστικό το επίσημο στοιχείο  ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’ κατά το διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2017 πληρώθηκαν συνολικά 68.204 νέες οριστικές συντάξεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον στόχο που το ίδιο το υπουργείο έχει θέσει, για έκδοση περίπου 70.000 κύριων συντάξεων έως το τέλος του έτους. Βάσει των στοιχείων μάλιστα, ο χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας κύριας σύνταξης στο πρώην ΙΚΑ εκτιμάται σε 23 μήνες, όσο και στο πρώην ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο χρόνος αναμονής στο Δημόσιο από 7 μήνες που ήταν τον Μάρτιο εκτοξεύθηκε σε 34 μήνες τον Αύγουστο, πιθανότατα εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση εγκυκλίων για τη διαδοχική ασφάλιση ή τις συντάξεις χηρείας. Βάσει των στοιχείων,

Επισημαίνεται  ότι καταγράφεται στάση πληρωμών και για τις επικουρικές συντάξεις(129.000 εκκρεμούν), οι οποίες θα ψαλιδιστούν πάλι το 2019. Επί δυόμισι χρόνια δεν μπορούν να εκδοθούν αφού... ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού τους. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Την  ίδια ώρα τη φόρμουλα βάσει της οποίας θα ξεμπλοκάρει η έκδοση τουλάχιστον 20.000 εφάπαξ, δικαιούχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από το 2016 και μετά, περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Στην πράξη, στον γνωστό υπολογισμό των εφάπαξ όπως αυτός προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου και οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις τη σχετική παροχή, προβλέπεται μια προσαύξηση με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που ήδη εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις. Η αλλαγή βέβαια δεν επηρεάζει το σύνολο των δικαιούχων αλλά κατά κύριο λόγο αυτούς που αποχώρησαν από 1/1/2016 και μετά.Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για να απονεμηθούν πάνω από 20.000 εφάπαξ δικαιούχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και μετά, ενώ συνολικά εκκρεμούν περίπου 59.000 αιτήσεις.Ο  μεγάλος όγκος, περίπου 18.000 αιτήσεις, αφορά συνταξιοδοτηθέντεςυπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα (που προέρχονται από το πρώην ταμείο ΤΠΔΥ), άλλοι 5.000 είναι πρώην δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ περιμένουν ακόμη 8.000 πρώην εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, 11.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (εμποροϋπάλληλοι, μεταλλεργάτες και ξενοδοχοϋπάλληλοι), 10.000 αυτοαπασχολούμενοι του πρώην ΕΤΑΑ καθώς και 14.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

 Επισημαίνεται οτι η  μέση κύρια σύνταξη για τους Έλληνες συνταξιούχους ανέρχεται στα 723 ευρώ και είναι η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη.

Oπως προκύπτει από  τα επισημα στοιχεία του  υπουργείου Εργασιας(ΗΛΙΟΣ –Αυγουστος  2017)η επικουρική  σύνταξη ανέρχεται στα 171,34 ευρώ, ενώ τα μερίσματα στα 97,93 ευρώ.Να σημειωθεί ότι προ μνημονίων και ειδικότερα το έτος 2009, η μέση κύρια σύνταξη ήταν ύψους 1.080 ευρώ, η μέση επικουρική 343 ευρώ και το μέσο μέρισμα 164 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι  εκτός  από τις 22 μειώσεις που  επέφερε στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου(έως 30%) περίπου 1.100.000 παλιοί συνταξιούχοι υπολογίζεται πως θα θιγούν    από 1/1/2019 από τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

 Οπως τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Τέλος ,τονίζεται ,ότι το Εναιο Δικτυο Συνταξιουχων οργανωνει διαδηλωση έξω από το ΣΤΕ(Συμβούλιο της Επικρατείας) την ερχόμενη Παρασκευη  6/10/2017 και ώρα 9.00( Πανεπιστημίου 47-49 ) οπου  συζητείται στο σύνολο  του ο  ν.4387/16 (ν.Κατρούγκαλου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις