Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Η  ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ( ΚΑΙ ) ΜΕ  ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

(ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ!!!)


Ούτε την προσωρινή επικουρική σύνταξη δεν λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, όπως αποκαλύπτει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ.) την ιδια ωρα που εξακολουθουν να βρίσκονται σε εκκρεμοτητα πανω από 300.000  συντάξεις και εφάπαξ. Μαλιστα ο υφυπουργός ΚΟιν. Ασφαλίσεων  Τασος Πετρόπουλος ,μετα το φιάσκο με την καθυστέρηση την εκδοση συνταξεων, εξηγγειλε νομοθετικη  ρυθμιση για την επισπευση των απονομών!

Συνολικά για όλες τις επικουρικές συντάξεις (και πριν από το 2015) οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αγγίζουν τις 110.000 και σε ορισμένες η αναμονή ξεπερνάει τα 4 χρόνια. Οι συνταξιούχοι, όπως τονίζει, το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ, εκτός από το πάγωμα των επικουρικών δεν παίρνουν ούτε την προσωρινή επικουρική σύνταξη!
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά έχουν υποβληθεί περίπου 75.000 αιτήσεις καταβολής επικουρικής σύνταξης, αλλά δεν έχει καταβληθεί ούτε μία σύνταξη καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει κάνει γνωστό ότι δεν είναι δυνατή η συλλογή των απαιτούμενων ειδικών δημογραφικών δεικτών και των προβλεπόμενων μεταβλητών που ζητούνται για την έκδοση του συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%. Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί και μάλιστα παρατηρείται στάση πληρωμών. Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις.

Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ προτείνει στους συνταξιούχους που δεν έχουν λάβει επικουρική σύνταξη να υποβάλουν αίτηση στο ΕΤΕΑΕΠ- Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών- ( Φιλελλήνων 13-15 Αθήνα ) για την καταβολή της προσωρινής . Το ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ έχει ετοιμάσει σχετικό σχέδιο αίτησης.
Ο χορός των μειώσεων στις επικουρικές ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επιβλήθηκε εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Η συνέχεια έγινε τον Ιούνιο του 2016, με μεσοσταθμικές περικοπές 11% σε 250.000 επικουρικές συντάξεις που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ τον μήνα (στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται, βάσει της υπουργικής απόφασης της 8/6/2016, και οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΕΟΠΥΥ). Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε για το 2019 επιπλέον περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις. Η περικοπή αυτή θα φτάσει ακόμα και 18% και θα γίνει μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές στις επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ θα είναι το 2019 ύψους 232 εκατ. ευρώ, 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.

Κι ενώ οι υποψήφιοι συνταξιουχοι βρίσκονται σε πολύχρονη αναμονή για να πάρουν τις παροχές που δικαιουνται, ο υφυπουργός Κοιν. Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος  προανηγγειλε χτες στη Βουλή  νομοθετική ρύθμιση που θα επιταχύνει περαιτέρω την χορήγηση των συντάξεων!!Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε ότι στην ίδια ρύθμιση θα τακτοποιούνται αδικίες σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων, οι οποίοι έως τώρα επιβαρύνονται με υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές

Στο μεταξυ σε  παράταση της προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 από μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και αγρότες για άλλους δύο μήνες προσανατολίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.Η  διοίκηση του ΕΦΚΑ προτείνει να καταβληθούν οι συγκεκριμένες εισφορές όχι μέχρι 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2018.Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, πάνω από 543.000 ασφαλισμένοι δεν πλήρωσαν τις βεβαιωμένες εισφορές τους (με βάση το προϊσχύον σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων) . Έτσι δεν έχουν εισπραχθεί κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις