Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017


ΟΙ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ

Ακόμα ηχούν στα αυτιά  μου οι …συνταρακτικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την επιστροφή της 13ης σύνταξης ,την  επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την αυξηση του αφορολογήτου κλπ.
Φυσικά όλοι έχουν αντιληφθεί  τα μυθικά  ψέματα  (αλλά και την μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση) αφού η ζωή μας είναι χειρότερη από ποτέ με  την υπερφολογήση, τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ,τα χαράτσια αλλά  την έκρηξη των χρεών. Όλοι ζούμε με  την ανικανότητα, την ανεπάρκεια , την ιδεοληψία , τον λαϊκισμό  αλλά και την αερολογία μίας κυβέρνησης που μετέτρεψε  την  ελπίδα σε απογοήτευση .Και όχι μόνο.Παραμένει εγκλωβισμένη σε μια εικονική  πραγματικότητα εκτιμώντας ότι η κοινωνία εξακολουθεί να πιστεύει  τα πρωτοφανή ψέματα.Με στόχο αποκλειστικά και μόνο να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αγνοώντας τις ολέθριες συνέπειες της αναποτελεσματικής πολιτικής τους.Που οδήγησε σε οικονομική εξαθλίωση τη χώρα.

Είναι  γεγονός –όπως άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία-ότι επί  ΣΙΡΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η φτώχεια χτυπάει την πόρτα σε ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και συνταξιουχους.Μισθοί και συντάξεις αποτελούν πλέον χαρτζιλίκι ενώ το 40% των εισοδημάτων αφαιρείται από τον ΕΦΚΑ και την εφορία.Η κατάσταση είναι απελπιστική και μάλιστα θα επιδεινωθεί το 2019 με τις νέες περικοπές.

Τα επίσημα στατιστικά  στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα  στα όρια της φτώχειας ζει ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η αγορά εργασίας φαντάζει με «εφιάλτη» γεμάτο φτωχούς εργαζομένους, που υποκύπτουν σε μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας και αποδέχονται δουλειές του... ποδαριού.Μάλιστα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη, δήθεν, μείωση της ανεργίας. Η «μείωση», όμως αυτή είναι πλασματική. Οφείλεται στις ελαστικές μορφές εργασίας και στη μετανάστευση των νέων και φυσικά, δεν συνυπολογίζονται και δεν προβάλλονται άλλα στοιχεία, όπως οι μειωμένοι μισθοί και το συνολικό ποσοστό φτώχειας.Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να «στηρίζονται» στο τρίπτυχο «μισή δουλειά, μισός μισθός’’. ‘’.Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ. Mαλιστα  κατα  τη διετία 2015-2017  καταγράφηκαν περικοπές μισθών ώς 18,9%.

Ο ομ. καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα. Ήδη  καταγράφεται  ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους  γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Όσον αφορά τις συντάξεις, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο), «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%. Οι 8 στους 10 συνταξιούχους έχουν φθάσει πια στο στάδιο της εξαθλίωσης. Δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα φάρμακά τους ενώ δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και το τηλέφωνο.

Οι νέες κύριες συντάξεις του περίφημου νόμου Κατρούγκαλου  δεν  υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή. Το 2021 οι συντάξεις θα φθάσουν στα 620 ευρώ (μεικτά) η μέση κύρια σύνταξη και στα 144 ευρώ (μεικτά) η μέση επικουρική σύνταξη .Παράλληλα οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, τη μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, τη κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και τέλος από τη κατάργηση του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.Τονίζεται ότι η  συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό και τις “ουρές” του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δύο προηγούμενα μνημόνια μαζί (3,5 δισ. ευρώ 1ο μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ 2ο μνημόνιο)!Συνολικά  εγιναν  22 περικοπές στις συνταξεις-επιδοματα από τη σημερινή κυβέρνηση .

ΥΓ :Φεβρουάριος  2015 –Ομιλία κ. Τσίπρα στη Βουλή:’’Η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις.Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της’’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις