Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΟΝ 'ΑΕΡΑ'ΟΙ 70.000 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Στις καλένδες παραπέμπεται το σχέδιο   για την έκδοση 70.000  περίπου  εκκρεμών κύριων συντάξεων(οριστικών  και όχι προσωρινών) έως το τέλος του έτους. Συνολικά σήμερα σε αναμονή βρίσκονται περίπου 327.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ με αναμονή έως 3 χρόνια, αριθμός - ρεκόρ που αποδεικνύει την εικόνα διάλυσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η διοίκηση του ΕΦΚΑ ,σε  εγκύκλιο της  προς τις  οργανικές  μονάδες του υπέρ ταμείου,  δίνει οδηγίες  για τη λειτουργία των κλιμακίων-ομάδων εργασίας για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδοτησης.Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί  ούτε ένα κλιμάκιο εργασίας  με στόχο το επόμενο τρίμηνο να εκδοθούν οι 70.000 αιτήσεις που εκκρεμούν.Παράλληλα  δινονται συνεχως  προσωρινες συντάξεις (το 50% της συνταξης )και όχι οριστικές .

Ετσι αποδεικνύεται ότι το υπουργείο Εργασίας  συνέταξε ένα-ανεφάρμοστο-σχέδιο δράσης το οποίο  προβλέπει σύσταση 100 κλιμακίων με 2.500 υπαλλήλους, οι οποίοι θα λαμβάνουν ως μπόνους 250 ευρώ μηνιαίως (190 καθαρά) για να τρέξουν την έκδοση των συντάξεων. Στόχος  είναι την 31/12/2017 οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, που ανέρχονται σήμερα σε 139.000, να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και οι υπόλοιπες να ανέρχονται σε 70.000 περιπτώσεις. Για να επιτευχθεί ο στόχος βέβαια θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, πλάνο πολύ δύσκολο αν συνεκτιμηθεί ότι μέσα στον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 9.000 και τους άλλους μήνες εκδόθηκαν  14.000-15.000 συντάξεις.

Όπως  δήλωσε  στα ‘ΝΕΑ’ ο πρόεδρος της  ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης το σχέδιο αυτό του υπουργείου είναι ανεφάρμοστο και μοιραία ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων θα επιμηκυνθεί.

Ετσι ανέφικτος εκτιμάται ότι είναι και ο τελικός στόχος να πληρωθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο του 2018, προκειμένου να μη χαθεί ούτε ευρώ από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον ESM (σ.σ.: επισημαίνεται ότι καθημερινά υποβάλλονται και νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το προγραμμα ‘ΗΛΙΟΣ’ κατά το διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2017 πληρώθηκαν συνολικά 68.204 νέες οριστικές συντάξεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον στόχο που το ίδιο το υπουργείο έχει θέσει, για έκδοση περίπου 70.000 κύριων συντάξεων έως το τέλος του έτους. Βάσει των στοιχείων μάλιστα, ο χρόνος αναμονής για την έκδοση μιας κύριας σύνταξης στο πρώην ΙΚΑ εκτιμάται σε 23 μήνες, όσο και στο πρώην ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο χρόνος αναμονής στο Δημόσιο από 7 μήνες που ήταν τον Μάρτιο εκτοξεύθηκε σε 34 μήνες τον Αύγουστο, πιθανότατα εξαιτίας της καθυστέρησης στην έκδοση εγκυκλίων για τη διαδοχική ασφάλιση ή τις συντάξεις χηρείας. Βάσει των στοιχείων,

Επισημαίνεται  τέλος ότι καταγράφεται στάση πληρωμών και για τις επικουρικές συντάξεις(129.000 εκκρεμούν), οι οποίες θα ψαλιδιστούν πάλι το 2019. Επί δυόμισι χρόνια δεν μπορούν να εκδοθούν αφού... ψάχνουν τον μαθηματικό τύπο του υπολογισμού τους. Για τις περίπου 75.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο το πότε θα εκδοθούν, αλλά και το πώς θα υπολογιστεί η σύνταξη, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο απαιτούμενος μαθηματικός τύπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις