Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017


ΤΡΕΙΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ!

Μόνο με ευέλικτες και φθηνές  θέσεις απασχόλησης ,με μισθούς 200-400 ευρω, θα βρίσκουν δουλειά μελλοντικά οι 8 στους  10 νέους που θα  εισέρχονται στην αγορά εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα!!!Ήδη  καταγράφεται  ανακύκλωση της ανεργίας – με μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε 2 ή και 3 ανέργους  γεγονός που αποδεικνύει την κατάρρευση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Σύμφωνα με επιστημονική ερευνά  των Σάββα Γ.Ρομπόλη ,Ομότ.Καθ.Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλειο και Γ.Μπέτση(Υποψ.Διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου),από σήμερα μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων θέσεων απασχόλησης που θα είναι ευέλικτες (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) θα αποτελεί το 64% και από το 2025 μέχρι το 2055 θα αποτελεί το 75% των νέων προσλήψεων!

Την ίδια ώρα τα επίσημα στατιστικά  στοιχεία δείχνουν ότι στα όρια της φτώχειας ζει ένας στους δύο εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας με μισθούς πείνας έχει δημιουργήσει τους νεόπτωχους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να «στηρίζονται» στο τρίπτυχο «μισή δουλειά, μισός μισθός ‘’.Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο μέσος μισθός για πάνω από 100.000 εργαζομένους μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 393,79 ευρώ, ενώ ο ένας στους δύο λαμβάνει πλέον μισθούς κάτω των 800 ευρώ. Μάλιστα ο ομ. καθηγητής Οικονομικών και Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι, όπως είπε, εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα.
Κι ενώ κάθε χρόνο  θα  αυξάνονται οι φθηνές θέσεις εργασίας , η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση της απασχόλησης. Επισημαίνεται ότι η οριακή αύξηση της  απασχόλησης δεν οφείλεται στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, αλλά στην ιλιγγιώδη αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αφού, με βάση και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, περίπου 6 στις νέες 10 προσλήψεις ήταν με τέτοιες ελαστικές και επισφαλείς μορφές εργασίας και με μισθούς 200 έως 400 ευρώ το μήνα. Είναι  χαρακτηριστικό ότι  η μερική και η εκ περιτροπής εργασία ξεπερνούν την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (επτά μήνες), όπως συμβαίνει σταθερά καθ'όλη τη μνημονιακή περίοδο που διανύουμε.Συγκεκριμένα για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, δημιουργήθηκαν 1.423.552 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 681.378 πλήρους απασχόλησης (ποσοστό 47,9%) και 742.174 θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αθροιστικά, ήτοι ποσοστό 52,1%!!.Τα στοιχεία του μηνός Ιουλίου αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι η ιστορική ανατροπή που έχει συντελεστεί στην αγορά εργασίας, τα τελευταία 2,5 χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει πλέον αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, η καθιέρωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζόμενων, τους φτωχούς εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα:
--Εως 10 δισ. ευρώ αναμένεται το πρόσθετο έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση στο διάστημα 2017-2020 από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που κάνουν θραύση στη χώρα.
-Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα .
--Το ΙΝΕ –ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το πραγματικό ποσοστό  ανεργίας,  στη χώρα μας , αγγίζει το 30%.Για το λόγο αυτό, προσθέτει στους ανέργους, τους αποθαρρημένους ανέργους, το λοιπό εν δυνάμει πρόσθετο εργατικό δυναμικό και τη μη ηθελημένη μερική απασχόληση.
-Ο ι 9 στους 10 ανέργους  βρίσκονται στο περιθώριο  και δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε ως επίδομα ανεργίας ούτε ως επιδότηση απασχόλησης.
 Η εικόνα  στην αγορά εργασίας είναι εφιαλτική αφού:
-Η  ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζόμενους (500.000 άτομα),
-Περίπου 300.000 εργαζόμενοι ενώ στην πραγματικότητα απασχολούνται ως μισθωτοί στην πράξη απασχολούνται ως αυτοαπασχολούμενοι αναλαμβάνοντας εξ΄ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών,
-- Περίπου 200.000 άτομα ενώ εργάζονται 8 ώρες την ημέρα, στην πράξη καταχωρούνται ως μερικά απασχολούμενοι.
-- Περίπου 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ενώ εργάζονται καθημερινά και κανονικά, η καταβολή του μισθού τους γίνεται με καθυστέρηση από ένα μέχρι δεκαπέντε μήνες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις