Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Τη χαριστική  βολή στην απορρυθμισμένη  αγορά εργασίας  αναμένεται να δώσουν -αν γίνουν αποδεκτές-οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά(κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις κα) την ίδια ώρα όπου οι απολύσεις βρίσκονται στην  ‘’ημερήσια διάταξη’’ και οι  6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι πλέον με ευέλικτες και υποαμειβόμενες μορφές απασχόλησης.

Επιθυμία της κυβέρνησης, στις σκληρές  διαπαγραγματευσεις με τους θεσμούς για εργασιακά  οι οποίες επαναλαμβάνονται  αυτή την εβδομάδα, είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με  βασικό στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι.Η διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης κινείται τον σεβασμό των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Ωστόσο οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν τα εξής:

 1.Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η δομή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω τριετιών, επιδομάτων κ.λπ. και θεωρεί πως πρέπει να είναι ένα μοναδιαίο ποσό αναφοράς.

2. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το περασμένο καλοκαίρι, είχε εισηγηθεί να κριθούν οι αποφάσεις του ελληνικού Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας σχετικά με τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ ως μη συμβατικές με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.Σημειώνεται πως οι θεσμοί, στηριζόμενοι σ' αυτήν την οδηγία, πιέζουν για την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις με 100-300 άτομα στο 10% του μόνιμου προσωπικού (έναντι του 5% ), αλλά και στην απεμπλοκή του κράτους από κάθε τέτοια απόφαση.Το υπ. Εργασίας έχει ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια προοπτική και μέχρι τώρα είχε αρνηθεί να εισέλθει σε κατ' ουσίαν συζητήσεις με τους θεσμούς σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας από τους θεσμούς να περιμένουν αμφότεροι τη μελλοντική έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.


3.Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.  Επιμένουν  στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, ώστε να απαιτείται το 50%+ 1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Μάλιστα το 50%+1 ζητούν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση λήψης απεργιακής κινητοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.

H νέα Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Έφη Αχτσιόγλου,σε  δηλώσεις της το  Σαββατοκύριακο , επεσήμανε ότι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι  η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων .Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και βασικός στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μετά την απορρύθμιση που είχε σημειωθεί μεταξύ 2010 και 2014 με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο, όπου ο εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ» είπε.Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, σημείωσε ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας» είπε η κ Αχτσιόγλου, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία όπως επισήμανε χαίρει κοινής αποδοχής, και τόνισε πως η γραμμή άμυνας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Θα επιμείνουμε σε αυτό» τόνισε.
Για τις ομαδικές απολύσεις, είπε πως μόνο το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από μια σειρά από κανόνες που αποτυπώνουν δικαιώματα και αρχές και υπάρχουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία επί της ρήτρας της ευνοϊκότερης ρύθμισης, είπε και τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.
Για τον κατώτατο μισθό, υπενθύμισε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για προσδιορισμό του από εθνική συλλογική σύμβαση. Ανέφερε πως βάσει της συμφωνίας μετά το τέλος του προγράμματος θα πρέπει να καθορίζεται από νομοθετική ρύθμιση, αρμοδιότητα η οποία πρέπει να επιστρέψει στη γενική συλλογική σύμβαση και πως αυτό θα επιδιωχθεί, και πως η αντίσταση των δανειστών αναμένεται σκληρή.
Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα τριετιών και πως οι δανειστές δεν θέτουν ζήτημα ύψους του κατώτατου μισθού, τίθεται θέμα από την ελληνική πλευρά ως προς τον τρόπο διαμόρφωσής του.
Για το λοκ άουτ η κ. Αχτσιόγλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να μπει μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι, καθώς δεν αναγνωρίζεται ως χρήσιμο εργαλείο.
Τέλος για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις