Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016

ΝΕΟ ΔΡΑΜΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΑΤΜ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ‘’Ψίχουλα’’  θα δούν αύριο στα ΑΤΜ περίπου 250.000  συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων  αφού ,μετά τις μειώσεις που είχαν στις συντάξεις τους έως 50% από το νόμο Κατρούγκαλου, αρχίζει και η παρακράτηση των αναδρομικών ! Προκειται για  αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, αφου  βάσει του  νόμου οι μειώσεις ξεκινούν από τον Ιούνιο, αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.
Με πρόσφατη  νομοθετική διάταξη τέθηκε πλαφόν στις μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις προκειμένου να μην μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις, Η  σχετική  διάταξη προβλέπει  ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται τα 50 ευρώ.Ετσι οι συνταξιουχοι θα υποστούν απ΄ αυτό το μήνα μειώσεις στις επικουρικες  κατ΄ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο –Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα), καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016. Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν το μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017 - Φεβρουαρίου 2017.

Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει  συνολική αφαίμαξη ύψους  1 δις. ευρω για τις  καταβαλλόμενες  επικουρικές συντάξεις  έως το 2019 .

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του ΕΤΕΑ(Ενιαίο  Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), μειώσεις είδε το 20,3% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, δηλαδή 248.618 συντάξεις.

Συγκεκριμένα:

--Οι περισσότεροι, από αυτούς, το 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι έχασαν από 100 ως 200 εύρω το μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από το τα πρώτη Ταμεία : ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμπορουπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί).

--Από 50 έως και 100 ευρώ έχασαν 52.676  ( 21,19%), ενώ το 79,7% των δικαιούχων του ΕΤΕΑ, (976.306 συνταξιούχοι) δεν είδαν κάποια μεταβολή από την αναπροσαρμογή των συντάξεων. 

---Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 άτομα, και τέλος πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη, είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος κάνει λόγο για «εξαφάνιση» των επικουρικών  συντάξεων, καθώς οι μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σύνταξη Σεπτεμβρίου ήταν 138,8 ευρώ (μείωση 78%).

Στο μεταξυ "περήφανος" για την εθνική σύνταξη των 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης -αν και σήμερα η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ με αντίστοιχα χρόνια ανέρχεται στα 486 ευρώ- δήλωσε  χτες ο υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤ1. Σε ό,τι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Κυβέρνηση "το θυσίασε" για να μην χρεοκοπήσει η χώρα.Ο ίδιος παραδέχτηκε πως το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, αλλά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει την προσωπική διαφορά (σ.σ. διαφορά μεταξύ του σημερινού επιπέδου των κύριων συντάξεων και εκείνου που θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό τους).Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως "εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολογίστηκαν και οι παλιές συντάξεις".Ο υπ. Εργασίας σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα.
"Όσο είμαστε εμείς Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις", υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είπε ότι "ψαλιδίστηκαν μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά 'τι να κάνουμε'", προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, όπως αναφερόταν."Το ΔΝΤ ζήτησε 'αίμα', εμείς δεν δώσαμε 'αίμα'", σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Ο ίδιος τόνισε πως το Ασφαλιστικό είναι κομμάτι της α' αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά, δεν ξαναανοίγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις