Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:ΕΡΧΕΤΑΙ ‘’ΚΟΦΤΗΣ’’ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΝΥΝ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



‘’Ψαλίδι’’ στις ήδη 2,6 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις  ΄κρύβει΄ ο  επαναυπολογισμος τους (όπως προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου), επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων.Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί  ότι  ‘’η  προσωπική διαφορά’’,θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.

Οι  καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις  ‘’σπάνε ‘’στα τρία στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού)  των συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη, της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Οι   συντάξεις θα αποτελούνται από  τρία  τμήματα:

1: Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης
2:  Η εθνική σύνταξη,   384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.
3: Η  «προσωπική διαφορά»  θα καταγράφεται ως  το ποσό μεταξύ   της αρχικής καταβαλλόμενης  και της νέας σύνταξης .

Πάντως το  υπουργείο Εργασίας  υποστηρίζει ότι καμία κύρια σύνταξη νυν συνταξιούχων δεν θα μειωθεί. «Από το 2018 και μετά», όπως σημειώνει, «λόγω της ρήτρας ανάπτυξης και οι νέες συντάξεις θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που αντιστοιχούν στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της οικονομίας».

Στο μεταξύ το ‘Ενιαιο Δίκτυο Συνταξιουχων’(Αθανασίου Αξαρλιάν 3-5 - Αθήνα -Τηλ. 2112153690, 2110124065) υπέβαλε την πρώτη αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ με αριθμό κατάθεσης 2535/18.7.16 κατά των Υπουργικών αποφάσεων του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, και η νομική συνεργάτης του Δικτύου, Μαρία Τσίπρα παρουσίασαν  τα στοιχεία της αίτησης ακύρωσης που , όπως τονισαν,τεκμηριώνουν νομικά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που επιφέρουν οι Υπουργικές αποφάσεις για τον επαναϋπολογισμό α) των κύριων και επικουρικών συντάξεων β) την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μικτά κύριας και επικουρικής σύνταξης. Επίσης, στη συνέντευξη τύπου καταγγέλθηκαν οι’’ κυνικές, ανάλγητες’’ κυβερνητικές πολιτικές που οδηγούν τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση’’.Tο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρουσίασε ηλεκτρονική εφαρμογή, σύμφωνα με τον ν.4387/16 , για τον επαναϋπολογισμό της Κύριας Σύνταξης (δηλαδή Γίνεται διαχωρισμός της αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης σε τρία επίπεδα α) ανταποδοτικό μέρος β) εθνική σύνταξη και γ) η διαφορά).

Επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016(νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις, θα διενεργείθεί σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2017 ως εξης:
Ως την 30η Σεπτεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017.
Ως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30η Ιουνίου 2017.
Ως την 30η Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Τονίζεται ότι αμεσα θα επανυπολογιστούν - με χαμηλότερο συντελεστή αναπλήρωσης, 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, δηλαδή με 15,75% για τα 35 χρόνια (έναντι του 20% - 45% που ίσχυε) και οι επικουρικές συντάξεις. Και σε όσες περιπτώσεις το άθροισμα με την κύρια ξεπερνά τα 1.300 ευρώ μεικτά θα περικοπούν, για πρώτη φορά με τις συντάξεις του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου (αν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία), αλλά, αναδρομικά από τον Ιούνιο, σε ποσοστά από 4% έως και 44%, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κοινωνικής ασφάλισης τα οποία υπολογίζουν ότι 370.000 συνταξιούχοι θα θιγούν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις