Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΨΙΧΟΥΛΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ



Με προσωρινές συντάξεις-ψιχουλα θα αναγκαστούν να ζήσουν οι νέοι συνταξιουχοι Τα αφαλιστικά ταμεία εφεξής θα καταβάλλουν  ‘’κουρεμένες’’ προσωρινές αντί για οριστικές συντάξεις με την οριστική σύνταξη να καθυστερεί περισσότερο.Τα ποσά των προσωρινών συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη θα είναι από 384 ευρω η κατώτατη μέχρι 768 ευρω  η ανώτατη, ανάλογα με το ύψος των αποδοχών τους  τελευταίους 12 μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση.Με προσωρινή σύνταξη 192 ευρώ - 268 ευρώ το μήνα θα πρέπει να ζουν, όσοι νέοι συνταξιούχοι συνταξιοδοτηθούν με αναπηρία 50% ή με μειωμένη (έως και 5 έτη νωρίτερα από τα γενικά ηλικιακά όρια) ή λόγω χηρείας .

Όπως  επισημαίνει η  Πανελ. Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών  Κοινωνικής Πολιτικής(ΠΟΠΟΚΠ), για όσες  αιτήσεις συνταξιοδότησης κατατέθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου(Μαιος  2016) υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο καταβολής μόνο προσωρινών και όχι οριστικών συντάξεων για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η ασυμβατότητα των μηχανογραφικών συστημάτων διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων και τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, οδηγούν προς αυτό το συμπέρασμα.Σημειωνεται ότι σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 350.000 συντάξεις και εφάπαξ  με το χρόνο απονομής να  αγγίζει τα  δυο χρόνια! Σε όλο αυτό το σκηνικό  θα πρέπει να προστεθεί η καινούργια θεσμοθέτηση που έχει θέσει ασφυκτικά όρια στον επανυπολογισμό των συντάξεων 2,5 εκατ. συνταξιούχων  εως το  Σεπτέβρη’’ του 2017.

Όπως παρατηρεί η ΠΟΠΟΚΠ  στη λύση της «εξίσωσης» του επανυπολογισμού εκατομμυρίων συνταξιοδοτικών αποφάσεων και της απονομής χιλιάδων εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων σε συνδυασμό με την υποχρεωτική μετάταξη μέρους του προσωπικού του Ε.Φ.Κ.Α. την 1η Απριλίου 2017, μόνο «μεταφυσικές» προσεγγίσεις μπορούν να γίνουν .Το σίγουρο επίσης είναι πως οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θ’ αργήσουν πολύ να λάβουν την άγρια πετσοκομμένη οριστική τους σύνταξη, οι επανυπολογισμοί στο τέλος του δρόμου θα φέρουν τεράστιες περικοπές και  οι εργαζόμενοι στα  θα αντιμετωπίσουν νέες μεγάλες περιπέτειες.’’

Τονίζεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις που θα χορηγούνται από το νεοσύστατο ΕΦΚΑ, με βάση το νέο Ασφαλιστικό.  Στην σχετική υπουργική απόφαση για τις κύριες συντάξεις, ορίζεται ξεκάθαρα ότι  από τις 12 Μαϊου, ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου, κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κύρια σύνταξη, πλην ΟΓΑ, επανυπολογίζεται από τον ΕΦΚΑ». Στην ίδια απόφαση ξeκαθαρίζεται ότι εάν το καταβαλλόμενο ή το καταβλητέο ποσό κατά την ημερομηνία έναρξης του νέου Ασφαλιστικού νόμου είναι  μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ' έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, διενεργείται σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30η Σεπτεμβρίου 2017.
Ως την 30η Σεπτεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017.
Ως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30η Ιουνίου 2017.
Ως την 30η Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30η Σεπτεμβρίου 2017.

Οι νεες συντάξεις θα αποτελούνται από  τρία  τμήματα:
1: Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης
2:  Η εθνική σύνταξη,   384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.
3: Η  «προσωπική διαφορά»  θα καταγράφεται ως  το ποσό μεταξύ   της αρχικής καταβαλλόμενης  και της νέας σύνταξης .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις