Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ Ο 'ΣΟΥΗΔΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ'' ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ


Ο Γιώργος Λογοθέτης σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία με τίτλο : Ο "ΣΟΥΗΔΟΣ» ΔΗΜΑΡΧΟΣ.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" του ΟΠΑΝΔΑ, (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας) του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.
Προσέλευση 10.30 Έναρξη 11.00

Μετά την βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη και του Ούλοφ Πάλμε, στο νέο του βιβλίο ο Γιώργος Λογοθέτης καταγράφει τον τρόπο λειτουργίας της Σουηδικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις εμπειρίες του ως δήμαρχος ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ Λευκάδας 2007-2011. Παρουσιάζεται επίσης η ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Τ/Α από το 1830 μέχρι τις μέρες μας και καταθέτονται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Τ/Α με βάση το σουηδικό πρότυπο.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Σουηδία, και ένα βίντεο-ντοκουμέντο για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.

Είναι ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης μετά το Πολυτεχνείο και ερμηνεύει ο ίδιος. Οι στίχοι γράφτηκαν από μέλος της Επιτροπής του Πολυτεχνείου.

Ομιλητές :
Αντώνης Ρουπακιώτης π. Υπουργός Δικαιοσύνης
Μαρία Ανδρούτσου Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου
Νίτσα Βλασσοπούλου π. Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Πειραιά
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Χριστόφορος Σαρδελής π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Στοκχόλμης
Ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης θα διαβάσει κείμενα από το βιβλίο.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Σπύρου http://www.nextdeal.gr/
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.

«Το μέλλον ανήκει στις πόλεις.... Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το κεντρικό κράτος μπορεί να το κάνει η Τ/Α. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη λογική της κηδεμονίας της κεντρικής διοίκησης προς την περιφερειακή διοίκηση ».
Γιώργος Καμίνης Δήμαρχος Αθηναίων
« Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το μόνο εργαλείο για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Γιάννης Μπουτάρης Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
«Στη χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι στην πραγματικότητα ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση. Αντιμετωπιζόμαστε σαν τα προστατευόμενα ανήλικα του πολιτικού συστήματος, με ένα ασφυκτικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο και το μακρύ χέρι του κράτους στα συρτάρια μας».
Κώστας Μπακογιάννης Περιφερειάρχης Κενττρικής Ελλάδας, π. Δήμαρχος Καρπενησίου
«Ο Γιώργος Λογοθέτης, με τα βιβλία του για τον Ούλοφ Πάλμε και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία, επισημαίνει τι είναι αυτό που λείπει από την πολιτική ζωή της Ελλάδας, κάνει συγκρίσεις μεταξύ των δύο χωρών, και καταθέτει προτάσεις για βγούμε από τα αδιέξοδα.»
Γιώργος Τσιάκαλος Καθηγητής Παιδαγωγικής στο Α.Π. Θεσσαλονίκης
«Η σύγκριση της ελληνικής Τ/Α με την σουηδικής Τ/Α όπου ο Γιώργος Λογοθέτης έζησε 25 χρόνια, αποκαλύπτει πόσο δραματικά πίσω έχουμε μείνει, και αναδεικνύει τις παθογένειες που χαρακτηρίζουν την χώρα μας. Υποδεικνύει συγχρόνως τι πρέπει να αλλάξουμε στην ζωή μας, στον τόπο μας, στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους μας αλλά και στην ίδια την κοινωνία».
Στέφανος Πουλημένος π. δήμαρχος Αχιλλείων και π. νομάρχης Κέρκυρας
Ο «ΣΟΥΗΔΟΣ» Δήμαρχος
Ένα βιβλίο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα
Πρόλογος Μίκη Θεοδωράκη
Συγγραφέας ο πρώην «Σουηδός Δήμαρχος» ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ Λευκάδας Γιώργος Λογοθέτης. Μετά 25 χρόνια στην Σουηδία, χώρα-πρότυπο στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γιώργος Λογοθέτης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «Σουηδικό Δήμο» στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα βιβλίο με τραυματικές αποκαλύψεις για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημαντικό βοήθημα για τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους πολιτικούς, και κυρίως για τους πολίτες που θέλουν να ενημερωθούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Συγχρόνως ο αναγνώστης ενημερώνει για τον τρόπο που λειτουργεί ο Σουηδικός Δήμος Solna στην Στοκχόλμη, όπου ο συγγραφέας έζησε 25 χρόνια.
Στο βιβλίο περιγράφεται η σύγκρουση μεταξύ του Σουηδικού οράματος και της ελληνικής πραγματικότητας. Μια σύγκρουση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά την φαντασία. Όπως ανέφερε ο Παύλος Τσίμας στην εκπομπή ΕΡΕΥΝΑ, «η περίπτωση του «Σουηδού» δημάρχου Γ. Λογοθέτη αναδεικνύει τα ουσιαστικά προβλήματα της Ελλάδας και δίνει απαντήσεις για το πώς φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση».
Μερικά παραδείγματα από το περιεχόμενο του βιβλίου :
- Πως το κεντρικό κράτος καταδικάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε αδράνεια και
αναποτελεσματικότητα.
- Πως ο άκρατος λαϊκισμός επιδρά αρνητικά στην Τ/Α .
- Πως ένας Δήμος που θα μπορούσε να είναι από τους πιο πλούσιους Δήμους της Ελλάδας, εμποδίζεται από την Πολιτεία να αναδείξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.
- Τι αντιμετώπισε ένας «Σουηδός» δήμαρχος στην Ελλάδα στην προσπάθειά του να στηρίξει αναπτυξιακές δράσεις.
Στο βιβλίο καταγράφεται η ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Τ/Α από το 1830 μέχρι τις μέρες μας, και καταθέτονται προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της με βάση το σουηδικό πρότυπο. Τα κείμενα συνοδεύονται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Ο ίδιος ο συγγραφέας γράφει :
«Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια στην Σουηδία, συνειδητοποίησα ότι τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μία από τις παθογένειες της νεώτερης Ελληνικής πραγματικότητας. Ενώ στην Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους αναπτυγμένους θεσμούς της είχε την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας, στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους...»
Από τον πρόλογο του Μίκη Θεοδωράκη :
Αγαπητέ μου Γιώργο.
Θα ήθελα να σε συγχαρώ για την απόφασή σου να ασχοληθείς με τα κοινά και να αφιερώσεις πολύτιμο χρόνο για την προκοπή του τόπου σου.... Αυτό φανερώνει την μεγάλη σου αγάπη να προσφέρεις στον τόπο σου επί πλέον όλων των άλλων και κάτι μοναδικό :
Την πνευματική και καλλιτεχνική διάσταση, που τόσο λείπει από τις τοπικές κοινωνίες.
Σε φιλώ με αγάπη.
Μίκης Θεοδωράκης Σεπτέμβρης 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις