Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

ΤI ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ -΄Αρθρο του ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ στα ‘ΝΕΑ’’(15/5/2014)


Ντόμινο αλλαγών με περικοπές πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και αλλαγές στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης αρχίζει από τον ερχόμενο μήνα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Οι αλλαγές έρχονται με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αλλά και παλαιότερου ασφαλιστικού νόμου, του 2010, σε ό,τι αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλα τα Ταμεία.
 Από την 1η Ιουλίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (κατά 2,9 μονάδες από τις εργοδοτικές εισφορές και μία μονάδα από τις εργατικές εισφορές).
Εως τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πόρων, καθώς και για τη μείωση - στα επίπεδα του ΙΚΑ - των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζομένους σε ΑΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρώην ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ και στην Εθνική Ασφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες - έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΙΚΑ - εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.
Επίσης, από την 1η Ιουλίου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (επικουρικό Ταμείο των μισθωτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές. Δηλαδή στα ελλειμματικά Ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις. Ετσι, από 1ης Ιουλίου θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 30 Ιουνίου  υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιουλίου, με το νέο σύστημα.
Συγκεκριμένα θα υπάρχει διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δημιουργούνται «ατομικές μερίδες» για τους ασφαλισμένους. Τα μετοχικά ταμεία πολιτικών υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού) υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος μελέτη. Με βάση αυτή τη μελέτη θα καθορίζονται και οι παροχές (δηλαδή αν υπάρχουν ελλείμματα θα περικόπτονται). Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, οι αντίστοιχοι τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) λειτουργούν με βάση το μοντέλο που ήδη αναφέρθηκε για το ΕΤΕΑ.

Οι πρόωρες. Από 1-1-2015 σχεδιάζεται η σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής -εγγυημένης από το κράτος - σύνταξης στις 6.000 ημέρες (20ετία), από τις 4.5000 ημέρες (15ετία) μαζί με τον περιορισμό των πρόωρων (πριν από τα 62) συνταξιοδοτήσεων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Bρούτσης υποσχέθηκε μεταβατικές διατάξεις λέγοντας ότι «δεν θα γίνουν βίαιες προσαρμογές», ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχει «καμία πρόθεση» για αλλαγές στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών με ανήλικα τέκνα.
Μεγάλο κεφάλαιο στις επερχόμενες αλλαγές αποτελούν οι ενοποιήσεις Ταμείων. Σήμερα υπάρχουν επτά (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Δημόσιο) και στόχος είναι να ενοποιηθούν σε τρεις φορείς: ΙΚΑ για μισθωτούς, ΟΓΑ για αγρότες και ΟΑΕΕ για ελεύθερους επαγγελματίες. Οι νέοι φορείς θα έχουν την ευθύνη χορήγησης τόσο της κύριας σύνταξης όσο και της επικουρικής και του εφάπαξ και θα προκύψουν από την ενοποίηση πάνω από 60 κλάδων ασφάλισης. Οι αλλαγές θα κλειδώσουν μέσα στο έτος, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες. Ξεχωριστό ρόλο θα διαδραματίσει το ΝΑΤ, που θα διατηρήσει την αυτονομία του και θα εξαιρεθεί από τις ενοποιήσεις. Θα ακολουθήσει απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από τα τρία νέα Ταμεία. Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ θα μετακομίσουν ο ΟΠΑΔ, το ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό), το ΤΑΥΤΕΚΩ (επικουρικό ευρύτερου δημόσιου τομέα), το ΤΑΠΙΤ (φορέας πρόνοιας ιδιωτικού τομέα).Το σχέδιο των νέων ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να καταρτιστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου με τη συμβολή του ΚΕΠΕ.

Ο υπολογισμός. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015  επέρχεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (που θα είναι 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Στόχος είναι σταδιακά το ποσοστό αναπλήρωσης να διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.
Μείωση στα εφάπαξ, όμως, επέρχεται σε όσα ταμεία πρόνοιας έχουν ελλείμματα. Η αρχή γίνεται φέτος με το ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, όπου έρχονται μειώσεις 12% με 14% (διασώζονται όσοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι τον Αύγουστο 2013).

Επιπλέον προβλέπεται κατάργηση των κοινωνικών πόρων στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους φορείς πρόνοιας. Τις σοβαρότερες συνέπειες από την απώλεια των κοινωνικών τους πόρων (από 1-1-2015) θα έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ΤΑΠΙΤ), στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο ΤΠΔΥ (πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων), στο ΤΕΑΔΥ, στο ΤΕΑΠΟΚΑ, στο ΝΑΤ, καθώς και στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες όπου απουσιάζει η εργοδοτική εισφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις