Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

ΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΕΥΚΑΔΙΟ ΧΕΡΝ


Φωτογραφία: ΤΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ένας ακούραστος συλλέκτης. 
Με μεγάλη φροντίδα και πολλή προσπάθεια διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων του Λευκάδιου Χερν. Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Η συλλογή του θα εξοπλίσει το Μουσείο Λευκάδιου Χερν που θα ιδρυθεί το καλοκαίρι στη Λευκάδα. Το πρώτο μουσείο προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του:
http://lafcadiohearn-takisefstathiou.blogspot.gr/2014/02/blog-post_13.html

Η φωτογραφία ανήκει στο προσωπικό αρχείο του Τάκη Ευσταθίου.

Είναι χρέος όλων των Λευκαδιτών  να αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις που θα γίνουν τον Ιούλιο, στη Λευκάδα, με αφορμή τα 110 χρόνια από το θάνατο του Λευκάδιου Χέρν αλλά και το μουσείο που θα λειτουργήσει στο πολιτιστικό κέντρο της Λευκάδας.Ο Λευκάδιος Χέρν-ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας-αποτελεί ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τη μικρή Λευκάδα. Και  θα πρεπει να επισημανθεί ότι  όλα γίνονται με την ακούραστη φροντίδα του γνωστού συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου,  του ανθρώπου που έφερε τον Λευκάδιο Χερν πίσω στον τόπο του με τη συνεργασία του με την οικογένεια του Λευκάδιου Χερν και ιδιαίτερα με τη Σόκο Κοϊζούμι.
Ο Τακης Ευσταθίου είναι ενας ακούραστος συλλέκτης. Με μεγάλη φροντίδα και πολλή προσπάθεια διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων του Λευκάδιου Χερν. Πρώτες εκδόσεις, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Η συλλογή του θα εξοπλίσει το Μουσείο Λευκάδιου Χερν που θα ιδρυθεί το καλοκαίρι στη Λευκάδα. Το πρώτο μουσείο προς τιμήν του μεγάλου συγγραφέα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.( http://lafcadiohearn-takisefstathiou.blogspot.gr/2014/02/blog-post_13.html)

Ειδικότερα στις 5—6 Ιουλίου 2014 στο Ionian Blue Hotel( Λευκάδα) θα γινει το Διεθνές συμπόσιο ‘’Το ανοιχτό πνεύμα του Λευκάδιου Χερν’’.
Διοργάνωση: Η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων στην Ελλάδα προς τιμήν της επετείου 110 ετών από το θάνατο του Λευκάδιου Χερν.
Συνδιοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας
Υποστήριξη: Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιαπωνία, Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο
Στο δήμο Λευκάδας, όπου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις, έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει εντός του πολιτιστικού κέντρου «Αναμνηστικό Μουσείο Λευκάδιου Χερν».

Ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι, 1850-1904) γεννήθηκε στην Λευκάδα  μεγάλωσε στην Ιρλανδία, μετέβη ως μετανάστης στην Αμερική, και τελικά εγκαταστάθηκε και έζησε μια ήρεμη ζωή στην Ιαπωνία. Ο Χερν, που αποχωρίστηκε τους γονείς του όταν ήταν μικρός ακόμα, ταξίδευε συνεχώς καθ’ όλα τα 54 χρόνια της ζωής του, χωρίς προκαταλήψεις απέναντι στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις φυλές που συναντούσε σε κάθε τόπο, αντιμετωπίζοντας το κάθε αντικείμενο γνωριμίας με ανοιχτό πνεύμα και συναινετική κατανόηση. Το παρόν πρόγραμμα εκδηλώσεων διοργανώνεται στον τόπο γέννησης του Λευκάδιου Χερν, τη Λευκάδα, με τη μορφή συμποσίου όπου θα επιδιωχθεί μια πολύπλευρη ανάλυση και ερμηνεία του «ανοιχτού πνεύματος (open mind)» του Λευκάδιου Χερν, μέσω συγγραμμάτων, επιστολών και πρακτικών από διαλέξεις του.
Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε το 1850 στη Λευκάδα  ως γιος του Ιρλανδού Τσαρλς Χερν και της Ελληνίδας Ρόζα Κασιμάτη. Από τότε που αποχωρίστηκε τη μητέρα του στην ηλικία των 4 ετών δεν την ξαναείδε ποτέ στη ζωή του. Συνέχισε, όμως, μαζί με τη στοργή του προς την μητέρα του να διατηρεί με περιφάνεια την ταυτότητα του ως Έλληνα. πάνω στη βάση ενός ισχυρού συναισθήματος αγάπης και πεθύμησης προς τη μητέρα του. Μπορεί να ειπωθεί ότι το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, τόπο με κατά βάση πολυθεϊστικό πολιτισμό και με υπαρκτή την ιδεολογία της μετενσάρκωσης, άσκησε ενδεχομένως μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση του ανοιχτού πνεύματός του. Οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της αρχαίας Ελλάδας που παρουσιάζουν ομοιότητες με την πολιτιστική παράδοση της Ιαπωνίας βοήθησαν τον Χερν στην κατανόηση του Ιαπωνικού πολιτισμού, με αποτέλεσμα να αποτυπώσει μέσα του την Ελλάδα και την Ιαπωνία (τη Δύση και την Ανατολή) ως ουτοπίες με κοινά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ο Χερν αναφέρει ότι «Εάν κάποιος μεγάλος κλασσικός διανοούμενος, τέλεια εξοικιωμένος με τους τρόπους και τις συνήθειες αυτής της χώρας, έκανε μια λογοτεχνική μελέτη παραλληλισμού της ελληνικής και της ιαπωνικής ζωής και σκέψης, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο εκπληκτικό όσο και γοητευτικό.» («Έντομα και Ελληνική Ποίηση»). Επίσης, στο έργο του «Όνειρο Καλοκαιρινής Ημέρας» που συνέγραψε κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κάνει μια περιγραφή η οποία θυμίζει αφηρημένα τις ημέρες που πέρασε μαζί με τη μητέρα του Ρόζα στη Λευκάδα, και σε γράμμα που απευθύνεται στον αδερφό του Τζέιμς ομολογεί την αγάπη του προς τη μητέρα του.
Στο δήμο Λευκάδας, όπου θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις, έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει εντός του πολιτιστικού κέντρου «Αναμνηστικό Μουσείο Λευκάδιου Χερν», επ’ ευκαιρίας αυτού του συμποσίου, και οι εκδηλώσεις αναμένονται να αποτελέσουν άριστη ευκαιρία απόδοσης τιμών προς τον Χερν από το δήμο ως γενέτειρά του, και διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

Το θέμα του συμποσίου, “The Open Mind of Lafcadio Hearn”σημαίνει «Το ανοιχτό πνεύμα του Χερν», και εκφράζει σε συνοπτική μορφή τη ζωή και τις αξίες του Χερν. Το 2009 έλαβε χώρα στο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών η πρώτη έκθεση που εκφράζει το πνεύμα του Χερν μέσω της τέχνης, με τίτλο “The Open Mind of Lafcadio Hearn”, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων λόγω και της συμμετοχής πάνω από 500 ατόμων στα εγκαίνιά της. Με αφορμή αυτή την έκθεση, γεννήθηκε σταδιακά στην Ελλάδα ενδιαφέρον του κοινού για τον Χερν, το οποίο και συνεχίζει να αυξάνεται. Το 2010, έκθεση τέχνης με τον ίδιο τίτλο πραγματοποιήθηκε στον πύργο του κάστρου Ματσούε του δήμου Ματσούε (διοργάνωση: δήμος Ματσούε), με 45.000 επισκέπτες, προκαλώντας συγκίνηση και ενδιαφέρον. Περαιτέρω, η έκθεση αυτή επισκέφτηκε το 2011 τη Νέα Υόρκη και το 2012 τη Νέα Ορλεάνη. Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός που γεννά η έκθεση“The Open Mind of Lafcadio Hearn”εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις