Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ

ΚΥΚΛΏΜΑΤΑ στον χώρο της υγείας, ανεξέλεγκτες σπατάλες παντού, πιράνχας που θησαυρίζουν εις βάρος των ασφαλισµένων. Η σπατάλη στις παροχές υγείας είναι τεράστια και το κόστος της µεταφράζεται κάθε χρόνο σε απώλειες για τα Ταµεία ενός τεράστιου ποσού, ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Υπερσυνταγογράφηση φαρµάκων και εξετάσεων, τρωκτικά λεηλατούν τις προµήθειες των νοσοκοµείων, ανθεί η «κατεύθυνση» σε ιδιωτικές κλινικές. Με χρήµατα των ασφαλισµένων οι οποίοι πληρώνουν το όργιο σπατάλης από διάφορους επιτήδειους (γιατρούς, φαρµακοποιούς, εταιρείες και υπαλλήλους), µε αποτέλεσµα να χορηγούνται ιατρικά είδη ακόµη και σε νεκρούς. Εις υγείαν των κορόιδων, όταν το 30% των συνολικών δαπανών στον χώρο της υγείας είναι σπατάλες που οφείλονται στην κακοδιοίκηση, στην αναχρονιστική διαχείριση, τη... διαφθορά και την κακή ιατρική, ενώ µόνο οι µίζες στις αγορές ειδικού υλικού εκτιµώνται ότι φθάνουν επίσης στο 30%. Εις υγείαν των κορόιδων όταν:
-Οι υπερτιµολογήσεις σε ιατρικές συσκευές αγγίζουν και το 500%.
- Στα δηµόσια νοσοκοµεία φθάνουν έως και 30% οι µίζες για την προµήθεια υλικών.
-Οι εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη.
-Η σπατάλη φτάνει σε σηµείο να χρεώνονται τα ελληνικά νοσοκοµεία από 300 έως και 3.000 ευρώ για υλικά ίδιας εταιρείας που στο Λονδίνο ή τη Μαδρίτη κοστίζουν 100 ευρώ. n Ιδιωτικά νοσοκοµεία εµπλέκονται σε κύκλωµα προώθησης ιατρικών υλικών συγκεκριµένων εταιρειών µε κέρδος πολλά εκατοµµύρια ευρώ και µάλιστα αφορολόγητα.
-Ασφαλισµένοι χρεώνονται µε θεραπείες χωρίς να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.
- «Συνεργασία» γιατρών µε νοσοκοµεία για εισαγωγές εµφυτευµάτων, συναλλαγές για προµήθεια βηµατοδοτών µε υπερτιµολογήσεις κ.ά.
Για να γίνει κατανοητό το µέγεθος της µεγάλης απάτης στον χώρο της υγείας είναι χαρακτηριστική η µείωση που επήλθε στις δαπάνες της συνταγογράφησης από την ηλεκτρονική εφαρµογή της. Συγκεκριµένα, µετά τη µερική εφαρµογή του µέτρου στα ασφαλιστικά ταµεία η µείωση της φαρµακευτικής δαπάνης το 2010 ανήλθε σε 850 εκατ. ευρώ και για το 2011 έχει εκτιµηθεί σε 1,4 δισ., ενώ η αναµενόµενη µείωση µέχρι και το 2012 υπολογίζεται από το υπουργείο Εργασίας να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά όταν η περικοπή των δώρων στις συντάξεις αποφέρει στα Ταµεία και στο? ηµόσιο 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή το µισό ποσό από αυτό που αντιστοιχεί στη σπατάλη των Ταµείων!
Εις υγείαν των κορόιδων. (ΤΑ ΝΕΑ-8/02/2011).

2 σχόλια:

P.Konidaris είπε...

Με όλο το σεβασμό, θα μου επιτρέψετε μερικές παρατηρήσεις, καθώς νομίζω ότι έχω σαφή γνώση του αντικειμένου (τουλάχιστον ως προς τα φαρμακευτικά).
α) Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που αναφέρετε δεν οφείλεται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ή τουλάχιστον όχι αποκλειστικά σ’ αυτή. Μην ξεχνάτε ότι το ίδιο ακριβώς διάστημα (από το Μάη 2010) επήλθε δραστική μείωση στις τιμές των φαρμάκων σε επίπεδο 25-30%. Σε ένα σύνολο 5,5 δις ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης μια ετήσια μείωση της τάξης του 1-1,5 δις ήταν ακριβώς το αναμενόμενο. Τα υπόλοιπα είναι εφευρήματα του κου Κουτρουμάνη.
β) Να τονίσω επίσης ότι η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ. Κι αυτό διότι η Γηραιά Ήπειρος είναι πράγματι γηραιά. Ο μέσος όρος ζωής ανέρχεται, άρα και οι δαπάνες υγείας. Επιπλέον τα νέα ιδιοσκευάσματα, προϊόντα μακράς και δαπανηρής επιστημονικής έρευνας, ασφαλώς και θα είναι πάντα ακριβότερα από αυτά που αντικαθιστούν. Το πρόβλημα είναι λοιπόν ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη (που στην ευρωζώνη είναι κάπου 2%, ενώ στην Ελλάδα 5-7%) κάθε χρόνο, κι όχι η αύξηση αυτή καθ’ εαυτή. Εκτός κι αν επιθυμούμε ένα κράτος που δεν έχει τη διάθεση να καλύψει τις ανάγκες υγείας των πολιτών του.
γ) Παρατηρώ ότι οι φαρμακοποιοί στο άρθρο σας συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των «επιτήδειων». Λυπάμαι πραγματικά που πρέπει να σας θυμίσω ότι ο φαρμακοποιός δεν συνταγογραφεί, παρά μόνο εκτελεί συνταγές ιατρών. Πώς μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο να αυξήσει ο ίδιος τη φαρμακευτική δαπάνη; Αυτό που θα ‘πρεπε να γίνει ασφαλώς, είναι το να συνταγογραφούνται τα φάρμακα με την δραστική τους ουσία και όχι με την εμπορική τους ονομασία, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος και να ανασταλεί η αμαρτωλή συνέργεια βιομηχανίας και γιατρών. Επίσης υπενθυμίζω ότι μαζί μ’ αυτό και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν κάνει κι άλλες προτάσεις εξορθολογισμού των δαπανών, όπως τη χρήση γενοσήμων (φασόν φαρμάκων, της ίδιας αποτελεσματικότητας, αλλά χαμηλότερης τιμής και φυσικά ελληνικής παραγωγής), τον έλεγχο της διαδικασίας της διατίμησης όπου οι βιομήχανοι οργιάζουν, τον έλεγχο των παράλληλων εξαγωγών κτλ.
δ) Είναι κρίμα να στοχοποιείτε κι εσείς έναν κλάδο, τον φαρμακευτικό, που προσφέρει τα μάλα κοινωνικά, που στηρίζει αυτή τη στιγμή τα Ασφ.Ταμεία από την τσέπη του, που είναι ο τιμιότερος φορολογικά σε όλη την επικράτεια και που δε συμπεριλαμβάνει μαικήνες στις τάξεις του (σε αντίθεση πχ με τους πολιτικούς, τους γιατρούς ή τους δημοσιογράφους).. Παρ’ όλα αυτά αν υπάρχουν επίορκοι φαρμακοποιοί ( που είναι μεν μετρημένοι στα δάχτυλα, αλλά υπάρχουν), συμφωνώ απόλυτα να χτυπηθούν αλύπητα. Η γενίκευση «λαμόγιο φαρμακοποιός» ωστόσο, είναι μια καραμέλα που έχει πια λιώσει.

Παναγιώτης Κονιδάρης, φαρμακοποιός, συγγραφέας.
(Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας-Λευκάδας).

Ανώνυμος είπε...

Είναι κρίμα που έχουμε φτάσει σε σημείο να απαξιώνουμε τους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους οδηγούς των μέσων μεταφοράς, τους εφοριακούς και γενικά έναν έναν τους κλάδους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να απαξιώσουμε όλους τους Έλληνες. Το μόνο που θα έπρεπε να απαξιωθεί είναι το υπάρχον πολιτικό σύστημα, που δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την εδαφική μας ακεραιότητα, την αξιοπρέπειά μας και να εξασφαλίσει με τους μηχανισμούς του μία ποιότητα ζωής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις