Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που απασχολεί βασανιστικά την κοινωνία είναι «πού θα πάει αυτή η κατάσταση;». Μαζί µε την ανασφάλεια, το άγχος και την αβεβαιότητα, από πουθενά δεν υπάρχουν σηµάδια αισιοδοξίας. Ολα µαύρα και άραχνα. Είναι βέβαιο ότι αν συνεχιστεί η πολιτική του Μνηµονίου, η ελληνική οικονοµία θα εισέλθει σε µια µακρά περίοδο υποβάθµισης του βιοτικού επιπέδου των µεσαίων εισοδηµάτων. Πάντως το σίγουρο είναι ότι το 2011 θα αποδειχθεί η χειρότερη χρονιά της κρίσης για την ελληνική οικονοµία, µε εκτίναξη της ανεργίας, µαζικές απολύσεις και πολλά λουκέτα. Αν η µηχανή της ανάπτυξης δεν ενεργοποιηθεί άµεσα, µια σοβαρή δοκιµασία περιµένει την ελληνική οικονοµία.
Το Μνηµόνιο και η τρόικα έφεραν τα πάνω κάτω και στην προσωπική µας ζωή. Χάθηκαν τα χαµόγελα. Κατάθλιψη παντού. Η οικονοµική και κοινωνική ζωή της χώρας βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ και της τρόικας. Μαζί και η προσωπική µας ζωή. Σκυµµένα κεφάλια στους δρόµους και ένταση παντού. Στην οδήγηση, στις συναλλαγές µε την προβληµατική δηµόσια διοίκηση. Απολύσεις και λουκέτα, χρέη και κατασχέσεις βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη. Ολοι, συνταξιούχοι, επαγγελµατίες και εργαζόµενοι, υφίστανται την πλέον επώδυνη επίθεση στο εισόδηµα, την απασχόληση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώµατα. Θλιµµένες ακόµη και οι καληνύχτες.
Ξεχασµένες οι καληµέρες. Τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της οικονοµικής κρίσης σοκάρουν:
– Σαράντα χρόνια πίσω η απασχόληση, στα επίπεδα του 2004 οι µισθοί. Για πρώτη φορά από το 1968, στη χώρα µας µειώνεται η µόνιµη µισθωτή απασχόληση.
– Τα µέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν το βιοτικό τους επίπεδο κατά 30% και θα µειώσουν σηµαντικά το επίπεδο ζήτησης και κατανάλωσης.
– Το ποσοστό της πραγµατικής ανεργίας θα υπερβεί το 2011 το 20% (1 εκατοµµύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς δουλειά), φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα της πεντηκονταετίας.
Και ας µην ξεχνάµε ότι το ΔΝΤ άνοιξε «παράθυρο» για παράταση χρηµατοδότησης της Ελλάδας και µετά το 2014. Υφεση και κατάρρευση εσόδων αναδεικνύουν τις αστοχίες της «συνταγής» για την Ελλάδα. Και ο Θεός βοηθός... {TA NEA-22/09/2010).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλο αυτό τα χάλι έχει και την αστεία πλευρά του.
Σκέψου, (όταν θα κάθεσαι στο «εβδομο») ότι ξεκίνησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να του πάρουν τα λεφτά όποια κι αν είχε.
Αρχικά τον τρομοκράτησαν, έκοψαν τις δαπάνες και όλα τα υπόλοιπα, μειώσαν μισθούς και συντάξεις και άρχισαν να μαζεύουν.
Αμ δεεεεε!!!
Μόλις ο πάνσοφος λαός, αυτός που έχει γαλουχηθεί εκατοντάδες χρόνια τώρα στην απάτη, στη ρεμούλα και στην καταπίεση τους κατάλαβε, μόλις είδε πως θέλοντας και μη δεν μπορούν παραπέρα, τους την έκανε και τώρα αυτοί οι «σοφοί της δύσης» συζητάνε την ...παράταση του μνημονίου διότι «ουκ λάβεις παρά του μη δίδοντος».
Για δες και αυτή την οπτική γωνιά, δεν έχει πλάκα στο βάθος;
ΑΝΒΑΛΕ (για το πλήθος)

Δημοφιλείς αναρτήσεις