Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

ΟΙ 16 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΟΙ 16 ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Δραματική μείωση αποδοχών - σε ορισμένες δε περιπτώσεις χάνονται πάνω από 3 βασικοί μισθοί(αλλά και συντάξεων σε ΔΕΚΟ) μαζί με μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς φέρνουν τα μέτρα-σοκ της κυβέρνησης. Σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης στελέχη της ΑΔΕΔΥ μιλούν για απώλειες μεταξύ 20% και 30%. Εντός των προσεχών ημερών θα κοινοποιηθεί το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό τοπίο απο το υπουργειο Εργασίας καθώς και το νομοσχέδιο για την εξίσωση των οριων ηλικίας ανδρών-γυναικων στο δημοσιο. Πάντως ειναι πασιφανές οτι τα υπάρξει μείωση της κατανάλωσης και παρατεταμένη βαθειά ύφεση αν δεν υπάρξουν άμεσα αναπτυξιακά μέτρα μετα τον καταιγισμό του νεου οικονομικού πακέτου απο την κυβέρνηση. Και πάλι ''θυματα'' ειναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιουχοι. Ακομη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 ευρω αλλα και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συβάσεις εργασιας, βρισκονται στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης που αλλα υποσχέθηκε και αλλα πράττει. Και ειναι ευλογες οι κοινωνικες εντάσεις που θα ακολουθήσουν. Τα μέτρα αυτα ειναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά που θα ρίξουν τη χώρα στο βάλτο της ύφεσης και της ανεργίας. Και φυσικά δεν συνάδουν με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κομματος. Τα μετρα αυτα -οπως τονίζουν τα εργατικά συνδικάτα-οδηγουν:
-Σε δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, χωρίς μάλιστα να υπάρχει το ανάλογο ισοδύναμο προς την πλευρά των εργοδοτών, των εχόντων και κατεχόντων. - Έχουν τραγική επίπτωση στην ζήτηση και στην κατανάλωση με αποτέλεσμα την εμβάθυνση της ύφεσης και την διεύρυνση της ανεργίας.
- Διακρίνονται αποκλειστικά από την εισπρακτική λογική χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, εξόδου από την κρίση. Περικόπτουν και την ελάχιστη προβλεπόμενη αύξηση στον προϋπολογισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι 16 συνολικές ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις για ολους τους εργαζόμενους(χωρις να προσμετρηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη φορολογία)εχουν ως εξής:
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ:
1. Εξίσωση, από το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο οδηγώντας σε αύξηση κατά 5 έως 17 έτη τα χαμηλότερα όρια που ισχύουν για τις γυναίκες(το σχετικό νομοσχέδιο εντός του Μαρτιου κατατίθεται στη Βουλη).
2. Η μείωση κατά 30% των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας σε συνδυασμό με την μείωση των επιδομάτων κατά 12% και των υπερωριών κατά 30% οδηγεί σε εισοδηματικές απώλειες οι οποίες υπερκαλύπτουν τόσο τον 14ο όσο και τον 13ο μισθό. Σε ορισμένες δε περιπτώσεις χάνονται πάνω από τρεισήμισι βασικοί μισθοί. Υπολογίζεται ότι η μείωση των αποδοχών ξεκινά από τα 732 ευρώ για χαμηλόμισθο υπάλληλο της κεντρικής διοίκησης και φθάνει τα 6312 ευρώ τον χρόνο για υψηλόβαθμο δικαστικό.
3. Μειωση συντάξιμων αποδοχών λογω της μειωσης των μισθών οταν τα ασφαλιστικά ταμεια των δημοσιων υπαλληλων(πχ Ταμειο Πρόνοιας) βρισκονται υπο κατάρρευση.
4-«Παγώνουν» οι συντάξεις.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ
5· Καταργουνται οι συλλογικες σύμβασεις εργασίας.
6· Μειώνονται κατά 30% τα επιδόματα Αδείας, Δώρα Πάσχα, και Χριστουγέννων.
7· Μειώνονται κατά 10% τουλάχιστον (σε πρώτη φάση) τις συντάξιμες αποδοχές σε ΔΕΗ-ΟΤΕ
8: Μειώνονται από 7% τις μηνιαίες αποδοχές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1ή Ιανουαρίου 2010
Σημ: Βαρύ πλήγμα δέχονται οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και του ΟΑΠ ΔΕΗ αφου η περικοπή της επιχορήγησης του ταμείου κατά 10% οδηγεί σε αυτόματη μείωση των συντάξεων. Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους εν ενεργεία εργαζόμενους οι οποίοι θα βγουν σύντομα στη σύνταξη λόγω της περικοπής κατά 7% του βασικού μισθού και των επιδομάτων.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ:
9.-Παγώνουν ολες οι συντάξεις.
10. Εκρηξη της ανεργιας λογω της υφεσης με εκτίμηση απο το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σε 850.000 ανέργους στο τέλος του 2010.
11. Αυξηση στα ορια ηλικίας συνταξιοδότησης απο το 2013 φέρνει ο νόμος Πετραλιά για ιδιωτικο τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες.
12.. Αποθάρρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την επιβολή ενιαίας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ποινής (μείωση ποσού σύνταξης) 6% ετησίως και έως 30% για τη συνταξιοδότηση 5 χρόνια νωρίτερα από το γενικό όριο, ανά ταμείο και ανά κατηγορία ασφαλισμένου.
13: Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με την καθιέρωση, από το 2018, μιας βασικής για όλους σύνταξης και μιας αναλογικής - ανταποδοτικής. Στην ουσια θα καθιερωθεί νέο καθεστώς των δύο τύπων συντάξεων: Της αναλογικής σύνταξης που θα «χτίζει» ο κάθε ασφαλισμένος και της βασικής (περί τα 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) την οποία θα εγγυάται, για όλους, το κράτος. ότι σταδιακά θα αυξάνεται ο χρόνος υπολογισμού της αναλογικής σύνταξης η οποία δεν θα είναι καθαρά ανταποδοτική («αν ήταν πλήρως ανταποδοτική θα έδινε μικρότερες έως 40% συντάξεις). Για να μην υπάρχουν απώλειες θα υπολογίζεται με συντελεστές που θα ευνοούν την εργασία ιδιαίτερα μετά τα 25 και τα 30 χρόνια και θα συμπληρώνεται με τη βασική «μόλις θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα» (δηλ. και πριν από τα 65 εφόσον ένας ασφαλισμένος έχει εργαστεί 37 έτη και συνταξιοδοτείται χωρίς όριο ή 35 έτη και θα έχει ηλικία 60 ετών).
14: Ο διαχωρισμός του κλάδου συντάξεων από τον κλάδο υγείας με ταυτόχρονη ένταξη στο ΕΣΥ των υπηρεσιών υγείας τις οποίες έχουν αναπτύξει τα Ταμεία και επιβολή ενιαίων παροχών για όλους.
15. Η ενοποίηση των 13 Ταμείων σε 3 από το 2018 ή το 2020, ταυτόχρονα με την ομογενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θα γίνει από αυτά τα έτη και μετά με την εφαρμογή του νέου συστήματος.
16: Η αναθεώρηση (περιορισμός) της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και η αυστηριοποίηση του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις