ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ ‘ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ’’.
Οι εκδόσεις ‘’ΟΣΕΛΟΤΟΣ’’ και Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ, παρουσιάζουν το βιβλίο της ΟΛΓΑΣ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ με τίτλο : ‘’ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΊΑ’’, ΣΗΜΕΡΑ Κυριακή 17 Αυγούστου 2025. ΩΡΑ : 19.30 στο Κηποθέατρο, ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ(πόλη Λευκάδας).
Θα μιλήσουν:Χρυσούλα Σκλαβενίτη, νηπιαγωγός ,.Δημήτρης Βερύκιος, ηθοποιός ,Μίμης Κούρτης, ποιητής - συγγραφέας ,Ηλίας Γεωργάκης δημοσιογράφος - ποιητής .
------------------------------------------------
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ :ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΣΠΑΝΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.240 ΣΕΛΙΔΕΣ!!!
-ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ!!!
--------------------------------------
Η εξαίρετη και διακεκριμένη, Λευκαδίτισσα, μαγείρισα (και λατρεμένη μου φίλη) ΟΛΓΑ ΜΑΝΩΛΙΤΣΗ , με τα χρυσά χέρια και το πάθος της για τη μαγειρική, αδικείται στη Λευκάδα με τις γνώσεις της, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα της να μετατρέπει το φαγητό σε ηδονή του ουρανίσκου.
Η ΟΛΓΑ εχει κατορθώσει να κάνει διάσημη την παλιά,παροδοσιακή, Λευκαδίτικη κουζίνα όπως :τράγιο γιουβέτσι,μπακαλιάρο μπιάνκο, χταπόδι στο φούρνο με μανέστρα, σουπιές μαγειρεμένες με το μελάνι τους ή σουπιές με μάραθο και ντομάτα, χταπόδι κρασάτο φούρνου με πατατούλες, μπομπάρι, γαριδούλα τηγανητή από τη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, μαριδόπιτα (ανοιχτή πίτα με φύλλο, μικρή μαρίδα και ρύζι), καθώς και τα παλαμίδια ή κολιό στο κεραμίδι (που λειτουργεί σαν σκεύος για ψήσιμο στη φωτιά), σοφιγάδο(ειναι η εποχή των κυδωνιών), σοφρίτο, διάφορες σούπες , κουκούτσες, αλμυρίθρες,σαβόρο ,τριανταφυλόξυδο,βοδινό μανέστρα, λαχανόπιτα με μυρωδάτα άγρια χόρτα, μελιτζάνες μαγειρεμένες με γλυκοπατάτες και κυδώνια ρυζόπιτα, η μακαρονόπιτα (με αυγά, γάλα, λάδι και τυρί) , το μπριάνι, μια πίτα από χοντρά πράσινα κολοκύθια.Και φυσικά είναι κορυφαία στην παραδοσιακή λαδόπιτα καθώς και σε πολλά γλυκά .
---------------------------------------------------------------
Η Όλγα Μανωλίτση είναι γέννημα-θρέμμα Λευκαδίτισσα και αφοσιωμένη λάτρης της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού. Πολύτιμες πηγές της αποτελούν οι απλές, αυθεντικές συνταγές που κληρονόμησε από τη γιαγιά και τη μητέρα της. Για 43 ολόκληρα χρόνια διευθύνει με μεράκι την οικογενειακή επιχείρηση «Το Μπακάλικο με τα Καλούδια», στο παραλιακό χωριό της, τη Νικιάνα Λευκάδας. Ο δημοφιλής ιστότοπος My Lefkada την ανέδειξε μέσα από τη συνεργασία τους στην εκπομπή «My Lefkada Chef», η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός Λευκάδας. Η Όλγα είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής, όπου έχει την ευθύνη της παραδοσιακής κουζίνας. Στην 10η HORECA επιμελήθηκε και παρουσίασε το «Ελληνικό Πρωινό», προβάλλοντας αποκλειστικά λευκαδίτικες γεύσεις. Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας την τίμησε για τη συμβολή της στη διάδοση της Επτανησιακής πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς. Επιπλέον, της απονεμήθηκε έπαινος από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την προσφορά της στον πολιτισμό και τη γαστρονομία, καθώς και τιμητικά διπλώματα για τη συμμετοχή της στα Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών και περήφανη γιαγιά τεσσάρων εγγονιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου